AstraZeneca'nın yaratıcısından korkutan uyarı: Sonraki pandemiler daha ölümcül olacak

AstraZeneca'nın yaratıcısından korkutan uyarı: Sonraki pandemiler daha ölümcül olacak

Dünya çapında en yaygın kullanılan koronavirüs aşısı olan AstraZeneca'nın yaratıcısı Prof. Dr. Sarah Gilbert, dünyayı alarma geçiren Omicron varyantına karşı aşıların etkili olabileceğini söyledi. Ancak, bunun ciddi bir hastalık veya ölümle sonuçlanabileceği anlamına gelmediğinin altını çizen Gilbert, sonraki pandeminin koronavirüsten daha ölümcül olabileceğine karşı uyardı.

Koronavirüsün (Kovid-19) yeni varyantı Omicron tüm dünyayı endişelendiriyor. İngiltere'de Oxford Üniversitesi ile geliştirilen Kovid-19 aşısı AstraZeneca'nın yaratıcısı Prof. Dr. Sarah Gilbert, gelecekte insanlığın karşılaşacağı pandemilerin daha da ölümcül olabileceği uyarısı yaparak, koronavirüs salgını sürecinde öğrencilerin ve elde edilen kazanımların gelecek pandemilere hazırlık için iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'BİR SONRAKİ PANDEMİ DAHA KÖTÜ OLABİLİR'

BBC'de Richard Dimbleby Lecture programı için açıklamalarda bulunan Sarah Gilbert, "Bir virüsün hayatımızı ve geçim kaynaklarımızı tehdit ettiği başka zamanlar da olacak. Gerçek şu ki bir sonraki pandemi daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha ölümcül ya da her ikisi de olabilir" ifadelerini kullandı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplar gerekçe gösterilerek bir diğer pandemiye hazırlık sürecinin ikinci plana itilmemesi çağrısı yapan Gilbert, "Kaydettiğimiz ilerleme ve edindiğimiz bilgiler kaybedilmemeli" dedi.

'EVRENSEL GRİP AŞISI GELİŞTİRMEMEK İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK'

Aynı şekilde pandemi süresince aşı ve ilaç üretimi alanında kaydedilen ilerlemeden de ders çıkarılması gerektiğini söyleyen Gilbert, "İnfluenza tehdidini tamamen ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için hiçbir neden yok" diye konuştu.

'OMICRON İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİ EDİNENE KADAR DİKKATLİ OLMALIYIZ'

Koronavirüsün dünyada yayılmaya devam eden yeni varyantı Omicron ile ilgili de konuşan Gilbert, bu varyantın spike proteininde virüsün bulaşıcılığını artırdığı sanılan mutasyonlar olduğunu belirtti. Yine de varyantla ilgili incelemelerin sonucunu beklemek gerektiğini söyleyen Gilbert "O zamana dek dikkatli olmalı ve yayılımını azaltacak adımlar atmalıyız" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN