İngiltere'deki araştırma ortaya koydu: İkinci doz aşı ne kadar süre sonra yapılmalı?

İngiltere'deki araştırma ortaya koydu: İkinci doz aşı ne kadar süre sonra yapılmalı?

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs aşısının ikinci dozunu 12 hafta sonra yaptıranlardaki antikor seviyesi 3 hafta sonra yaptıranlardan 3.5 kat daha yüksek.

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının ikinci dozunun 12 hafta ara verildikten sonra ürettiği antikor seviyesini ortaya koydu.

İKİNCİ DOZU 12 HAFTA SONRA YAPTIRANLARDA ANTİKOR SEVİYESİ DAHA YÜKSEK

Gazete Duvar'ın haberine göre, araştırmada, yaşları 80 ile 99 arasında değişen 175 kişinin aşı yaptırdıktan sonraki antikor oranları karşılaştırıldı. Henüz hakem heyeti incelemesinden geçmeyen çalışmada, ikinci dozu 12 hafta sonra yaptıran kişilerdeki antikor seviyesinin, üç hafta sonra yaptıranlardan üç buçuk kat daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

Bununla birlikte, aşıların oluşturduğu ve bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmasını sağlayan T hücreleri yanıtının, iki dozu üç hafta arayla yaptıranlarda daha yüksek olduğu görüldü.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu'ndan (PHE) araştırmaya dair yapılan açıklamadaysa, 'bu çalışmanın ülkedeki aşılama stratejisinin doğruluğunu gösterdiği' yorumu yapıldı.

NE OLMUŞTU?

İngiltere hükümeti, daha fazla kişiye aşı yapabilmek için Pfizer/BioNTech aşısının iki dozu arasındaki süreyi 12 haftaya kadar uzatmıştı. BioNTech firması dozlar arasında üç hafta ara verilmesini tavsiye ederken, birçok Avrupa ülkesinde bu süre en fazla altı hafta olarak tutuluyor. Türkiye'de ise bu aşının ikinci dozu 6-8 hafta arasında yapılıyor.

"YÜZDE 95 KORUMA, ÜÇ HAFTA ARA VERİLDİĞİNDE SAĞLANIYOR"

Pfizer ve BioNTech firmaları, klinik deneylerde aşının dozlarının üç hafta arayla yapıldığını ve koruma oranının da bu süre üzerinden ölçüldüğünü vurgulamıştı. BioNTech firması, aşı için verilen yüzde 95 koruma oranının iki doz arasında üç hafta ara verilen koşullarda sağlandığını belirtmişti. Açıklamada, "Aşının güvenliği ve koruma oranı farklı doz araları açısından değerlendirilmemiştir" denilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN