Koronavirüs | Dünyada son durum: Kovid-19 ateşi hız kesmiyor, ülkelerden endişe verici rakamlar geliyor

Koronavirüs | Dünyada son durum: Kovid-19 ateşi hız kesmiyor, ülkelerden endişe verici rakamlar geliyor

Koronavirüs (Kovid-19) kabusunda art arda gelen son dakika haberleri endişeleri arttırıyor. Dünya genelinde 30 Mart günü saat 18 itibariyle 33 binden fazla kişi öldü. 723 binden fazla kişi de enfekte oldu. Hastalık bulaşan kişi sayısı adım adım 1 milyona yaklaşırken, İran, İspanya ve Hollanda'da vaka sayıları katlanarak arttı. Moskova'da sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Rusya'da gençler arasında da salgının görülmesi şaşırttı. ABD'de tedbirler için süre 30 Nisan'a kadar uzatılırken, özellikle korana salgında yeni Vuhan olma yolunda ilerleyen New York'ta alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Dev hastane gemisi de limana demir attı... İşte corona virüs salgınında dünyada son durum...

Koronavirüs kabusu büyüyor, son açıklanan rakamlara göre dünyada genelinde şu ana kadar 33 binden fazla kişi öldü. Kovid-19 yine dünyada üzerinden 723 binden fazla kişiye bulaştı. İran, İspanya ve Hollanda'da vaka sayıları katlanırken, iptal edilen Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın 2021'de düzenleneceği açıklandı. Türkiye'de de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 131'e, vaka sayısı ise 9 bin 217'ye yükseldi.

İşte saat saat koronavirüsle ilgili tüm gelişmeler...

TÜRKİYE'DE SON DURUM

*Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 168'e, toplam vaka sayısının ise ise 10 bin 827'ye yükseldiğini açıkladı.

En çok merak edilen konulardan birisi de Türkiye'de yapılan koronavirüs test sayısı oldu. Türkiye'de koronavirüs hastalarına bugüne kadar yapılan test sayısının toplam 76 bin 981 olduğu açıklandı.

*Koronavirüs ile ilgili kritik açıklamalar yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "Tehlikenin yüzde 60'ı İstanbul'da. Kent nüfusunun yüzde 15'i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor" diye konuştu. Sokağa çıkma yasağı ile ilgili çağrısını bir kez daha yineleyen İmamoğlu "Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli" dedi.

*Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 7 Haziran'da uygulanacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvurularının koronavirüs önlemleri kapsamında otomatik yapılacağını açıkladı.

*Ankara Tabip Odası, Ankara'da 18 sağlık çalışanınon koronavirüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu, açıklamada "Öncelikle Sağlık Bakanlığı'nı şeffaf olmaya, doğru bilgiyi toplumun tüm kesimleri ve sağlık çalışanlarıyla paylaşmaya davet ediyoruz" çağrısı da yapıldı.

*Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ayrıca ihtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin haneye 1000'er liralık destek ödemelerine 1 Nisan'da başlanacağını açıkladı.

*Cezaevi personeli evine gönderilmeyecek, 30 Nisan'a kadar duruşmalar da ertelendi. Yeni koronavirüs tedbirlerini açıklayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak" açıklaması yaptı.

*İçişleri Bakanlığı, 18 ildeki 1 belde, 6 mahalle, 28 köy ve 4 mezrada olmak üzere 39 yerleşim yerinde karantina uygulandığını açıkladı.

*Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, koronavirüs tedbirleri kapsamında Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet'ten yapılabileceğini duyurdu.

DÜNYADA VAKA VE ÖLÜM SAYISI GRAFİĞE BÖYLE YANSIDI

ÇİN'DE YURT DIŞI KAYNAKLI YENİ VAKALAR

*Koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin'de, ana karaya bağlı 31 eyaletin 20'sinde son 4 haftada yurt içi kaynaklı yeni vaka görülmediği belirtildi.

*Çin'de son 24 saatte 31 yeni vaka tespit edilirken, bunlardan yalnızca Gansu eyaletinde görülen bir vaka yurt içi kaynaklıydı. Diğer vakaların tümü, yurt dışından gelen ve virüsü orada kapmış kişilerdi.

İRAN'DA DURUM KÖTÜLEŞİYOR

*İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 117 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısının 2 bin 757'ye çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 3 bin 186 artarak 41 bin 495'e ulaştığı bilgisini verdi.

*İran'da Savunma Bakanlığı öncülüğünde geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhis kitinin tanıtımı yapıldı.

İSPANYA, EKONOMİYİ İKİ HAFTA ASKIYA ALDI

*İspanya, 85 bin 195 vakayla Kovid-19'un bulaştığı kişi sayısında Çin'i (82 bin 463) geçerek, ABD (143 bin 72) ve İtalya'nın (97 bin 689) ardından en fazla vakanın tespit edildiği üçüncü ülke oldu.

*İspanyol hükümeti, Kovid-19'la mücadele kapsamında zaruri olmayan tüm ekonomik faaliyetleri salı gününden itibaren iki hafta için 'durdurma kararı' aldı.

*Sağlık Bakanlığı'ndaki Acil Sağlık Hizmetleri ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi'nin Genel Direktörü Fernando Simon'un da Kovid-19 testi pozitif çıktı.

*İspanya'nın Barcelona Kulübü, koronavirüs salgınından dolayı tüm profesyonel branşlardaki sporcularının maaşlarında kesinti yapma kararı aldı.

İTALYA'DAN AB'YE ELEŞTİRİ

*Koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülke olan İtalya'nın Başbakanı Giuseppe Conte, bu krizden çıkmak için gereken 'ekonomik dayanışmayı' henüz göstermeyen Avrupa Birliği'ni (AB) eleştirdi: Şu anda Avrupa, tarihi bir maç oynuyor. Birilerini diğerlerinden daha fazla etkileyen bir ekonomik kriz değil bu. Burada finans sistemleriyle ilgili bir ayrım yok. Bu, ekonomik ve sosyal alanlarda patlayan bir sağlık krizidir.

*İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) Başkanı Silvio Brusaferro, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ülkedeki mevcut karantina tedbirlerinin nisan ortasındaki Paskalya'ya kadar süreceğini açıkladı.

ABD'DE SON 24 SAATTE 232 CAN VERDİ

*ABD'de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 322 artarak 2 bin 513'e yükseldi.

*Johns Hopkins Üniversitesi'nin paylaştığı son verilere göre, ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 18 bin 369 artışla 143 bin 55'e, ölü sayısı 322 artarak 2 bin 513'e ulaştı.

*ABD Kovid-19 nedeniyle Çin'den tıbbi malzeme almaya başladı. Çin'den gelen tıbbi yardım malzemesi yüklü uçak New York'a iniş yaptı. Beyaz Saray, uçağın Çin ile yapılan anlaşma kapsamında gelmesi beklenen 20 uçaktan ilki olduğunu açıkladı.

*ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemlerin uygunlanma süresini 30 Nisan'a kadar uzattıklarını açıkladı.

KRİZE BELÇİKA DA EKLENİYOR

*Belçika’da son 24 saatte bin 63 yeni hastanın teşhis edilmesiyle, ülke genelinde Kovid-19 vaka sayısı 11 bin 899’a yükseldi, 82 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı da 513 oldu.

*635 kişinin de hastaneye kaldırılmasıyla toplam hastanedeki Kovid-19’lu hasta sayısı 4 bin 523’e yükseldi. Yoğun bakımda bulunan kişi sayısı da 927 oldu.

FRANSA'DA YENİ ÖNLEMLER DEVREDE

*Kovid-19 nedeniyle ölü sayısının 2 bin 606’ya, vaka sayısının ise 40 bin 174'e ulaştığı Fransa’da, Konut Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede sokaklarda kalan evsizler için otellerde 5 bin kişilik ve 40 farklı merkezde bin 300 kişilik yerlerin oluşturulduğu bilgisi paylaşıldı.

*Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) geçen ay Mulhouse kentindeki Evanjelik Kilisesi'nde yapılan ayinlerden yayıldığını kabul etti.

GÜNEY KORE

*Güney Kore'de hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiyi olumsuz etkilemesini önlemek için alt ve orta gelirli hanelere 'acil durum afet yardımı' adında mali yardım yapma kararı aldı.

*Güney Kore'de vaka sayısı 9 bin 661'e çıkarken, bugüne dek 158 kişi hayatını kaybetti.

*Güney Kore yönetimi, Kovid-19 salgınına karşı tedbir amacıyla çarşamba gününden itibaren yurt dışından ülkeye girenlere '2 hafta zorunlu karantina uygulama' kararı aldı.

AVUSTURYA

*Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kovid-19'la mücadelenin uzun bir maraton olduğunu ve daha zor günlerin ülkeyi beklediğini kaydederek, mevcut önlemlere 3 yeni uygulamanın daha eklenerek, yayılmanın yavaşlatılması için tedbirlerin artırılması kararı aldıklarını duyurdu.

RUSYA'DA RAKAMLAR YÜKSELİYOR

*Rusya, Kovid-19'la mücadelede tıp öğrencilerini de görevlendirecek. Sağlık meslek lisesi ile tıp fakültesi son sınıf öğrencileri, pratisyen hekimler, bilimsel derece kazanmak için eğitim gören öğrenciler yeni tip koronavirüsle mücadele eden sağlık görevlilerine yardımcı olacak.

*Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamada, 302 kişide daha virüsün rastlanmasıyla vaka sayısının 1836'ya yükseldiği aktarıldı. Açıklamada, 66 hastanın iyileştiği, 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 kaynaklı ölenlerin sayısının 9'a çıktığı bildirildi.

ALMANYA: BİR SÜRE DAHA TEDBİR

*Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere bir süre daha hafifletilmeden devam edileceğini söyledi.

*avyera eyaletinin Başbakanı Markus Söder, eyalette 21 Mart'ta alınan kısmı sokağa çıkma yasağının 19 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

UKRAYNA

*Ukrayna Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 62 kişide daha Kovid-19'un rastlanmasıyla vaka sayısının 480'e çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, 2 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, Kovid-19 kaynaklı ölenlerin sayısının 11'e ulaştığı kaydedildi.

İSRAİL

*İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, danışmanlarından birinin koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıkması nedeniyle karantinaya girme kararı aldı.

*İsrail'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya çıktı.

LÜBNAN

*Lübnan'da Kovid-19 vaka sayısı 446'ya yükselirken, hükümetin aldığı önlemler protesto edildi.

*Lübnan'da toplam vaka sayısının 446'ya yükseldiği aktarılan açıklamada, 1 kişinin salgına yenik düşerek hayatını kaybettiği ve böylece Kovid-19 nedeniyle ölenlerin 11'e ulaştığı kaydedildi.

JAPONYA'DA ÜNLÜ KOMEDYEN VİRÜSE YENİLDİ

*Uluslararası Olimpiyat Komitesi, koronavirüs nedeniyle Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenleneceğini açıkladı.

*Japonya'nın 'Robin Williams'ı olarak nitelendirilen Japon komedyen Şimura Ken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi.

*Japonya'da hükümet tarafından görevlendirilen uzman kurulu üyelerinden Kamayachi Satoshi, kurulun birçok üyesinin, Başbakan Abe Şinzo'ya, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını engellemek için ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesi gerektiği önerisinde bulunduğunu söyledi.

HOLLANDA

*Hollanda'da koronavirüs bilançosu ağırlaştı, hayatını kaybedenlerin sayısı 864'e yükseldi. 10 bin 866 olan vaka sayısı da 884 artışla 11 bin 750'ye çıktı.

KENYA

Kenya’da 50'nin üzerinde milletvekili ve meclis çalışanı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle test olmak istedi.

KATAR

*Katar'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 44 artarak 634'e yükseldi. Katar'da şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, tedavi görenlerden 45'i iyileşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN