Önce büyük bir ses duyuldu sonra suyun ortasında belirdi! Kimse gözlerine inanamadı! Su resmen “ada” doğurdu…

Önce büyük bir ses duyuldu sonra suyun ortasında belirdi! Kimse gözlerine inanamadı! Su resmen “ada” doğurdu…

Daha önce kimse böyle bir şey görmedi. Filmleri aratmayan sahneler yaşandı. Su yüzeyinde bir anda beliren ada herkesi şaşkına çevirdi. Su resmen “ada” doğurdu. İşte herkesi şaşkına çeviren o olay…

Geçtiğimiz aylarda Japonya'da yaşanan olay tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Japonya kıyılarında duman çıkaran ve yavaş yavaş büyüyen yeni bir volkanik ada bir anda su yüzeyinde belirdi. Pasifik Okyanusu’nda Tokyo'nun 1000 kilometre güneyinde yer alan Ogasawara Adaları’nın bir parçası resmen yeniden doğdu. İşte herkesi şaşkına çeviren o olay…

JAPONYA'DA YENİ BİR ADA BELİRDİ

Japonya kıyılarında yükselen dumanlar ve yavaş yavaş büyüyen yeni bir volkanik ada görenleri şaşkına çevirdi. Pasifik Okyanusu’nda Tokyo’nun 1.000 kilometre güneyindeki olan Iōtō’nun (eski adıyla Iwo Jima) kıyısından görülebilmektedir. The Japan Times’da yer alan bilgiler doğrultusunda İsimsiz bir denizaltı yanardağının 21 Ekim tarihinde patlaması ile oluşan yeni ada oldukça dikkat çekiyor. 30 Ekim 2023 tarihi itibarıyla magma deniz yüzeyine ulaşırken yeni bir ada oluşumu da gözlemlendi.

japonyada-adalar-olusuyor.jpg

Tokyo Üniversitesi fahri volkanoloji profesörü Setsuya Nakada, daha önceki aşamalarda siyah renkli dikey bir Jet katılaşmış bir magma olan enkazın suyun yüzeyine doğru fışkırdığını söyledi. 3 Kasım'dan bu yana patlamaların değişmeye başladı ifade edilirken volkanik kül emisyonunun patlayıcı bir şekilde devam ettiğinin altı çizildi. Nakada, “Lavın bulunmadığı alanlar kazınarak kaybolabilir. Eğer giderek daha fazla lav çıkıp alanı kaplarsa, o kısmın sonsuza kadar kalacağını düşünüyorum.” sözlerini dile getirdi.

2021 YILINDA DA YAŞANDI

Dalgalar altında bulunan volkanik faaliyetlerin sonucu ile birlikte ortaya çıkan yeni ada oluşumlarını işaret eden uzman isimler, sualtı yanardağ patlamalarının deniz suyu sebebiyle hızla soğuduğunu aktardı. Soğuyan ve hızlı bir şekilde püsküren erimiş malzemenin Deniz yüzeyine çıkarak katı bir tümsek oluşturduğunu dile getiren yetkililer, 2021 yılında da Japonya'nın Iōtō adası yakınlarında benzer bir faaliyeti kayda geçtiğini vurguladı.

yanardag-patlamasi.jpg

Aktif olarak faaliyet gösteren yanardağlarının birçoğu Pasifik Okyanusu’nda yaklaşık 40.000 kilometre boyunca ilerlemektedir. Buzul Çağı’ndan bu yana aktif olarak faaliyet gösteren bu yanardağlar Ateş Çemberi olarak bilinen bir bölgede sıklıkla faaliyet gösteriyor. Birçok farklı plaka sınırının olduğunu işaret eden Uzmanlar dünyadaki depremlerin yaklaşık %90'ını ve dünyadaki volkanik patlamaların yarısının bu düzlem üzerinde olduğunu aktardı

14.125 ADA BULUNUYOR

Japonya'nın coğrafi ve jeolojik koşulları göz önüne alındığında eşsiz bir özelliğe sahip olduğu görülmektedir. 2023 yılı öncesinde resmi olarak 6852 olduğu düşünülen Ada sayısının bu yılın başlarında yapılan sayım ile birlikte 14.125 adaya ulaştığı görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN