Yerin 1300 metre altından fokurdayarak çıkıyor! Altın, gümüş, stronsiyum hepsini içine hapsediyor: 11 ülke kapış kapış alıyor

Yerin 1300 metre altından fokurdayarak çıkıyor! Altın, gümüş, stronsiyum hepsini içine hapsediyor: 11 ülke kapış kapış alıyor

Kırıkkale'nin Delice ilçesinde yerin 1300 metre altından çıkarılan ve doğal kaynak suyundan üretilen coğrafi işaretli tuz, yurtiçi kadar yurtdışından da yoğun talep görüyor. Başta Almanya, İngiltere ve Amerika olmak üzere 11 ülkeye ihraç edilen tuz, zengin mineral oranıyla dikkat çekiyor. İşte, Kırıkkale'den dünyaya uzanan o tuz...

Kırıkkale'nin Delice ilçesinde yer alan Kılıçözü Dağı'nda yerin 1300 metre altından çıkan doğal kaynak suyundan elde edilen tuz, zengin mineral oranıyla dikkat çekiyor.

Toprak minerallerini toplayarak sera tipi havuzlarda güneş ışınlarının buharlaştırılması ile ortaya çıkan tuz, hijyenik ortamlarda hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor.

11 ÜLKEDEN YOĞUN TALEP GÖRÜYOR

Coğrafi işarete sahip olan delice tuzu, başta ABD, Almanya, İsviçre, İngiltere, Avustralya, Belçika, Kore ve Yeni Zelenda gibi ülkeler olmak üzere toplam 11 ülkeye ihraç ediliyor. Magnezyum ve potasyum içeren tuz, kramp ve eklem ağrılarına iyi geldiği için sporcular tarafından da tercih ediliyor.

delice-tuzu-nedir-1.jpg

KIŞIN BİLE ISISI 21 DERECE

Mayi Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Gözüyukarı delice tuzu üretimiyle ilgili verdiği bilgilerde, yerin 1300 metre altından çıkan suyun topraktaki bütün mineralleri içine hapsederek çıktığını ve sodyum oranın da düşük olduğunu belirtti.

Kış aylarında bile eksi 10 derecede çıkan doğal kaynak suyunun 21 derecelik ısıya sahip olduğunu söyleyen Gözüyukarı, "Termal su olup, kış mevsiminde eksi 10 derecede bile 21 derece olarak yer yüzüne çıkıyor. Bin 300 metre kadar yerin altından kaynayan su, kaya tuzlarını eritiyor çeşitli madenlerden geçiyor, topraktaki tüm mineralleri içerisine alarak yer yüzüne çıkıyor. Altın, gümüş, stronsiyum gibi toprakta ne varsa içine aldıkça sodyum oranı düşmektedir" şeklinde konuştu.

delice-tuzu-nedir-2.jpg

O HASTALIKLARA ŞİFA OLUYOR

Tuzun kramp ve eklem ağrısına çok iyi geldiğini söyleyen Gözüyukarı, "Dünya’daki ve Türkiye’deki diğer tuzların sodyum oranı 40’tan başlayıp 35-38 aralığındayken bu tuzdaki sodyum oranı 31’e kadar düşmektedir. Tuzun içerisinde magnezyum ve potasyum oldukça yüksek. O yüzden de bu tuzu kullananlarda tansiyon gibi rahatsızlık olmamaktadır. Yine bu tuzu kullananlarda kramp ve eklem ağrıları hiç görülmemektedir. Varsa da çok kısa zamanda kayboluyor. İçerisindeki magnezyum ve potasyumun yüksek olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN