Yılanların başı sonunda bulundu... Bundan daha büyüğü yok! 66 milyon yıl önce yaşayan en büyük yılan

Yılanların başı sonunda bulundu... Bundan daha büyüğü yok! 66 milyon yıl önce yaşayan en büyük yılan

Ülkemizde sık sık görülen yılanların evrimlerinin nasıl gerçekleştiğini öğrenince şaşıracaksınız. Doğada yüzlerce yılan türü bulunmakta. Peki bu yılan türlerinden hangisi en büyüğü? Ortaya çıkan yeni sonuçlar bilim dünyasını şoke etti. Yılanların başı sonunda bulundu. Bundan daha büyüğü yok! 66 milyon yıl önce yaşayan en büyük yılan. Görenler gözlerine inanamadı.

Vahşi doğanın en yırtıcı sürüngeni olan yılanların soyunun nereden geldiği hep merak konusu olmuştu. Son zamanlarda sıklıkla yılan vakaları görülürken paylaşılan son veriler bilim dünyasını şoke etti. Yılanların başı sonunda bulundu. Bundan daha büyüğü yok! Dünyada yaşamış ve bildiğimiz en büyük yılan olarak kayıtlara geçen Titanoboa, 66 milyon yıl önce gezegenimizde dehşet saçıyordu.

Birçok canlı zamanla evrimleşerek günümüze kadar ulaşmıştır. Bunlardan biri olan yılanların evrimi ise oldukça gizemlidir. Yılanların başını görünce şok geçireceksiniz. Titanoboa cerrejonensis yaklaşık 66-56 milyon yıl önce Paleosen’de yaşıyordu. Bu devasa yılan, dinozorların neslinin tükenmesiyle oluşan boşluğu doldurdu ve yaşadığı tropik Güney Amerika ormanlarının en büyük yırtıcısı haline geldi.

YILANLARIN BAŞI BULUNDU... BUNDAN DAHA BÜYÜĞÜ YOK

Kuzey Kolombiya’da, Cerrejón olarak bilinen bölgede, dünyanın en bol fosil yataklarından biri olan bir madende gizemli yılan kemiklerine ulaşıldı. Uzmanlar ulaştıkları kemikler ile günümüz yılanlarını kıyaslayıp ilginç bir son keşfetti. Yaklaşık 12,8 ila 14,3 metre uzunluğunda olduğu ve bir tondan fazla ağırlığa sahip olduğu tahmin edilen bu devasa yılan, sık orman ve bataklık bir alanda yaşıyordu ve muhtemelen o dönemde çevredeki tüm diğer hayvanlara korku salıyordu.

ghhg-60.jpg

66 MİLYON YIL ÖNCE YAŞAYAN EN BÜYÜK YILAN

Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü’nden paleontolog Carlos Jaramillo, yaptığı incelemeler sonucunda "Cerrejón, dünyanın herhangi bir yerindeki tam bir antik tropik ekosisteme açılan en iyi ve muhtemelen tek penceredir." dedi.

Bulunan kemiklerin Titanoboa’nın Boidae familyasına ait olduğu ortaya çıktı. Muhtemelen zehirli olmayan bir tür olan Titanoboa, büyük olasılıkla günümüzün boa yılanlarından pek farklı değildi, ancak dev bedenini avını ezerek ya da boğularak öldürmek için kullanmak yerine, devasa çeneleriyle avını yakaladığı pusuya yatan bir yırtıcıydı.

hjjhh-2.jpg

Titanoboa, şimdiye kadar yaşamış bilinen en büyük yılan. Bu kadar büyük olduğu göz önüne alındığında araştırmacılar, bu dev yaratığın metabolizmasını desteklemek için tropik bölgelerde ortalama sıcaklığın en az 30-34°C olması gerektiğini söylüyor. Böylece bu fosiller sadece Titanoboa’ya değil, yaşadığı ve avlandığı çevreye de ışık tutuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN