Pahalı deterjanlar artık çöp! Prof. Dr. Canan Karatay'ın formülünü deneyin, doğal ve basit

Pahalı deterjanlar artık çöp! Prof. Dr. Canan Karatay'ın formülünü deneyin, doğal ve basit

Çağdaş bilim ve tıp camiasının tartışmasız dikkat çeken ismi Prof. Dr. Canan Karatay, “Deterjanları hiç kullanmayın, çöpe atın” demekle birlikte, özel yaşamında çamaşırlarının yıkanma usulünü kamuya arz etti ve kritik önerilerde bulundu. İşte Canan Karatay’ın çamaşır yıkama rutini...

Kendini sağlıklı tüketim ve kalp sağlığına adamış iç hastalıkları profesörü Canan Karatay, çamaşırların nasıl temizlendiğini paylaştı. Katıldığı bir televizyon yayınında konuşan Karatay, "Deterjanları tarihe karıştırın. Çamaşırları sodyum bikarbonat ile temizleyin. Bulaşıklarınızı da makinede değil, geleneksel sabunla yıkayın. Evdeki temizlik maddeleri sadece çarşaflarınıza değil, havanıza da karışıyor ve biz bunları nefes alıyoruz, vücut bu toksinleri içeri almasın diye burnumuzu tıkar." dedi.

2-008.jpg

ANTİK MISIR'DAN GÜNÜMÜZE

Deterjanlar hakkında da konuşan Karatay, "Evimizde sünger kullanmıyoruz, bez tercih ediyoruz, sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerinde yaşayan mikroplar çok sıcak suda ölür. Ne bakteri, ne de virüs sıcak suyla baş edemez" şeklinde konuştu. Kabartma tozları olarak tanınan Sodyum Bikarbonat aynı zamanda soda olarak da bilinir. Antik Mısır'da doğal natrol birikimlerinin oluşmasında kullanılırdı. Bu birikimler natron hiyeroglif yazılarında boya olarak kullanılırdı. 1791 yılında bir Fransız kimyager olan Nicolas Leblanc tarafından ilk kez sodyum karbonat olarak üretildi. New York'lu iki fırıncı 1846 yılında karbondioksit ve karbonatın kombinasyonuyla kabartma tozu üreten bir tesisi inşa etti. Aslında, bu bileşen 1800’lerde bir Roma kaptanı tarafından balıkları taze tutmak için kullanıldı ve saleratus olarak adlandırıldı.

1-015.jpg

MUTFAKTA GİZLİ KAHRAMAN: SODYUM BİKARBONAT

Neredeyse her evde bulunan sodyum bikarbonat genellikle keklerin kabarması için kullanılır. Ancak, birçok faydası göz ardı edilmiştir. Sağlık ve güzellik konularında bir dizi faydaya sahip olan sodyum bikarbonat, antasit özelliği sayesinde alkalik bir etki oluşturur. Antiseptik bir ajan olan sodyum bikarbonat, ayrıca peeling yapmak için de kullanılabilir. Temizleyici, diş beyazlatıcı, el temizleyici, doğal deodorant olarak kullanılabilir ve bu alanlarda düzenli bir şekilde az miktarda kullanım vücut fonksiyonlarının iyileşmesine katkıda bulunur. Suyla karıştırılarak kullanılabilir.

Sodyum bikarbonatın çok geniş bir kullanım yelpazesi vardır ve kullanım alanları şöyle sıralanabilir:

Pişirme sırasında kabartma tozu olarak kullanılır. Mayalanma ajanı olarak hamurda kullanılır ve çoğu ekmek ve kek tarzı besinlerde bulunur.

Hamam böceklerinin ilaçlanmasında etkili olabilir. Ayrıca mantar büyümesini kontrol etmek için de kullanılabilir.

Havuzlarda pH seviyesini ve kaplıcaların alkalitesini yükseltir. Bu sayede havuzlara girilebilir. Ancak yüksek pH durumunda kullanılmaz.

Yılan şeklindeki havai fişeklerin ana bileşeni olan sodyum bikarbonat, yanma sonucu siyah bir kül oluşturur.

Dezenfekte özelliği çok güçlüdür. Bu nedenle dezenfektan olarak kullanılabilir.

Gres yağı ve elektrik yangınlarını söndürmek için kullanılabilir.

Laboratuvar asitlerini nötralize etmek için kullanılır.

Su ile karıştırılarak mide ekşimesi ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.

Lokal anestezilerde enjeksiyonların ağrısını hafifletmek için kullanılır.

Alüminyum panellerin temizliği ve pas önleme konusunda etkilidir.

Diş macunlarında plak çıkarmak ve beyazlık için kullanılır.
Orta mesafe koşucularda tamamlayıcı destek verebilir. Ancak aşırı doz risklidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN