Çin'den yeni 'Kovid' kararı: O uygulama da kalktı

Çin'den yeni 'Kovid' kararı: O uygulama da kalktı

Çin'in 'sıfır Kovid' politikasından kopmasıyla vaka sayılarında artış yaşanırken hükümet, yurt dışından gelenlere yönelik Kovid-19 kısıtlamalarını da kaldırdığını duyurdu. Yapılan duyuruda, yolcuların bundan böyle seyahatleri öncesinde Çin büyükelçilikleri ve konsolosluklarından sağlık kodu almak zorunda olmadığı belirtildi.

Çin'in ülkede tartışmalara ve isyanlara sebep olan pandeminin başından beri uygulamaya koyduğu 'sıfır Kovid' politikasını terk etmesiyle vaka sayılarında patlama yaşanırken virüsün mutasyona uğradığı konusunda endişeler de artmaya başladı.

Test yapma zorunluluğu, kapanma uygulamaları ve ülke içindeki katı seyahat uygulamalarını kaldırmasının ardından Çin hükümeti, yurt dışından gelenlere yönelik Kovid-19 kısıtlamalarını da kaldırdığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yolcuların bundan böyle seyahatleri öncesinde Çin büyükelçilikleri ve konsolosluklarından sağlık kodu almak zorunda olmadığı belirtildi.

Açıklamada, yolcuların seyahatlerinden 48 saat önce Kovid-19 testi yaptırması, test sonucunun pozitif olması halinde negatife dönene dek seyahatlerini iptal etmesi tavsiye edildi.

8 GÜNLÜK KARANTİNA VE GÖZETİM UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Sağlık durumunda değişim görülen ve ateş belirtisi olan yolculara gümrükte antijen testi yapılacağı ve pozitif iseler, sağlık durumlarına göre evde karantinada kalmaları veya hastanede tedavi edilmelerinin isteneceği kaydedildi.

Yeni düzenleme, halen yurt dışından gelen yolculara uygulanan 5 gün zorunlu merkezi karantina artı 3 gün evde tıbbi gözetim uygulamasının sona erdiği anlamına geliyor.

KOVİD SALGIN HASTALIK STATÜSÜNDEN ÇIKARILDI

Çin, Kovid-19 politikasındaki yön değişikliğinin yeni bir işareti olarak "A kategorisi salgın hastalık" tanımı çerçevesindeki salgın kontrol ve önleme uygulamalarına son vereceğini bildirmişti.

Ulusal Sağlık Komisyonu, dün yerel sağlık kurumları ve hastanelere gönderdiği talimatta, 8 Ocak 2023'ten itibaren "B kategorisi salgın hastalık" tanımı çerçevesindeki uygulamalara geçiş için hazırlıklarını tamamlamasını istemişti.

Yeni uygulama ile Kovid-19, Çin'in Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası kapsamında "karantina altına alınacak salgın hastalık" statüsünden çıkarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN