Çocuğu olanlara bakanlıktan uyarı! Sakın o hatayı yapmayın

Çocuğu olanlara bakanlıktan uyarı! Sakın o hatayı yapmayın

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı anne ve babaları uyardı. Dijital Risklerden Korunma ve Mahremiyet Eğitimi" kapsamında paylaşılan bilgilere göre internet ortamındaki kötü niyetli kişilerin yapabilecekleri ve diğer zararlar aktarıldı. İşte çocukların internet ortamındaki görünürlüğü ve geçirdikleri zamanla ilgili riskler...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bilinçsiz internet kullanımının çocuklarda ortaya çıkarabileceği olumsuzluklar konusunda anne babaları uyaran bir açıklama yayınladı.

Açıklamada anne ve babalar çocuklarının detaylı görsellerini sosyal medya hesaplarından paylaşmamak, çocukları internette uzun süre yalnız bırakmamak gibi konularda uyarıldı.

Aynı açıklamada çocukları dijital ortamlardaki riskli içeriklerden korumak amacıyla çalışmalar yürütüldüğü, bu doğrultuda çocukların dijital risklerden korunması ve mahremiyet bilincinin kazandırılması amacıyla bugüne kadar bakanlığa bağlı kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinde 15 bin 329'u personel, 20 bin 221'i veli olmak üzere toplam 35 bin 550 kişiye "Dijital Risklerden Korunma Eğitimi", 142 bin 601 kişiye ise "Mahremiyet Eğitimi" verildiği de aktarıldı.

cocuk-sahibi.jpg

'ÇOCUĞA ULAŞMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR'

Sosyal medyada ebeveynler tarafından yayınlanan çocuk görsellerinin bu çocuklara kötü niyetli kişilerin ulaşmasını kolaylaştırabileceği konusunda uyarılar yapılan açıklamada istismar tehlikesinin altı çizildi.

KİMLERİN GÖRDÜĞÜNE DİKKAT...

Açıklamada ayrıca herkese açık fotoğrafların kimler tarafından görüldüğü ve ne amaçla kullanılacağının bilinemeyeceği hatırlatılarak paylaşımları görecek olan kitlenin kısıtlanması ve kimlerden oluştuğuna dikkat edilmesi de tavsiye edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Paylaşımların kimler tarafından görüntüleneceği mutlaka denetlenmelidir. Çocukların kişisel bilgileri, iletişim bilgileri gibi çocuklara fiziken ya da sosyal medya aracılığı ile ulaşılabilmesini mümkün kılacak hiçbir bilgi sosyal medyada paylaşılmamalıdır. Bunun yanında çocukların büyüdüklerinde rencide olacağı anları içeren videoların paylaşılması da doğru değildir."

sosyal-medyada-cocuklar.jpg

ÇOCUKLARA BİLİNÇLİ İNTERNET KULLANIMI ÖĞRETİLMELİ

Açıklamanın devamında çocukların internet kullanımıyla ilgili olarak şu uyarılarda bulunuldu:

"Çocuğun internetle tanıştığı ilk dönemlerde, sanal mecralara ailenin ortak kullanım alanlarında girmesi sağlanmalı ve çocuklar sanal ortamda uzun süre tek başlarına bırakılmamalıdır. Çocuğun gerçek hayatta arkadaş olmadığı ve tanımadığı kişilerle temas etmesi engellenmeli, çocuk açısından riskli görülen profillerle iletişiminin önüne geçilmelidir.

Birçok internet sayfası ve sosyal medya platformu rahatsız edici kişileri şikayet etme ve engelleme imkanı sunmaktadır. Bunun nasıl yapılacağı çocuğa mutlaka öğretilmelidir.

cocuk-sahibi-olanlar.jpg

0-3 YAŞ ARASI EKRANA MARUZ KALMAK OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bunun yanı sıra 0-3 yaş dönemi, çocukların gelişimleri için oldukça kritik bir dönemdir. Bu süre içerisinde ekrana maruz kalmak çocukların henüz yeni oluşmakta olan beyin gelişimini, öğrenme ve zihinsel süreçlerinin gelişimini, sosyal gelişimlerini ve dikkat geliştirme becerilerini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çocuklar 3 yaşına kadar ekrana maruz bırakılmamalıdır. Mobil cihazlar, çocuklar için bir oyuncak ya da ödül olarak görülmemelidir. Özellikle bu yaş çocuklarının pasif bir konumda ekran karşısında oturtmasından ziyade aktif katılımcı oldukları ve hayal dünyalarını ortaya koyabildikleri oyunlara teşvik edilmesi çok daha önemlidir."

'YASAKLAMAYIN, REHBERLİK EDİN'

Anne ve babaların çocuklarının internetle ilişkisini düzenlerken yasaklayıcı ve engelleyici tedbirler yerine rehberlik edici davranışları benimsemesinin önemine vurgu yapılan açıklamada iyi örneklerin teşvik edilmesi de tavsiye edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN