Mehmet Akif 110 yıl sonra da ışık verecek

Mehmet Akif 110 yıl sonra da ışık verecek

Mehmed Akif Ersoy’un kurucusu ve başyazarı olduğu ‘Sebilürreşad Mecmuası’ 110’uncu yıldönümünü yeni binasında kutluyor. Mecmua’nın taşınacağı Ulus’taki 5 katlı yeni mekanı aynı zamanda bir kültür kompleksi olarak hizmet verecek. Ressam Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Efendi adı verilen Sanat Galerisi’nin de olacağı binada sergi salonundan kütüphaneye, akademiden yayınevine pek çok bölüm yer alacak.

Mehmed Âkif Ersoy’un kurduğu Sebilürreşad Mecmuası, milli şairimizin adına yakışır yeni binasında hizmet vermeye başlıyor. Mecmua, önümüzdeki salı günü Ulus’taki mekanına taşınıyor. Eşref Edib Fergan’ın yazı işlerini yürüttüğü mecmua, 1908 yılında önce ‘Sırât-ı Müstakîm’ adıyla yayına başlamış, 1912’de Sebilürreşad adını alarak Devlet-i Âlî’nin son devrin fikriyat hayatına damga vurmuştu. Milli mücadele günlerinde Gazi Mustafa Kemal’in Ersoy’u Ankara’ya davetiyle yayın merkezini Ankara’ya taşıyan Sebilürreşad, 1925’te ara verdiği yayınına 1948’de devam etmiş, 1966’ya dek yayınını sürdürmüştü. Sebilürreşad, 50 yıl aradan sonra 14 Ağustos 2016’da yeniden yayımlanmaya başladı. Sebilürreşad’ın 1920’de yayın merkezini taşıdığı Ulus’taki yazıhanesinde hizmete başlayan mecmuanın yeni binası ise bir kültür kompleksi olarak hizmet verecek. Sebîlürreşad Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan “Akif’in ve onun dostlarının adı binada yaşatılacak. Mescide Akif’in yakın dostu Elmalılı Hamdi Yazır ismi verilirken, araştırma salonunun adı Eşref Edip Fergan oldu. Sanat galerisine Mehmet Akif’in dostu ve emek verdiği arkadaşı Hoca Ali Rıza Efendi’nin adı verildi. Binada kütüphane de yer alacak” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN