Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Mısır'a büyükelçi atanacak mı?

Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Mısır'a büyükelçi atanacak mı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin "Mısır'a büyükelçi atanacak mı?" sorusuna yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişarelerin yakında tekrar düzenlenebileceğini ve Mısır'a önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabileceğini söyledi. Şam ile normalleşme sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soruya da yanıt veren Çavuşoğlu, "Amacımız Anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar Emiri Al Sani tarafından verilen resepsiyonda 'İlişkileri sil baştan yapabiliriz' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile tokalaşarak verdiği samimi görüntülerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile olan normalleşme sürecine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecine yönelik "Mısır'a büyükelçi atanacak mı?" sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişareler tekrar düzenlenebilir, önümüzdeki aylarda büyükelçi atanabilir" dedi.

Şam ile normalleşme sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, "Amacımız Anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak" ifadelerini kullandı.

"SÜREÇ OLUMLU İLERLİYOR AMA HALA ATILMASI GEREK ADIMLAR VAR"

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin süreci değerlendiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Her ne kadar NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İstanbul'daki görüşmemizin ardından, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "zamanı geldi" ifadesini kullandıysa ve bazı olumlu adımlar atıldıysa da, son üçlü görüşmede çalışmalara devam edilmesi kararı alındı. Bu şu demek: Muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani, henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da İsveç Başbakanına bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var.

İSVEÇ Mİ ŞARTLARI YERİNE GETİRİYOR, YOKSA FİNLANDİYA MI?

"Daha önce de söyledik, Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç'te sıkıntılarımız var. Ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç."

SURİYE İLE MISIR'DAKİ BENZER BİR SÜREÇ OLABİLİR Mİ?

"Amacımız Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım. Ama orada bir ilerleme yok"

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'daki G20 zirvesinden dönüş yolculuğunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Mısır'la ilişkiler hakkında "Seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz." demişti. Erdoğan'ın Katar Emiri Al Sani tarafından verilen resepsiyonda 'İlişkileri sil baştan yapabiliriz' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile tokalaşarak verdiği samimi görüntüler tartışmalara neden olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN