Seçimi böyle kazanamazsınız

Seçimi böyle kazanamazsınız

Muhalefetten ‘Kamuoyu yönelimi ortada. İlk turda bitireceğiz’ mesajları geldikçe sandığa gölge düşüren gelişmelerin dozu artıyor. Devlet imkanları seferber edilip, ‘darbe’ çıkışları yapılırken İçişleri Bakanlığı’nın seçime müdahil olduğuna dönük suçlamalar rahatsızlığı büyüttü. ‘Millet iradesine kast eden söylem ve eylemler bir işe yaramaz sadece Türkiye’yi çıkmaz sokağa sürükler’ uyarıları yapıldı.

Türkiye seçime yürürken kullanılan dil endişeleri artırıyor. Devletin valilerinin, büyükelçilerinin propaganda yapmasının ardından, ‘14 Mayıs darbe girişimi’, ‘İşgal güçleri oylanacak’ gibi çıkışlar geldi. CHP’li Muharrem Erkek “İçişleri Bakanlığı YSK’ya paralel yapı kurdu” iddiasını dillendirdi. Bakanlığın, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Başkanlığı üzerinden sandık bilgilerini istediği ancak YSK’nın oy çokluğuyla geri çevirdiği ileri sürüldü.

ERDOĞAN ‘EZANSIZLAR’ İTHAMI YÖNELTTİ VEKİL ‘KULAK KOPARIRIZ’ DEDİ

Cumhurbaşkanı muhalefeti hedef alan “Ezansızlar” ithamıyla söylemini iyice sertleştirirken demokratik süreci sakatlayan örnekler de artıyor. CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel “AK Parti adayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş DSİ misafirhanesini seçim ofisine çevirdi” dedi. AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu ise “Cumhurbaşkanımızı üzecek harekete girenlerin kulağını koparırız” diye konuştu. Kamuoyunu rahatsız eden gelişmelere tepki yağdı.

VERİ TOPLAMAK İÇİŞLERİ’NİN YETKİSİNDE DEĞİL

İçişleri Bakanlığı’nın seçim takip sistemi kurduğuna dönük iddialar gündem oldu. Ankara Barosu ise “Seçim verilerini toplamak bakanlığın yetkisinde değil. YSK’yı göreve davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

dsfsd.png

Türkiye seçime giderken daha önce hiç olmadığı kadar kutuplaştırma propagandası yapılıyor, devlet imkanları vekil adayı yapılan bakanlar tarafından kullanılıyor. Şanlıurfa’dan aday gösterilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 14 Mayıs gecesine ilişkin “Şampanya mı namaz mı?” kıyası sonrası eski Başbakan, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım seçimi ‘İşgalcilere karşı milli mücadele’ye benzetti. Yıldırım daha sonra muhalefetin seçilmesi halinde terörist başı Abdullah Öcalan’ı serbest bırakacağını ileri sürdü.

İstanbul’dan aday gösterilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da seçimleri ‘darbe girişimi’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum “2023 seçimlerinde iktidar değişikliği Türkiye’nin tam bağımsızlığına darbe olur” dedi. Tartışılan açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Benim milletim Kandil’den aldığı destekle Cumhurbaşkanı olana bu ülkeyi teslim etmez” ve “Dini, bayrağı, ezanı olmayanlar Bay Kemal’i destekliyor” sözleriyle devam etti.

Anketler muhalefeti önde gösterirken iktidar ilk kez ikinci tur hesaplarına girişti. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan “Seçim ikinci tura kalırsa, Türkiye’nin büyümesi ve hedefleri için, biz herkesle görüşmeye, herkesle iddialarımızı paylaşmaya açığız. Biz ülkenin birliğine beraberliğine taraf olan, terörle bağının olmadığını bildiğimiz herkesle görüşmeyi bir görev biliriz” dedi. Darbe ve olası yenilgi halinde ‘koltuğu bırakmama’ya dönük sözler gündem olurken Millet İttifakı’nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu iktidarın seçimi manipüle etmek için bazı adımlar atabileceğini ileri sürdü ‘karanlık internet’e işaret etti.

‘PARTİ MİSİN YSK MI?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de İçişleri Bakanlığı’nın Yüksek Seçim Kurulu’na paralel bir yapı kurduğunu savundu. Erkek “Valiliklere yazıyla bir seçim takip modülü oluşturulması isteniyor. Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, 100 bin üstü olanlarda en az 10 personel görevlendirilecek. Görevlileri uyarıyoruz. Bu kanunsuz emre uymayın” çağrısı yaptı. Erkek, bahsettiği sistemin nasıl çalıştığına dair sosyal medyadan bir video yayınlayarak “Basın toplantısında anlattığım, İçişleri Bakanlığı’nda kurulan paralel seçim kuruluna dair görüntü. Bakın veri modülleri nasıl çalışıyormuş. Siz siyasi parti misiniz yoksa YSK mı? Gidin sınıfların kapılarında asılı duran ya da partinizin temsilcilerinin imzalayarak aldığı tutanaklardan bilgileri edinin. Amacınız ne?” diye sordu.

Gaziantep Şahinbey Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan, Muharrem Erkek’in İçişleri Bakanlığı’nda YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurulduğuna yönelik açıklamasıyla ilgili paylaşım yaptı. Kalkan, paralel veri girişiyle ilgili Gaziantep’te yapılan çalışmada 50 kişi belirlendiğini dile getirdi. Twitter hesabından paylaşım yapan Kalkan, 50 kişinin dağılımını şöyle sıraladı: “İl merkezi 15, Karkamış 1, Oğuzeli 6, İslahiye 2, Şahinbey 13, Nizip 2, Şehitkâmil 3, Nurdağı 2, Yavuzeli 4 ve Araban 2 kişi.” Erkek, seçim güvenliğiyle ilgili yaptığı açıklamada valiliklere yazı gönderildiğini belirterek İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu öne sürmüştü.

İÇİŞLERİ BİLGİLERİ İSTEDİ

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre İçişleri Bakanlığına bağlı GAMER’in (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı) YSK’dan yurt içi ve yurt dışı sandık bilgilerini istediği ortaya çıktı. GAMER’in talebi oy çokluğu ile reddedildi. CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, sandık sonuç tutanaklarına yönelik bilgi talebinin de 1 Mayıs’ta Kiraz Kaymakamlığı tarafından Kiraz İlçe Seçim Kurulu’na yapıldığını ve bu talebin de oy birliği ile reddedildiğini açıkladı. HALK TV’den Fırat Fıstık’ın paylaştığı belgelerde ise ayrıca GAMER üzerinden yurt içi ve yurt dışındaki seçmen sayılarının, sandık numaralarının, tüm bilgilerin yer aldığı tüm sandık bilgileri talep edildi. YSK,bu talebi de oy çokluğuyla reddetti.

MİSAFİRHANE BAKANA TAHSİSLİ

Öte yandan kamu kaynaklarının seçim sürecinde kullanılması ve muhalefeti hedef alan tartışmalı açıklamalar da sürüyor. Son olarak CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, AK Parti Samsun birinci sıra milletvekili adayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un DSİ misafirhanesinde kalarak seçim çalışmaları yapmasına tepki gösterdi. Türkel, “Mehmet Muş, mahiyetiyle korumalarıyla personeliyle seçim kampanyasının başında buraya çökmüş, buranın misafirhanesinin bir katını kapatmış, yemekhanesinin yarısını kendisine tahsis etmiş. Devletin malı, devletin mülkü şu an AKP 1. sıra adayı ithal bakan, turist bakan Muş’a çalışıyor. Millet evine götürecek ekmek bulamazken, biz siyasi partiler zor şartlarda dar imkanlarla kendimizi ve yapacaklarımızı anlatmaya çalışırken, Allah’tan korkun, kuldan utanın, gereğini yapın” dedi.

‘KULAKLARINI KOPARIRIZ’ TEHDİDİ

AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu da bir otelde topladığı iş insanları ve bürokratları tehdit etti. Çivitçioğlu bir salonda yaptığı konuşmada “Hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı üzecek harekete girenler hem bu millete zulüm etmeye kalkışanları önce uyarırız, uymuyorlarsa da kulağını koparırız” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN