Zorunlu afet sigortası nedir, nasıl yapılır, neleri kapsıyor, hangi durumda geçerli olacak?

Zorunlu afet sigortası nedir, nasıl yapılır, neleri kapsıyor, hangi durumda geçerli olacak?

Zorunlu afet sigortası Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten gelen açıklama üzerine gündeme geldi. Yapılan açıklamada zorunlu afet sigortası sel, toprak kayması, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınları gibi çok çeşitli doğal afetleri kapsayacak şekilde genişletecek. Zorunlu afet sigortası ile bireyler ve topluluklar, varlıklarının ve geçim kaynaklarının doğanın öngörülemeyen güçlerine karşı tedbir almış olacaklar.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bir ilke imza atarak uzun süredir beklenen zorunlu afet sigortası uygulamasının hızla hayata geçirileceğini açıkladı. Zorunlu afet sigortası ile birlikte sel, toprak kayması, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınları gibi çok çeşitli doğal afetler için çok ihtiyaç duyulan kapsamı sağlamayı amaçlanmaktadır. Bu cesur girişimle öngörülemeyen felaketler karşısında vatandaşlarının korunmasını ve mali güvenliğini sağlamak için proaktif adımlar atılmış olacak. Peki zorunlu afet sigortası nedir, nasıl yapılır, neleri kapsıyor, hangi durumda geçerli olacak? Detaylar haberimizde.

"ZORUNLU AFET SİGORTASI GELİYOR"

Bakan Şimşek, zorunlu afet sigortasının hızla devreye alınacağını ve sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta kapsamına alınacağını açıkladı. Şimşek, "Deprem için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar sigorta kapsamına alınıyor" ifadelerini kullanırken, "Hedefimiz, zorunlu afet sigortasını haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır" dedi.

Şimşek, zorunlu deprem ve zorunlu afet sigortasıyla (ZAS) ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, zorunlu deprem sigortasının, 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depremi'nin ardından kanun hükmünde kararnameyle başlatıldığını hatırlatarak, sivil konutların deprem riskine karşı sigorta kapsamına alınması amacıyla bu sigortanın oluşturulduğunu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu vurguladı.

Şimşek, zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulduğunu ifade ederek, son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonucunda yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını belirtti. Ayrıca, 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK'ın 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunduğunu dile getirdi.

"HAZİRAN SONU İTİBARIYLA DEVREYE GİRMESİ BEKLENİYOR"

Şimşek, doğa kaynaklı afetlerin artmasıyla birlikte, konutlarda yaşanan hasarların yanı sıra taşınır mallarda da hasar oluştuğunu ve bu durumun diğer doğal afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu hale gelmesini gerektirdiğini belirtti. Bu nedenle, zorunlu afet sigortasıyla (ZAS) sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının sigorta teminatına dahil edilmesinin planlandığını açıkladı.

Bakan Şimşek, ZAS ile birlikte deprem teminatı için binaların, diğer afetler için ise binalar ve taşınır malların teminat altına alınacağını ifade etti. Ayrıca, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınması hedeflendiğini söyledi.

ZORUNLU AFET SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu afet sigortası, kanun veya mevzuatın belirli durum veya lokasyonlarda zorunlu kıldığı sigorta teminatını ifade eder. Genellikle bireyleri, işletmeleri ve mülkleri doğal afetler veya diğer felaket olaylarından kaynaklanan mali kayıplardan korumayı amaçlar. Göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

Afet Sigortası Çeşitleri: Doğal afetler ve insan kaynaklı olayların neden olduğu zararları karşılamak için farklı afet sigortası türleri mevcuttur. Bunlar arasında sel sigortası, kasırga ve hortumlara yönelik fırtına sigortası, deprem sigortası ve yanardağ sigortası yer alıyor.

Standart ev sahibi sigorta poliçeleri kasırga, yıldırım çarpması ve kış fırtınası hasarı gibi çok çeşitli potansiyel felaketleri kapsar. Bununla birlikte, su baskını hasarı genellikle standart ev sahipleri ve kiracıların sigorta poliçeleri kapsamına dahil değildir ve ayrı bir su baskını sigortası gereklidir.

ZORUNLU AFET SİGORTASI NELERİ KAPSAR?

Afet sigortası, hem doğal afetleri hem de insan kaynaklı olayları kapsayan bağımsız bir poliçedir.
. Sel, fırtına (kasırga ve kasırga), deprem ve yanardağ gibi belirli doğal afetlerin neden olduğu zararları karşılayabilir.

Ayrıca terör saldırıları gibi insan kaynaklı felaketleri de kapsayabilir.

Sel Sigortası: Çoğu ev sahibi sigorta poliçesi sel hasarını kapsamaz. Sel sigortası, binaları, içindekileri veya her ikisini birden kapsayan ayrı bir poliçedir

Sel tehlikesi olan bir bölgede yaşıyorsanız sel sigortasını dikkate almanız özellikle önemlidir.

Deprem Sigortası: Deprem sigortası genellikle standart ev sahibi sigorta poliçelerine dahil değildir. Deprem riski taşıyan bir bölgede yaşıyorsanız depremden kaynaklanan hasarları karşılamak için ayrı bir deprem sigortası poliçesi satın almanız gerekebilir.

ZORUNLU AFET SİGORTASININ TEMİNAT KAPSAMI NEDİR?

Zorunlu deprem sigortalarını hangi taşınmazlar için uygulanacağı açıklanmıştır. Aşağıda belirtilen bina bölümleri, birarada ya da ayrı ayrı teminat kapsamındadır:

  • Temeller
  • Ana duvarlar
  • Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
  • Bahçe duvarları
  • İstinat duvarları
  • Tavan ve tabanlar
  • Merdivenler
  • Asansörler
  • Sahanlıklar
  • Koridorlar
  • Çatılar
  • Bacalar

Yapının yukarıdakilere benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri. Görüleceği üzere sadece konut değil, konutun ayrılmaz bir parçası olan, konuta değer katan ve konutun kullanılmasını kolaylaştıran parçaları da zorunlu afet sigortası kapsamındadır.

Nitekim deprem neticesinde konutun tamamı zarar görebileceği gibi sadece bir kısmı da zarar görebilir. Yukarıda teminat kapsamında saydığımız bina ve bina bölümlerinde meydana gelen zararlar, poliçe bedelini aşmamak kaydıyla doğal afet sigorta kurumuna başvurmak kaydıyla giderilmeye çalışılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN