Çin ‘pes etti’: Vaka sayıları için bir karar daha

Çin ‘pes etti’: Vaka sayıları için bir karar daha

Geçtiğimiz haftalarda sıfır vaka politikasına son veren Çin’den sürpriz bir hamle daha geldi. Önce asemptomatik vakaları açıklamayı bırakan Çinli sağlık yetkilileri, günlük Kovid-19 vaka ve ölüm sayılarıyla ilgili verileri de artık açıklamayacağını bildirdi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), katı kısıtlamaların aniden gevşetilmesinden sonra enfeksiyonlarda patlama yaşanmasıyla beraber rakamların güvenilirliğiyle ilgili endişeler arasında günlük koronavirüs (Kovid-19) verilerini yayınlamayı durdurdu.

Komisyondan yapılan açıklamada, değişikliğin nedenlerini veya koronavirüsle ilgili verileri ne sıklıkta güncelleyeceğini belirtilmeden, "İlgili koronavirüs bilgileri Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından referans ve araştırma amacıyla yayınlanacak" denildi.

ENDİŞELER ARTIYOR

Günlük enfeksiyon ve ölüm toplamlarının bildirilmesinin aniden durması, Pekin'in sıfır vaka politikasında yüz milyonlarca vatandaşını tecrit altına alan ve dünyanın ikinci ekonomisini krize sokan kapsamlı değişiklikler yapmasından bu yana sağlanan hayati bilgilerin eksikliğiyle ilgili endişelerin artmasıyla ortaya çıkıyor.

Enfeksiyonlardaki rekor artışa rağmen, NHC veri yayınlamayı durdurmadan önce arka arkaya dört gün boyunca ülke çapında koronavirüs kaynaklı ölüm bildirmemişti. Geçen hafta Çin, yalnızca koronavirüsün neden olduğu solunum yetmezliğinden hayatını kaybedenleri sayarak virüs kaynaklı ölüm tanımını daralttı.

DSÖ UYARMIŞTI

Geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'in koronavirüs enfeksiyonlarının çetelesini tutmakta zorlanıyor olabileceği konusunda uyardı. Pekin kısıtlamalarını hafiflettiğinden beri DSÖ, Çin'den yeni hastaneye yatışları hakkında hiçbir veri almadı. Veri şeffaflığının olmaması, bu en son vaka artışlarının ölçeğini izlemeyi zorlaştırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN