Türkiye’de ilk kez kripto paralarda uygulanacak! O kişiler aman dikkat: Artık hapis cezası geliyor

Türkiye’de ilk kez kripto paralarda uygulanacak! O kişiler aman dikkat: Artık hapis cezası geliyor

Kripto paraya yatırım yapanları ilgilendiren yeni düzenlemede adım adım sona gelindi. AK Parti’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı Kripto Varlık Kanun Teklifi yakında Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Bu yeni düzenleme kapsamında Türkiye’de ilk kez kripto paralarda uygulanacak kanuni anlamda kripto varlıkların tanımlaması yapılacak. İşte detaylar…

27 maddeden oluşan yeni düzenlemeyle, kripto varlıkların kanuni olarak tanımlaması yapılırken sektör şeffaflığı için de önemli adımlar atılacak. Kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisans verilecek. İzinsiz kripto hizmeti sunanlara ise hapis cezası uygulanacak.

NTV’nin haberine göre, 27 maddeden oluşan düzenlemeyle devletin kripto varlıkları tanıması amacı güdülmeyecek ve “garantör” olmayacak. Bu yüzden teklifteki genel gerekçede, riskli bir sektör olduğunun altı çizilerek, kullanıcıların zarar göre ihtimaline vurgu yapılacak.

TÜM İZİNLER SPK’DAN GEÇECEK

Yeni teklifle, sektör ile ilgilenecek bütün kurum ve kuruluşlar da net olarak ortaya konuluyor. Bu kapsamda, kripto varlıklarla ilgili gerekli bütün izinler Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) alınacak ve sektörün denetimi de yine SPK’dan geçecek.

kripto-paralara-hapis-duzenlemesi-1.jpg

SPK, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumlu olacak. Düzenlemeyle, kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunların kişiler arası hukukun konusu olduğunu belirtilecek.

Kripto para işlemlerindeki tüm teknik kriterlerin belirleyicisi ise TÜBİTAK olacak. Düzenlemeyle Türkiye’de hizmet veren kripto borsaları veya hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını net olarak ortaya koyması gerekecek.

Servis sağlayıcıları, belirli dönemlerde kripto varlıklara ilişkin raporlama yapacak. O raporlar SPK ile paylaşılacak raporların geç verilmesi durumunda ilgili şirketlere idare para cezası verilecek. Kripto varlıklarla ilgili yanıltıcı bilgi verme, usulsüz işlem yapma hallerinde de ağır cezalar öngörülüyor.

kripto-paralara-hapis-duzenlemesi-2.jpg

HAPİS CEZASI VERİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Teklifte, izni olmadan kripto hizmeti verenlerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alması öngörülürken, başkasının kripto varlığını zimmetine geçirenlere ise 8-14 yıl arasında hapis ve zararı karşılama cezası verilmesi amaçlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN