Çin'de patlayan vakalar yeni mutasyona mı sebep oldu?

Çin'de patlayan vakalar yeni mutasyona mı sebep oldu?

Çin'in 'sıfır- Kovid' politikasını terk etmesiyle birlikte günlük vaka sayıları 37 milyona ulaşırken yeni mutasyon endişeleri de dile getirilmeye başlandı.

Çin'in pandeminin başından itibaren uygulamaya koyduğu 'sıfır Kovid' politikasını terk etmesiyle vaka sayılarındaki artış korkuya sebep oldu. Bilim insanları, Çin’deki gelişmelerin ve bağışıklık oranı düşüklüğünün, yeni bir mutasyona neden olup olmayacağı konusunda henüz net bir fikre sahip değil ancak olası bir varyanta karşı endişeleri sürüyor.

CNN Türkçe'de yer alan habere göre, Johns Hopkins Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı "Çok büyük bir nüfusu bulunan Çin’de bağışlık sınırlı" diyerek bu durumun yeni bir varyantın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilme ihtimali söyledi.

'TAMAMEN FARKLI BİR VARYANT'

Dr. Ray, "Büyük enfeksiyon dalgaları gördüğümüzde, bunu genellikle yeni varyantlar izler" açıklamasını yaptı.

AP'de yer alan habere göre, bilim insanları yeni mutasyonun şu anda dolaşan Omicron varyantı, suşların bir kombinasyonu ya da tamamen farklı bir varyant olabileceğini söyledi.

Uzman isim Çin'deki gibi kısmi bağışıklığa sahip nüfusların, virüsün değişime uğraması için özel bir baskı oluşturduğunu söyledi. Ray virüsü, "sahip olduğunuz becerilerden kaçmayı öğrenen ve bunları aşmak için uyum sağlayan" bir boksöre benzetti.

ÇİN'DE HASTANELER DOLMAYA BAŞLADI

Ray, "Dünyanın birçok yerinde son altı ila 12 ayda deneyimlediğimiz esnemenin çoğu, virüste değişiklik olduğunu için değil, aşılama veya enfeksiyon yoluyla elde edilmiş bağışıklıktan kaynaklanıyor" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de artan Kovid vakaları nedeniyle, hastanelerin dolmaya başladığını açıklamıştı.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da haftalık basın toplantısında Çin’de yaşananlardan “çok kaygı duyduğunu” söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN