Ne okul sağlam ne hastane

Ne okul sağlam ne hastane

Afete hazırlıkta pilot il olan Maraş yıkıldıktan sonra yetkililer ‘Hazırlığımız İstanbul içindi’ bahanesini ileri sürmüştü. Ancak ‘24 yıldır depreme hazırlanan’ şehirdeki hastanelerin ve okulların da riskli denilerek boşaltılmaya başlanması ‘Demek ki İstanbul’un durumu Maraş’tan farksızmış’ dedirtti. Şimdi ‘Daha kaç çürük kamu binası var? AVM’ler, camiler ne durumda?’ soruları gündemde.

11 ilde yıkıma ve 46 binden fazla cana mal olan Kahramanmaraş depremleri sonrası gözler uzun yıllardan beri beklenen İstanbul depremine çevrildi. Maraş depremlerine ilişkin “Raporlar var, senaryolar yapılmış, tespit ve uyarılar var, neden tedbir almazdınız?” tepkisi sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Hazırlığımız İstanbul içindi” dedi. Ardından 16 milyondan fazla nüfusu barındıran Türkiye’nin en büyük kentinde incelemeler başladı. İncelemeler sonrasında 93 okulun depreme karşı riskli durumda olduğu belirlendi. Okullara kilit vurularak öğrenciler başka yere nakledildi.

APAR TOPAR TAHLİYE

Yaşanan sorun bununla da bitmedi. Süren incelemelerde İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olan ve Türkiye’nin en kapsamlı hastaneleri olan Çapa ve Cerrahpaşa’nın yanı sıra köklü Haseki hastanelerinin de riskli durumda olduğu belirlendi. 2005 yılında Yapılan Kağıthane Devlet Hastanesi’ne de kilit vuruldu. Apar topar tahliye işlemi başlanan hastanelerde hastalar başka kurumlara gönderildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Çapa’nın Beylikdüzü ve Eyüp devlet hastanelerine Cerrahpaşa’nın ise İstanbul Eğitim Araştırma ile Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ne taşınacağını açıkladı. Cerrahpaşa’da polikliniklerin bir bölümünün sağlam binalarda devamına karar verildi.

ALTI HASTANEYE DAHA KİLİT

Bu kurumlara ilişkin şoklar atlatılmadan çürük durumda olan sağlık kuruluşlarının listesi uzayıp gitti. Yeni verilen kararla birlikte İstanbul’da altı hastanenin daha kapısına kilit vurulacak. Siyami Ersek Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi, 2. Abdülhamid Han Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi, Erenköy Fizik Hastanesi ve Üsküdar Devlet Hastanesi’nin de başka yerlere taşınmasına karar verildi. BU arada Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Aştırma Hastanesi’nin de tahliye edilmesinin gündemde olduğu belirtildi. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ne de deprem sonrası orta hasarlı raporu verildi. Hastanenin tahliyesi sürüyor. Sağlık Yapıları Yıkım Değerlendirme Komisyonu’nun incelemesi sonucunda Ankara’daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de yıkımına karar verildi.

bbvb.jpg

BÜYÜK HASTANE GÖÇÜ

Öte yandan şimdi bu hastanelerde de yeni sorunlar sırada bekliyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ikinci başkanı Ali İhsan Ökten hastanelerin durumunu BirGün’e değerlendirdi. Ökten “Depremde en sağlam olması gereken kamu binaları hastaneler olmalıdır. Ancak son yaşadığımız deprem felaketinde gördüğümüz gibi en fazla zarar gören binalarımız hastane, Aile Sağlık Merkezleri gibi sağlık birimleri oldu” dedi.

SORUN BİLİNİYORDU ADIM ATILMADI

İstanbul’da Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin hastanelerinin uzun süredir hasarlı olduğu bilinmesine karşılık herhangi bir güçlendirme çalışması veya alternatif çözümler üretilmediğini kaydeden Ökten “Ancak depremden sonra bu hastaneler aniden boşaltılarak hastalar mağdur edilmiştir. İstanbul’da ki tıp fakültesi ve eğitim hastanelerindeki eğitim, öğretim, sağlık hizmetleri konusunda plansızlık da eklenmiştir. Neden şimdiye kadar bir önlem alınmamıştır, plan program yapılmamıştır? Her an bir facia yaşanabileceği bilindiği halde neden gerekli önlemler alınmamıştır? Neden bir yasal süreç başlatılmamıştır?” ifadelerini kullandı.

AVM VE CAMİLER NE DURUMDA?

Yaşananlar yine ‘Depreme hazırız’ söylemlerinin kağıt üstünde olduğu anlaşıldı. İstanbul’daki yapı stoğunun riskiyle birlikte toplanma alanlarının yapılaşmaya açılması büyük sorunun çözülmediğini gösterdi. Okul ve hastanelerle birlikte insanların en sık ziyaret ettiği AVM’lerin, camilerin durumunun da derhal gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Kalan okulların seferberlik anlayışı içinde kontrol ettirilerek ailelere bilgi verilmesi için çağrı yapıldı.

KAHRAMANMARAŞ NE KADAR HAZIRSA İSTANBUL DA O KADAR HAZIR

Deprem illerinde raporlara rağmen fay hattına yapılan hastaneler ve belediye binaları enkaza döndü. İçişleri Bakanı “İstanbul’a hazırlanmıştık” dedi. Ancak Çapa, Cerrahpaşa, Haseki gibi büyük hastanelerle birlikte 93 okulun riskli olduğu 6 Şubat’tan sonra akla geldi. 16 milyonun en çok kullandığı kamusal yapıların güvensizliğinin 7.6’yla ortaya çıkması ‘Deprem olmasa çocuklar, doktorlar enkaz altında mı kalacaktı’ dedirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN