Dünyaya yayılabilir! Vakada rekor kıran Rusya'da yeni tür koronavirüs

Dünyaya yayılabilir! Vakada rekor kıran Rusya'da yeni tür koronavirüs

Rusya’da, salgının başından beri görülen en yüksek günlük ölüm sayısı rekoru kırılmışken, koronavirüsün delta varyantının İngiltere’de görülen ve daha bulaşıcı olduğundan endişe edilen alt türü AY 4.2 vakaları da görülmeye başlandı.

Geçtiğimiz gün salgının başından beri görülen en yüksek günlük ölüm sayısı rekorunu kıran Rusya'da, aşı karşıtlığı yüzünden salgınla mücadele zorlu geçiyor. Bunun yanında, bir de Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Yetkilisi Kamil Hafizov tarafından yapılan açıklamayla durum, daha da endişe verici bir hal aldı. Açıklamaya göre; ülkede birkaç adet, koronavirüs (Kovid-19) delta varyantının alt türü olan AY 4.2 vakaları görüldü.

Hafizov, “Bazı bölgelerde bu virüs, yeni tür delta plus olarak adlandırılsa da aynı isim daha önce başka bir varyant için kullanılıyordu, o yüzden şimdi biraz kafa karışıklığı mevcut” şeklinde konuştu.

Bu alt türün Rusya ve dünyada geniş çapta yayılması olasılığının çok yüksek olduğunu vurgulayan Hafizov, dünyada bu vakaların daha sık görüldüğünü, ancak uzmanların ülkelerdeki günlük vaka artışından özellikle de bu türün sorumlu olduğunu düşünmediğini belirtti.

'VİRÜSLE MÜCADELENİN TEK YOLU AŞI'

“Virüsle mücadelenin tek yolu aşı” diyen Hafizov, Rusya’da uygulanan aşıların AY 4.2 virüsüne karşı da oldukça etkili olduğunu söyledi.

Hafizov, “Antikorlara bağlanma becerisini çarpıcı şekilde değiştirecek kadar farklı bir alt tür değil. Mutasyonun özellikle de S-proteininde olduğunu göz önünde bulundurursak, konu daha çok hastalığın geçirilme şiddetiyle değil, bulaşıcılığıyla alakalı” ifadelerini kullandı.

RUSYA GÜNLÜK ÖLÜM SAYISI REKORUNU KIRDI

Dünkü verilere göre; Rusya’da koronavirüs salgınında en son 24 saatte bin 28 kişinin hayatını kaybetmesiyle, salgının başından beri günlük en yüksek ölüm sayısı kayıtlara geçmişti.

Rusya'da nüfusun yalnızca yüzde 31.7’si korona virüse karşı tam olarak aşılanırken, kamuoyu yoklamaları nüfusun yarısından fazlasının aşı olmayı planlamadığını gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN