Uzman isimler 'İnşaata başlamayın' diye uyarmıştı: Deprem bölgesi için ihaleler bile hazır

Uzman isimler 'İnşaata başlamayın' diye uyarmıştı: Deprem bölgesi için ihaleler bile hazır

Kahramanmaraş depremleri sonrası uzman isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bölgede inşaat çalışmalarına hemen başlayacağız" açıklamalarına yönelik olarak, "Bu sağlıklı bir yöntem değil" demişlerdi. Tüm bu uyarılara rağmen Bakan Kurum'dan bölgedeki inşaat çalışmaları için açıklamalar geldi. Kurum, bölgeye acil olarak ilk kısımda 250 bin konutun yapılacağını söylerken ihalelerin iki gün sonra başlayacağını duyurdu.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremlerde can kayıpları 41 bin 20'ye yükseldi. Bölgeden gelen haberlerde ve görüntülerde hala birçok insanın kayıp ya da enkaz altında kalan yakınlarının olduğu anlaşılıyor.

Depremden etkilenen toplam 11 ilde arama-kurtarma çalışmaları, uzmanların '14 gün' açıklamalarına rağmen ilk günlerde bitirildi ve enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Depremin hemen ardından tüm geç kalmışlığa rağmen enkaz kaldırma çalışmalarına bu kadar hızlı başlanması, 'enkaz altında hala yaşayanlar olabilir' eleştirilerine neden olurken aynı zamanda kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

'EN AZ 14 GÜN DEVAM ETMELİ'

Afet tıbbı konusunda dünyada önde gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, geçtiğimiz günlerde arama kurtarma çalışmalarının en az 14 gün devam etmesi gerektiğini kaydetti. Sever, "Zaman geçtikçe enkazdan sağ çıkan hasta sayısı azalıyor, ancak bu az sayıda hastanın hayata tutunma imkanı, erken dönemlerde çıkarılanlara göre çok daha yüksek. Çünkü yaraları hafif olduğu için enkaz altında daha uzun süreler ile canlı kalabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

NACİ GÖRÜR, ERDOĞAN'A SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 14 Şubat’ta Bakanlar Toplantısı'nın ardından gerçekleştirdiği açıklamada, hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde bitirilerek kesin sayıların ortaya çıkacağını söyledi. Hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini de belirten Erdoğan, “Mart başı itibariyle 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır” şeklinde konuşmuştu.

Prof. Dr. Naci Görür ise Erdoğan'ın bu açıklamalarına karşı çıkmış ona sosyal medya hesabından seslenmişti. Görür, sosyal medya hesabı Twitter'dan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Televizyondan duydum; Sayın Cumhurbaşkanımız, deprem bölgesinde kalıcı konutlara bir an önce başlanacağını duyurdu. İnsani açıdan bu yaklaşımı elbette anlıyorum ama naçizane tavsiyem, bu bölgenin tümünde mikro-bölgeleme çalışması yapmadan yerleşim alanları için yer seçilmemeli ve inşaata başlanmamalı. İnşallah bu sefer sesimi yetkililere duyurabilirim. Sevgiler.”

İHALELER BU HAFTA BAŞLIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sabah'a yaptığı açıklamalarda depremden etkilenen bölgelerdeki yeni şehir planını anlattı. Deprem bölgesine ilk etapta 250 bin konut yapılacağını açıklayan Bakan Kurum, arama-kurtarma çalışmalarına geç başlanmasına ve ekiplerin depremden sonra uzun bir süre her bölgeye gitmemesine rağmen hasar tespiti tamamlanan illerde hızlıca adım attıklarını söyledi.

Bakan Kurum, aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarını, ilk ihalenin ise 22 Şubat yapılıp, mart ayında temellerin atılacağını ve yeni evlerin 3-4 katlı olacağını açıkladı.

Bakan Kurum'un cümlelerinin satırbaşları şu şekilde:

"Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız.

0x0-bakan-kurum-hazirliklari-sabaha-anlatti-iste-yeni-sehirler-plani-alti-dukkan-ustu-daire-donemi-kapaniyor-1676867896245.jpg

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ'

Bakan Kurum "Şimdi, geçici barınma dönemindeyiz. Vatandaşımızın başını sokacak bir yerinin olması çok mühim ve öncelikli. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz" diyor. Kurum'un da altını çizdiği gibi depremzedeleri çadırdan kurtarmak için zamana karşı yarışılıyor. Bir yandan konteynır kentler kurulurken diğer yandan da yığma binalar ve prefabrike konutlar inşa ediliyor. İçindeki oturma grubundan, mutfak eşyasına kadar temel ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanacak.

0x0-bakan-kurum-deprem-bolgesine-ilk-etapta-yapilacak-250-bin-konutla-ilgili-hazirliklari-sabaha-anlatti-1676863227831.jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN