Stephen Hawking kimdir? Ne zaman öldü, hastalığı neydi? İşte merak edilenler

Stephen Hawking kimdir? Ne zaman öldü, hastalığı neydi? İşte merak edilenler

Üniversite eğitimini fizik alanında okuyan Stephen Hawking, ilerleyen yıllarda fikirleriyle, yaptığı çalışmalarla ve kitaplarıyla her zaman gündem oldu. 21 yaşında ALS hastalığına yakalanarak, 1985 yılından itibaren yaşamını yitirdiği 2018 yılına kadar tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve konuşma yetisini kaybetti. İşte, Stephen Hawking biyografisi...

ALS hastalığı nedeniyle vücudunun yüzde 80'i felç olan fakat beyninin zihinsel faaliyetlerinde herhangi bir hasar olmayan Stephen Hawking, konuşma yetisini yitirmesinin ardından yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurdu. Dünyanın önemli bilim insanlarından biri kabul edilen Stephen Hawking, insanların 100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesi ve farklı dünyalarda koloniler kurması gerektiğini söyledi. Ona göre insanlar koloni kuramazlarsa hayatta kalamayacak.

stephen-hawking-4.jpeg

STEPHEN HAWKING'İN HAYAT HİKAYESİ

8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere'nin Cambridge kentinde dünyaya geldi.

8 yaşındayken Londra'dan 20 mil uzaktaki St. Albans'a gitti. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. İleride, "Size ilham veren bir öğretmeniniz oldu mu?" sorusuna, St. Albans'ta öğretmeni olan Dikran Tahta'dan söz ederek cevap verecekti.

Stephen Hawking, St. Albans Okulu'ndan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi'ne devam etti. Babası onun tıp okumasını istiyordu, ancak o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi.

Stephen Hawking daha sonra kozmoloji (evren bilimi) üzerine çalışmak üzere Cambridge Üniversitesi'ne gitti. O zamanlar Oxford Üniversitesi'nde evren bilimi üzerine çalışma yoktu. Cambridge'de danışman olarak Fred Hoyle'u istemesine karşın Dennis Sciama atanmıştı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'da doçent oldu. 1973 yılında Gökbilim Enstitüsünden ayrılarak Uygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979 yılından sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669 yılında Isaac Newton'a verilmişti.

stephen-hawking-1.jpg

Stephen Hawking, evrenin temel ilkeleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Stephen Hawking, kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı.

stephen-hawking-3.jpg

Stephen Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturdu. Son kitabı 'Ceviz Kabuğundaki Evren'de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti.

Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan 'Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere' kitabı, Stephen Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran 'Ceviz Kabuğundaki Evren', 'Zamanın Kısa Tarihi'nin bir devamı sayılabilir.

2012 yılında 'Büyük Tasarım' adlı kitabını piyasa sürdü. Kitaplarında genellikle bir 'Yaratan'ın varlığını reddeden Stephen Hawking, her şeyin teorisine (birleştirilmiş alan kuramı) ulaşıldığı zaman, kainatın oluşum sürecinde, 'Tanrı' kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade eder.

stephen-hawking-5.jpeg

STEPHEN HAWKING'İN HASTALIĞI NEDİR?

Stephen Hawking, amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığının nadir görülen, erken kendini gösterip yavaş ilerleyen bir formundan muzdaripti. Bu hastalığın teşhisi 1963 yılında 21 yaşındayken konuldu; doktorları tarafından Stephen Hawking'e iki yıllık ömür biçildi.

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Stephen Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti.

1970'lerin sonlarında konuşma yetisi gittikçe de zayıflamaya başladı, bu dönemde sadece en yakınları tarafından anlaşılan Stephen Hawking'in dış dünyayla iletişimini dediklerini dinleyip tekrarlayan yakınları sağlamaktaydı.

stephen-hawking-6.jpg

1985'te CERN'i ziyaret ederken zatürre kaptı. Bu nedenle nefes borusuna delik açılması gerekti ve sesini tamamen yitirdi. 1986'dan itibaren koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabildi.

Bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden ve ailesinden destek aldı. Konuşmak istediği anda, elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmekteydi. Bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmekteydi.

Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Stephen Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemekteydi. 2005'te el kaslarını hareket etme yetisini kaybetmesiyle yanağındaki kasları kullanarak kelime seçmeye başladı.

stephen-hawking-7.jpg

STEPHEN HAWKING'İN ÖLÜMÜ

Stephen Hawking, 14 Mart 2018 tarihinde sabaha karşı, Cambridge'teki evinde 76 yaşında hayatını kaybetti.

Stephen Hawking'in net ölüm nedenini açıklamayan ailesi, "Huzur içinde öldü" smzlerini kullandı.

Stephen Hawking'in henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan ALS hastalığı yüzünden öldüğü düşünülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN