Kapatma davası AK Parti'ye bumerang gibi dönebilir | Hal ve Gidiş

Ali Bayramoğlu, KARAR TV'nin yeni programı 'Ali Bayramoğlu ile Hal ve Gidiş'te konukları ile önemli konuları ele alıyor. Bayramoğlu, konukları Ufuk Uras ve Erol Katırcıoğlu ile, Türk solu ve Kürt sorunu ilişkisi nedir?' sorusuna yanıt aradı. HDP'ye açılan kapatma davasını değerlendiren Ufuk Uras, "Kapatma davası AK Parti'ye bumerang gibi dönebilir ." dedi.

YUSUF BOLAT | KARAR

KARAR TV, yeni programları ile gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Ali Bayramoğlu ile Hal ve Gidiş'e bu hafta Ufuk Uras ve Erol Katırcıoğlu konuk oldu.  Geçen hafta Türkiye'deki kimlik sorunlarının konuşulduğu programda bu hafta Türk solu ve Kürt sorunu masaya yatırıldı.

"İKTİDAR, MHP'YE JEST OLARAK HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇTI"

HDP'ye açılan kapatma davasıyla AK Parti'nin MHP'ye jest yapmaya çalıştığını söyleyen Erol Katırcıoğlu, "İktidar, MHP'ye bir jest olarak Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması ardından, MHP kurultayından bir gün önce, Yargıtay'ın HDP'ye kapatma davası açması doğrusu düşündürücü. Yani bu hadiselerin hukukla bir ilişkisi yok. Siyasetin gereği olarak gündeme gelmiş bir olay." ifadelerini kullandı.

"AYNI FİLMİ BİR KERE DAHA TEKRAR EDİYORUZ"

Parti kapatmaların geçmişte de denendiğini ifade eden Ufuk Uras ise "Yaşanan bu süreç beni 2009 yılına götürdü. O zaman DTP kapatıldığında biz de Meclis Genel Kurulu'nda bir gece sabahlamıştık. Şimdi Gergerlioğlu sürdürüyor bunu.  Bu yanı ile baktığımızda hal ve gidiş bizi halsiz bırakıyor, hem de bir yere gitmiyoruz. Aynı filmi bir kere daha tekrar ediyoruz." dedi.

"AK PARTİ'YE BUMERANG GİBİ DÖNEBİLİR"

Kapatma davasının AK Parti'yi olumsuz etkiyebileceğini ifade eden Ufuk Uras "İddianamenin bütününe baktığımızda Kobani ile beraber, AK Parti'ye bir bumerang gibi de dönebilir Yani o dönemde bir tür iş birliği, 'yardım ve yataklık' durumu var. Yani açılım süreci de dahil olmak üzere, HDP'nin faaliyetlerin teşekkür eden İçişleri Bakanlığı'ndan koordine edilen bir vaka şimdi mahkemeye getiriliyor. Mahkemede HDP'liler tanık olarak AKP'lileri gösterirse ne olacak?" şeklinde konuştu.

" HDP SEÇMENİ CUMHUR İTTİFAKI'NIN KARŞISINDA BİR TUTUM ALACAK"

Kapatma davalarının seçmen üzerinde etkili olacağını belirten Ali Bayramoğlu ise şunları kaydetti: 

"HDP'nin çok kolay kapatılabileceğini sanmıyorum. Ama bu olabilir. Çünkü sonuç olarak Türkiye'de bir kuvvetler birliği sistemi var. Talimat geldiği zaman Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun kararı Meclis'te okunuyor. Dolayısıyla bir dizi karara imza atılıyor. 

HDP seçmeni itibariyle çok kritik bir parti. Parti ile seçmeni birbirinden ayırırsanız, seçmen kesin olarak Cumhur İttifakı'nın karşısında bir tutum alacaktır. Burada bir seçmen birleşmesine gidebilir diye düşünüyor."

"SOL, CUMHURİYET'İN ÇOCUĞUDUR"

Türk Solu hakkında değerlendirmelerde bulunan Erol Katırcıoğlu, "Türk Solu çok geniş bir kavram. Sol, Cumhuriyet'in çocuğu olan bir şeydi. Özellikle 70'lerde Kemalist yanı vardı. Ben Türk solunun gerçek anlamda batıda gördüğümüz anlamda bir sol olduğu konusunda emin değilim. Sol'u şöyle tanımlayabiliriz; adalet ve eşitlik talebinde bulunan, ütopik bir toplum hayali olan siyasi bir çizgiydi." diye konuştu.

SOL JAKOBEN TAVRINI BİR KENARA BIRAKMALI

Türk Solu'nda bir kibrin hakim olduğunu söyleyen Ufuk Uras şunları kaydetti:

"Ben kendi geleneğimden bakınca, Marksist soldan bakınca bir teori hayatta karşılığı varsa, test edilirse anlamlıdır. Yoksa biz bir teoriye korkuluk olsun diye ayakta tutmayız. 

Bizde, solda bir kibir vardır. 'Sol sağdan bir şey öğrenemez' diye. Sol bu jakoben, baş öğretmen tavrını bir yana bırakıp kendi gerçeği ile yüzleşecek mi? Kendisi ile yüzleşemeyenlerin toplumsal yüzleşmeyi sağlayamayacağı, sosyolojik bir sol, siyasal sola dönüşmediği taktirde de bir siyasi özneye dönüşemeyeceği çok ortada."

"KÜRT SİYASETİNİN DEMOKRASİ DIŞINDA ÇIKIŞI YOK"

Siyaseti şiddetten uzak durması gerektiğini belirten Katırcıoğlu, "Kürt siyasetinin demokrasi dışında bir çıkışının olmadığı kanaatindeyim. Siyaset değimiz şey zaten artık çağımızda silahla olacak bir değildir. Çünkü silah insanları ikna edebilecek bir araç değildir." ifadelerine yer verdi.

"GEÇMİŞTE SOL TERÖRÜ SAVUNDU"

Ufuk Uras ise  Sol'un geçmişte terörü savunduğunu ifade ederek, "Geçmişte Sol, jakoben terörü savundu. Devrimci terörü savundu. Bugün geldiğimiz noktada da, Mao'nun 'iktidar namlunun ucundadır' tespiti karşısında iktidarın ancak halkın rızasının ve gönüllerinin alınması ile sağlanabileceği bir olgunluğa geldi." açıklamasına yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN