Altın Küre’yi ‘karartan’ utanç

Altın Küre’yi ‘karartan’ utanç

Prestijli Altın Küre ödüllerini belirleyen Hollywood Yabancı Basın Birliği hedefte. Birliğin üyeleri arasında son 20 yıldır siyahi üyenin bulunmamasına yönelik tepkiler boykot seviyesine ulaştı. NBC televizyonu töreni 25 yıl sonra yayınlamama kararı aldı. Hollywood yıldızı Tom Cruise, üç Altın Küre ödülünü iade etti. Netflix de üyelerinde reform yapana kadar birlikle çalışmama kararı aldı.

SALİHA SULTAN | KARAR

Son yirmi yıldır hiçbir siyahi üyesi bulunmayan Hollywood Yabancı Basın Birliği Black Lives Matter ve Time’s Up Globes hareketlerinin ırkçılık ateşi altında. Mark Ruffalo ve Scarlett Johanson gibi yıldızların da desteklediği tepkilerin ardından Tom Cruise üç Altın Küre ödülünü geri verdi.

Altın Küre törenini 25 yıldır yayınlayan NBC 2021 törenini yayınlamayacağını açıklarken, Netflix de üyelerinde reform yapana kadar birlikle çalışmama kararı aldı. 

Bir süredir Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) ve Time’s Up Globes hareketlerinin ayrımcılık eleştirine maruz kalan Altın Küre ödüllerini veren Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) ünlü yıldızların ateşi altında.

Bir süre önce üyeleri arasına siyahileri de katacağını açıklayan ancak sözünde durmayan HFPA, Mark Ruffalo ve Scarlett Johansson’ın başını çektiği meşhur oyuncuların ve sinema sektörü çalışanlarının hedefinde. Avengers yıldızı Johanson’un cumartesi günü yaptığı film endüstrisinin HFPA’dan geri çekilmesi çağrısının ardından ilk önemli karar Tom Cruise’dan geldi.

Cruise, ‘Born on the Fourth of July’, ‘Jerry Maguire’ ve ‘Magnolia’ filmleriyle kazandığı üç Altın Küre ödülünü geri vereceğini açıkladı. Ardından, Altın Küre’yi 1996’dan beri yayınlayan NBC ise tepkiler nedeniyle 2022 Altın Küre Ödül Töreni’ni yayınlamama kararı aldığını açıkladı.

NBC, açıklamasında HFPA’in tepkilerin ardından artık sözünü tutmak için harekete geçeceğine inandıklarını belirterek “Bu büyüklükteki değişiklik zaman ve çaba gerektirir ve HFPA’in bunu doğru yapmak için zamana ihtiyacı olduğunu hissediyoruz.

Organizasyonun planını uyguladığını varsayarsak, ödül törenini 2023’te yayınlayacağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı. Yaşananlara bir tepki de  Netflix’ten geldi. Netflix, HFPA’da reform yapılana kadar Altın Küre grubuyla birlikte çalışmayacağını açıkladı. 

20 YILDIR ‘BEYAZ ADAM’ YÖNETİYOR 

ABD’de 1944’ten beri Altın Küre Ödülleri’ni (Golden Globe Awards) veren HFPA, Ocak 2021’deki ödül töreni öncesinde Black Lives Matter hareketi mensuplarının farklı kesimlerden üyelerinin olmadığına ilişkin eleştirilerin artmasının ardından, 20 yeni üye ekleyeceğini ve siyahilere üyelik vereceğini  duyurmuştu.

HFPA ardından siyahi profesör Dr. Shaun Harper’i danışman olarak işe almış, ancak kısa bir süre sonra istifa eden Harper istifa gerekçesinde şu ifadeleri kullanmıştı: “Endüstride yer alan ve içinde derin saygı duyduğum insanların sizden talep ettiği dönüşümsel değişimi iş birliği içinde sunma yeteneğinize artık güvenmiyorum.”

HFPA’nın şu anda çoğunluğunu kadın üyelerin oluşturduğu 87 üyesi bulunuyor. Üyeler, dünya çapında filmler ve dizilerle ilgili haberler yapan uluslararası gazetecilerden oluşurken, birlikte son 20 yıldır siyahi bir üye yer almıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN