Kovid’de vahim gidişata acil çıkış kapısı şart

Kovid’de vahim gidişata acil çıkış kapısı şart

Toplumda gevşeyen maske, mesafe kurallarına aşı karşıtlarının söylemleri de eklenince Kovid vaka sayıları yeniden 30 bini aştı. Karadeniz bölgesindeki illerde vakalarda yükseliş trendi görüldüğüne dikkat çeken Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, şehirlerinde test yapılan her 100 kişiden yaklaşık 20’sinin testinin pozitif çıktığını belirtti. Prof. Dr. Aydın da 2 doz aşı Sinovac yaptıranlara 3’ncü dozu alma çağrısında bulundu.

EDA SANĞU

Türkiye’de gevşeyen maske, mesafe kurallarına aşı karşıtlarının söylemleri de eklenince vaka tablosu 30 bin sınırını geçti. Uzmanların “grip etkisiyle sıkıntı büyüyecek” uyarısı ise mevcut tabloyu daha da kritik hale getirdi. İki dozu yaptırıp bağışıklık süresini aşanların hatırlatma dozlarına ilişkin belirsizliğin sürmesi soru işaretlerini artırdı.

Aşı tedariğine ilişkin de ‘Turkovac uygulansın diye randevu verilmiyor’ iddiaları ortaya atıldı. Gelinen nokta ‘Toplumsal bağışıklık hedefi hâlâ tutturulamadı. Zinciri kıracak etkili bir plan var mı?’ sorusunu akıllara getirdi. Karadeniz bölgesindeki illerde vakalarda yükseliş trendi görüldüğüne dikkat çeken Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, şehirlerinde test yapılan her 100 kişiden yaklaşık 20’sinin testinin pozitif çıktığını belirtti. Testlerin vakaya dönüşme oranının yüzde 18.51 olduğunu ifade eden ve vatandaşlara uyarılarda bulunan Vali Çiftçi, “Lütfen maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edelim, aşılarımızı yaptıralım” uyarısında bulundu.

Türkiye’de şu anda 2 doz Sinovac aşısı yaptırmış olup, 3’ncü hatırlatma dozuna gelmiş büyük bir kitle bulunduğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın da şunları kaydetti: “3’üncü hatırlatma dozuna gelmiş kesimi özellikle aşı olmaya davet ediyoruz. Hatırlatma dozu aşamanıza geldiğinizde Sağlık Bakanlığı size bir imkan sunuyor; hatırlatma dozunu isterseniz Sinovac aşısı ya da Turkovac aşısıyla tamamlayın çünkü onları karşılaştırılarak elde edilen sonuçla Turkovac acil kullanım onayı alma imkanına sahip çünkü ikisi aynı aşı. O nedenle 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve hatırlatma dozuna gelmiş olan insanlarımızı, yerli ve milli aşının 3 bin kişilik çalışma profilini dolduracak sayıya kadar Turkovac aşısını tercih etmelerini istiyoruz. Değerlendirme sürecini tamamladığımızda yerli ve milli Turkovac aşısının da acil kullanım onayı alıp arkasından üretime geçebilme imkanı var. Türkiye’nin milyarlarca dolar aşı ithalatına verdiği para ülkemizde kalacak, ülkemizin bir aşısı olacak.”

GENÇLER ‘BANA BİR ŞEY OLMAZ’ PSİKOLOJİSİNDEN ÇIKMALI

Öte yandan uzmanlar vaka artışında varyantların yanı sıra aşıya direnen gençlerin rolü olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz “Şu anda aktif vakalarımızın yüzde 40’ını 23 yaş altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, ulaşım ve sosyal yaşantı gibi faktörler dolayısıyla günlük hayat içerisinde en aktif olan grubumuz” dedi. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk de Kovid şikayetiyle acillere başvuran gençlerin sayısının arttığını belirterek, “Salgın devam ettiği sürece gençler, ‘Bize bir şey olmaz.’ psikolojisine kesinlikle girmemeli” diye konuştu. Oğuztürk “Gençler arasında sosyal hareketlilik, diğer yaş grubuna göre daha fazla. Böyle olunca hem şehirlerarası hem de kalabalık ortamlarda bulunma oranı, gençlerde yaş grupları içinde hastalığın risk faktörü olarak vaka sayılarının artması noktasında etki ediyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN