İsveç giyim firmasından, Çinli iplik üreticisine ‘Uygur’ tepkisi

İsveç giyim firmasından, Çinli iplik üreticisine ‘Uygur’ tepkisi

İsveç merkezli giyim firması H&M, etnik azınlıkların 'zorunlu çalıştırılması' nedeniyle Çin'in Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk tedarik etmeyeceğini duyurdu. ASPI’nin mart ayında yayımladığı rapora göre, 2017-2019 yıllarında 80 binden fazla Uygur Türkü, fabrikalarda çalıştırılmak için zorlandı.

İsveç haber ajansı TT'nin haberine göre, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde etnik azınlıklara yönelik baskılar ve zorunlu çalıştırmalar suçlamalarının artması nedeniyle H&M, Çinli iplik üreticisi Huafu Fashion ile sözleşmelerini iptal etti.

H&M'den yapılan açıklamada da bölgedeki herhangi bir tekstil firmasıyla sözleşmelerinin bulunmadığı vurgulanırken, artık Çin'in en büyük pamuk üretim bölgesi olan Sincan'dan pamuk tedarik edilmeyeceği belirtildi.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün (ASPI) mart ayında yayımladığı raporda, Çin'in 2017-2019 yıllarında 80 binden fazla Uygur Türkü'nü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği ortaya konulmuştu. ASPI, İsveç şirketi H&M'in boyalı iplik üreticisi Huafu Fashion firması ile olan ilişkileri nedeniyle zorunlu iş gücü transfer programından yararlananlardan biri olduğuna işaret etmişti.

KARAR GAZETESİ DAHA ÖNCE MANŞETE TAŞIMIŞTI

KARAR gazetesi, Çin’in Doğu Türkistan’da yıllardır sürdürdüğü sistematik işkenceye karşı küresel firmaların aldığı boykot kararını manşete taşımıştı. Haberde aktarılan raporda, “Her 5 tekstil ürününden biri Uygurların insanlık dışı şartlarda çalıştırıldığı fabrikalarda üretiliyor” bilgisi yer almıştı. Öte yandan, Adidas’tan Lacoste’a kadar birçok dünya devi markanın ‘Bu zulme ortak olamayız’ deyip Çinli tedarikçilerle ilişkilerini keseceklerini duyurduğu da aktarılmıştı.

"ZULME ORTAK OLMA" ÇIĞLIĞI YAYILIYOR

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN