Galip Dalay: Çin, aşılar üzerinden Türkiye'ye şantaj yapıyor | Hal ve Gidiş

KARAR TV'de yayınlanan programı 'Hal ve Gidiş'te konukları ile önemli konuları ele almaya devam ediyor. Bayramoğlu, bu hafta konuğu Galip Dalay ile Türk dış politikasında olup bitenleri yorumladı. Dalay, Çin'in aşılar üzerinden Türkiye'ye şantaj yaptığını söyledi.

KARAR TV'de yayınlanan Ali Bayramoğlu ile Hal ve Gidiş'e bu hafta Galip Dalay, konuk oldu.

Çin'in koronavirüs aşıları üzerinden Türkiye'ye bir şantaj kurmaya çalıştığını belirten Dalay, "Çin konusunda izlediğimiz politikaya ben acziyet politikası diyorum. Uygurlar konusunda Türkiye net bir sessizlik içerisinde." dedi.

'MAVİ VATAN'I NEO AVRASYACILIK OLARAK TANIMLIYORUM'

"Mavi Vatan ile Avrasyacılık arasında bir bağ var. Mavi Vatan ben 'Neo Avrasyacılık' olarak tanımlıyorum" diyen Dalay, şunları söyledi: 

"Avrasyacılık'ı ikiye ayırıyorum; birincisi jeopolitik Avrasyacılık, ikincisi ideolojik Avrasyacılık. Türkiye'de farklı dönemlerde biz bunların ikisine de şahit olduk.

İdeolojik Avrasyacılık'ı 90'ların sonunda gördük. Temelde dış politika ile ilgili gözükse de iç politika ile ilgiliydi. O dönemdeki Avrasyacılık'ın temel özelliklerinden biri şuydu.

Demokratikleşme ve özgürleşme atılımlarından ciddi anlamda kaygı duyuyorlardı.

Türkiye'nin tarihsel ve kamburlaşan sorunlarından kurtulmasını tehdit olarak görüyorlardı."

Ali Bayramoğlu ise "Anti Kürt politikası ve denizler konusunda AK Parti ile Ulusalcılar arasında bir uyum söz konusu" ifadelerini kullandı. 

"ÇİN TÜRKİYE'YE ŞANTAJ YAPIYOR"

Türkiye'nin Çin politikasını "acziyet politikası" olarak nitelendiren Dalay, şunları aktardı: 

"Uygurlar konusunda Türkiye net bir sessizlik içerisinde. Çin, aşılar üzerinden bir şantaj kurmaya çalışıyor. Yani Uygurlar meselesi ile aşıları birbirine bağlıyor. Türkiye'nin şuanda bir aşı sorunu var. Çin, taahhüt ettiği aşıları göndermiyor. Daha korkunç olan bir şey var muhafazakar kesimde sessizlik var. 

'TÜRKİYE, AVRASYA'YA DÖNERSE RUSYA İLE KARŞI KARŞIYA GELİR'

Rusya son 1 aydır Türkiye'nin kontrol ettiği alanları bombalıyor. Biz Suriye rejimi diyoruz. Geçen sene 36 asker şehit olduğunda da Suriye rejimi vurdu dedik ama Türkiye'nin BM elçisinin Rusya uçaklarının rolüne dair açıklamaları var.  Türkiye gerçekten jeopolitik olarak Avrasya'ya dönerse Rusya ile karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz."

İktidarın siyaseti milliyetçiliğe indirgediğini ifade eden Ali Bayramoğlu, "Türkiye'de AK Parti'nin başını çektiği iktidar bloğu, siyasi alanı milliyetçilik konusunda daraltmakta hemfikirler. Tek fikir, tek düşünce ve tek çıkar üstünden yani siyaseti milli çıkara indirgeyen bir hatta ilerliyorlar. Kürt sorunu bu etrafta çok kullanılıyor" dedi. 

Dalay ise şu ifadelere yer verdi:

"Avrasyacılık, iç siyasette milliyetçilik dozuyla ciddi manada bastırılmış, demokrasi ve özgürlükleri büyük ölçekte bir tehdit gözüyle gören bir toplumsal ve siyasal düzen. Bu siyasal düzenin çimentosunu Kürt meselesindeki sert tutum sergiliyor."

BAHÇELİ, GALİP DALAY'A NEDEN KIZDI?

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin tepkisine ilişkin, "Açıkçası bir fikrim yok. Muhtemelen başka insanların adını nasıl anıyorsa herhalde öyle" yorumunda bulunan Dalay, şu ifadeleri kullandı: 

"İlginç olan Rusya Türkiye'ye 3 KM uzaklıkta bir yere bombalıyor. Buna karşı içerideki üzerine anlaşılmış suskunluk ortada. Bir yandan büyüyen, iddialı bir söylem var. Öbür yandan sizin eğittiğiniz, donattığınız aslında doğrudan sizin yönettiğiniz mekanı Rusya bir aydır bombalıyor.  

Doğu Akdeniz'de enerji bulunması herkesin iştahını kabarttı. Herkes pay almak istedi. 2019'da Türkiye ile Libya'nın yaptığı deniz anlaşması Yunanistan'ı rahatsız etti. O da Mısır ile bir deniz anlaşması yaptı."

'MISIR İLE ŞUANDA ORTAK YOL BULMA ARAYIŞI VAR' 

"Türkiye kavgayı kötü yaptığı için, normalleşmeyi de kötü yapıyor. Mısır ile şuanda ortak yol bulma arayışı var. Ciddi bir devlette, aynı gün üst düzeyden 3-4 lider Mısır'la ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz demezdi. Yani Cumhurbaşkanı, Dış İşleri Bakanı Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü aynı gün Mısır'la ilişkilerimizi normalleştirmek istiyoruz açıklaması geldi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN