‘Altın Lale’ cumartesi annelerinin hikâyesine

‘Altın Lale’ cumartesi annelerinin hikâyesine

42. İstanbul Film Festivali’nde Türk sinemasında en iyi filme verilen ‘Altın Lale’ ödülü, yönetmen Ayşe Polat’ın Türkiye’nin 90’lı yıllardaki ‘kayıp’ hikayelerine ışık tutan ‘Kör Noktada’ filmine verildi. En iyi yönetmen ödülüne de üç kadının tiyatro sahnesinde kesişen hikayesine odaklanan ‘Ayna Ayna’ filmiyle Belmin Söylemez layık görüldü. Uluslararası yapımlarda ise büyük ödül Houman Seyyedi’nin İran’ın bu yıl ki Oscar adayı ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ filminin oldu.

42. İstanbul Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu. Yönetmen Ayşe Polat’ın yazıp yönettiği ‘Kör Noktada’ filmi ‘en iyi film’ dahil dört ödülün sahibi olurken, en iyi yönetmen ödülüne ‘Ayna Ayna’ filmiyle Belmin Söylemez layık görüldü. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festivalin ödül töreni, 18 Nisan Salı akşamı Soho House İstanbul’da gerçekleşti. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda kısa ve uzun metrajlı toplam 59 film yarıştığı festivalde bu yıl Türk sinemasından 11 yapım ‘Altın Lale’ için yarıştı.

Başkanlığını yönetmen Emin Alper üstlendiği, Farah Zeynep Abdullah, A. Emre Tanyıldız, Aylin Zoi Tinel ve Seray Şahiner’den oluşan jüri ‘Altın Lale’ ödülüne ‘Kör Noktada’ filmini layık gördü. Dünya prömiyerini 2023 Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde yapan film, Almanya’dan gelip Türkiye’nin kuzeydoğusunda ücra bir köyde çekim yapan bir film ekibinin 90’larda oğlu ‘kaybedilen’ yaşlı bir Kürt kadınla yaptığı röportaj hikayesini beyaz perdeye taşıyor. Küçük bir kız çocuğunun da dahil olduğu hikaye, Türkiye’nin 90’lı yıllarındaki politik olaylara da ışık tutuyor. Ödülü filmin yapımcısı Mehmet Aktaş’a jüri başkanı yönetmen Alper takdim etti. Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü İKSV tarafından ayrıca 250 bin lira para ödülüyle destekleniyor.

1.png

Kör Noktada

Festivalin kurucularından Onat Kutlar anısına verilen 150 bin lira para ödüllü Jüri Özel Ödülü’ne Fikret Reyhan’ın yönettiği ‘Cam Perde’ filmi layık görülürken, En İyi Senaryo Ödülü’nü de Kör Noktada filminin senaristi Ayşe Polat kazandı. En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü Iguana Tokyo filmiyle Meral Efe Yurtseven ve Emre Yurtseven alırken, En İyi Özgün Müzik Ödülü de filmin müziklerini yapan Kazuya Nagaya, Sound Walk Collective’in oldu. Jüri ayrıca Umut Subaşı’nın yönettiği Sanki Her Şey Biraz Felaket’ filmine Mansiyon vermeyi uygun gördü.

2.png

Houman Seyyedi (sağdan ikinci) ‘Altın Lale’ ödülünü Eczacıbaşı Topluluğu Kurumsal İletişim ve Doktor Nejat Eczacıbaşı Vakfı Direktörü İlkay Yıldırım Akalın (soldan birinci) takdim etti.

İRAN’IN OSCAR ADAYINA ÖDÜL

Bu yıl 10 yabancı yapımın yarıştığı Uluslararası Yarışma Ödülleri’nde ise İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü İranlı yönetmen Houman Seyyedi’nin ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ filmine verildi. İran’ın Oscar adayı olan film, sürekli ezilen bir inşaat işçisinin İran’da çekilen, Holokost’la ilgili kötü bir filmde figüran olarak görünürde hayatının fırsatını yakalamışken, aslında hayatının altüst olmasını anlatıyor.

Kara komedi olarak başlayıp insan zulmünün karanlık duygusuzluğuna inen film, prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde iki büyük ödül kazandı. Portekizli yönetmen João Canijo başkanlığındaki Uluslararası Yarışma jürisinde yapımcı Dora Bouchoucha, yönetmen Teona Strugar Mitevska, yönetmen Alexandre O. Philippe ve oyuncu Maeve Jinkings yer aldı.

Bu ketegorinin Jüri Özel Ödülü, Ukraynalı yönetmen Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk’un Pamfir adlı filme verildi. Ödülü filmin oyuncusu Oleksandr Yatsentyuk aldı. Atlantic Bar filmine ise Mansiyon verildi. Bu bölümde Altın Lale’yi kazanan yönetmen 10.000 Avro, filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenen firma 150.000 TL, Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmeni ise 5.000 Avro ile ödüllendiriliyor.

3.png

Festivalin büyük ödülü ‘Altın Lale’nin ‘Kör Noktada’ filmine verildiği açıklandığında filmin yönetmeni Ayşe Polat’ın sevinci objektiflere böyle yansıdı.

TÜRK SİNEMASINDA BU YIL KAZANANLAR

Altın Lale Ödülü: Kör Noktada (Ayşe Polat)
En İyi Senaryo: Ayşe Polat (Kör Noktada)
Jüri Özel Ödülü: Cam Perde (Fikret Reyhan)
En İyi Yönetmen: Belmin Söylemez (Ayna Ayna)
Mansiyon: Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
En İyi Erkek Oyuncu: Alper Çankaya (Cam Perde)
En İyi Kadın Oyuncu: Manolya Maya, Şenay Aydın, Laçin Ceylan (Ayna Ayna)
En İyi İlk Film: Bars (Orçun Köksal)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Barış Aygen (Bir Tutam Karanfil)
En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Emre Yurtseven (Iguana Tokyo)
En İyi Kurgu: Serhad Mutlu, Jörg Volkmar (Kör Noktada)
En İyi Özgün Müzik: Kazuya Nagaya, Sound Walk Collective (Iguana Tokyo)
En İyi Belgesel: Boşlukta (Somnur Vardar)
En İyi Kısa Film: Adres (Aram Dildar)
Ulusal Kısa FIPRESCI Ödülü: 8 Mart 2020: Bir Günce (Fırat Yücel)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN