Kılıçdaroğlu'ndan YSK Başkanı'na tepki: Açıklaması kabul edilemez

Kılıçdaroğlu'ndan YSK Başkanı'na tepki: Açıklaması kabul edilemez

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'YSK, Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olup olamayacağına ilişkin ilişkin bir çalışma yaptı mı?' sorusuna "Ben kendime göre bir çalışma yaptırdım" diyen YSK Başkanı Akkaya'ya tepki gösterdi. Böyle bir açıklamanın kabul edilemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "YSK’ya güvenmiyoruz, yargıya da güvenmiyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyon temsilcileriyle bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ana muhalefet lideri; Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı, adayın ne zaman açıklanacağı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylığına dair görüşleri ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'nın tepki çeken açıklaması hakkında düşüncelerini paylaştı.

'HER PARTİNİN KENDİ KURALI VAR'

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Akşener'in İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Yavaş'ın adaylığına dair "İki arkadaşımızdan biri aday gösterilse hayır demeyeceğiz" sözleri için, "Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her parti kendi içinde değerlendirmesini yapar, bir sorun varsa, işin doğrusu bu" ifadelerini kullandı.

ADAY OLACAK MI?

CHP lideri, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, "Adaylık konusunda kararı 6’lı masa verecek. Onların iradeleri dışında bir söylemem. 6 lider 'Aday sizsiniz' derse elbette adayım. Ben kurallara uyan, liderlerin iradesine saygı duyan birisiyim. Bizim demokrasi tarihimizde bir ilktir altı liderin bir araya gelmesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda irade beyan etmeleri son derece değerlidir" dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın "Cumhurbaşkanı adayı 6 liderden biri olmalı" sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Doğal olanı altılı masadan birinin cumhurbaşkanı adayı olması. Masada uzun zamandır beraberiz birbirimizi tanıyoruz" diye konuştu.

ADAY NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümet programı ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş takvimi belli olduktan sonra aday açıklanır" yanıtını verdi.

"Çoklu aday olur mu" sorusuna ise, "Masada çoklu aday konusu tartışılmadı. Tartışılabilir ama hiç konuşulmadı. Bir lider masaya getirilirse tartışılır" dedi.

YSK BAŞKANI'NIN ADAYLIK AÇIKLAMASI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'nın açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "YSK Başkanı'nın böyle bir açıklama yapması kabul edilemez, doğru değil. YSK’ya güvenmiyoruz, yargıya da güvenmiyoruz. Seçim güvenliğine dair tedbirlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, YSK'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olup olamayacağına ilişkin ilişkin bir çalışma yapıp yapmadığına dair açıklama yapmıştı. YSK’nın önüne resmi olarak bu tartışmanın gelmediğini, bu nedenle kurumsal olarak henüz bir çalışma yapılmadığını anlatan Akkaya, bu konuyu soran partilere de görüş bildirmediklerini söyledi. Akkaya, "Ancak ben kendime göre bir çalışma yaptırdım. Kurul üyeleriyle paylaşmadım. Konu YSK önüne gelir gelmez, bakacağız. Belki aday olmaz, belki başka bir şey olur… Cumhurbaşkanı, resmen adaylığa başvurmadan bu konuyu değerlendiremiyoruz" dedi.

ALMANYA SEYAHATİ ELEŞTİRİLERİ

İmamoğlu'na hapis cezasının açıklandığı gün Almanya'ya ziyaret gerçekleştirdiği eleştirilerine Kılıçdaroğlu, "Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum. Çünkü bu konuda yüzlerce içtihat vardı. Olayı sürekli takip ettim, karar çıkınca da özel uçakla döndüm. İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısını Almanya’da öğrendim" açıklamasında bulundu.

CHP lideri, İmamoğlu'nun Saraçhane çağrısına ilişkin ise "Bilgim yoktu önceden. Çağrı yapıldığını sosyal medyadan öğrendim. İki kez Ekrem beyi aradım ve gelişmeler konusunda kendisinden bilgi aldım" dedi.

AKŞENER’İN İBB’YE GİTMESİ

Kararının açıklanması üzere İYİ Parti lideri Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitmesi hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, "Meral Hanım'ın haksızlığa hukuksuzluğa tepki göstermesini doğal karşılamamız lazım" dedi.

Kararın açıklanmasının ardından Akşener ile İmamoğlu'nun sarılmasını değerlendiren CHP lideri, "Gördüm. Olabilir. Özel mekanlar da Meral abla diye hitap ederdi, yadırganacak bir fotoğraf değil" diye konuştu.

'BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ GÖREV BAŞINDA'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu belediye başkanları hakkındaki tartışmalara ilişkin ise "Belediye Başkanlarımız görevlerinin başında. İstanbul'un rantını kaybeden saray rantı almak istiyor. Bunun tek yolu da belediye başkanının yetkisini almak, görevini sonlandırmak yargıyı kullanarak. Bu konu hukuk açısından kabul edilebilir bir konu değildir. İstanbulluların seçtiği bir kişiyi siz görevden alamazsınız yargı sopasını kullanarak. Ne adalete ne yasalara ne ahlaka uyar" ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ’NİN 'KILIÇDAROĞLU’NA KUMPAS' ÇIKIŞI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Saraçhane mitingi sonrası yaptığı "kumpas" çıkışını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Herkes kendi penceresine göre yorumluyor. 16 milyon İstanbullunun iradesine kumpas kuruldu. Asıl kumpas İstanbul’un iradesine" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN