Anıların umutların kaldı bizde

Anıların umutların kaldı bizde

‘Anlasana’, ‘Sensiz de Yaşanıyor’, ‘Konuşamıyorum’ şarkılarıyla birden fazla neslin kalbinde taht kuran şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem bir süredir mücadele ettiği böbrek hastalığına yenildi. Sanatçının cenazesi bugün gerçekleşecek. Vasiyeti üzerine tabutu Türk bayrağı ile sarılacak sanatçı için ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek, ardından Bebek Camii’ne götürülecek sanatçı, son yolculuğuna Aşiyan Mezarlığı’nda uğurlanacak.

SALİHA SULTAN

Konuşamıyorum’, ‘Anlasana’, ‘Sensiz de Yaşanıyor’, ‘Olanlar Olmuş’ ve ‘Sürgün Gibi Masallarda’ gibi şarkılarıyla Türk müziğine damgasını vuran şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem vefat etti. Bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören sanatçı 67 yaşında, İstanbul’da yaşama veda etti. Sanatçının ölümünü eşi Hansu İrem “Eşim melek oldu” sözleriyle duyurdu.

17 yaşında ‘Birleşsin Bütün Eller’ adıyla kaydettiği ilk plağı ile Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda müzik dünyasına adım atan İrem, ardından 1974’te adını yolun başında unutulmaz isimler arasına kaydeden ‘Anlasana’ şarkısına imza atmıştı. 1980’lerden itibaren şarkıları ile birden fazla jenerasyonun fenomeni olan sanatçı bir röportajında “Bu şarkılar aşkla yapıldı, yaşanmış hikayeler anlatıyorlar” demişti. Sesi ve besteleriyle, birçok kuşağın aşk acısına ve hayat telaşına teselli olan şarkılara imza sanatçının müthiş sesinin ruh sağlığına da iyi geldiği de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yapılan bir çalışmayla kanıtlanmıştı.

Sanatçının ölüm haberinin duyulmasıyla sosyal medyada on binlerce paylaşım yapıldı. Hayranları sanatçıya şarkısından esinle “Sürgün gibi masallarda yaşadı”, “Konuşamıyorum” gibi ifadelerle ve klipleriyle veda etti. İrem’in cenazesi bugün vasiyetinde belirttiği şekilde son yolculuğuna uğurlanacak. Tabutunun Türk Bayrağı’na sarılmasını arzu eden sanatçı için ilk olarak saat 12.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek. Ardından Bebek Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

30kr2-plak-1.jpg

‘ŞARKILARIYLA HAYATIMIZDA OLMAYA DEVAM EDECEK’

Siyaset dünyasından birçok isim de, sanatçının ardından başsağlığı mesajı yayımladı:

KEMAL KILIÇDAROĞLU: Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İlhan İrem’in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Usta şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem’e Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.

ALİ BABACAN: Müzisyen İlhan İrem’in hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendim. Sanatçımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.

EKREM İMAMOĞLU: Sanatçı İlhan İrem’in vefat haberine çok üzüldüm. Tarzı ve besteleriyle hepimizin zihninde, anılarında çok güzel bir yer bıraktı. Sanatçımıza Allah’tan rahmet; yakınları, ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

MANSUR YAVAŞ: Müziğimizin eşsiz seslerinden İlhan İrem’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Şarkılarıyla hayatımızda olmaya devam edecek. Mekanı cennet olsun. Işık ve sevgiyle...

MEHMET NURİ ERSOY: Müziğimizin unutulmaz seslerinden İlhan İrem’in vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kıymetli sanatçımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Sanat camiamızın başı sağ olsun.

30kr02ilhan.jpg

‘KENDİ YOLUNDA GİDEN BİR SANAT İNSANI’

İrem’in vefatı sanat dünyasında da büyük hüzne neden oldu, birçok sanatçının baş sağlığı mesajları sosyal medyadan art arda geldi:

FAZIL SAY: İlhan İrem’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Çocukluğumuzdan beridir, kendi yolunda gitmiş bir sanat insanıydı. Müziğinde, bestelerinde ve yorumunda şiirsel bir doku ve duyarlılık vardı hep. Rahmetle.

FERHAT GÖÇER: Başımız sağolsun… Bir güzel insan daha ayrıldı aramızdan…

MAHSUN KIRMIZIGÜL: Bazı ölümler insanın içini acıtır. Çok üzgünüm. İlhan abi çocukluğumda hep en sevdiklerim arasındaydı.. Asil bir sanat yaşamı ile onuruyla, duruşuyla aramızdan ayrıldı. Çok değerli, usta bir sanatçıyı kaybettik. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Hoşçakal.

SABAHAT AKKİRAZ: Sanat ailemizin İlhan İrem’i de hakka yürüdü. SHP konserlerinde sahne paylaşmıştık. Mütevazi kişiliğine, sanatına hep saygı duyduğum özel şarkıcılardan birisiydi. Nur içinde uyusun.

NİLÜFER: Sen de mi gittin bırakıp bizi? Ne çok anımız var ne çok şarkılar söyledik birlikte. Çok erkendi, çok..Çok üzgünüm.

YEŞİLÇAM’IN FAKİR AMA GURURLU GENCİNE ‘BOŞVER ARKADAŞ’ DEDİRTMİŞTİ

İlhan İrem yaşamı boyunca hiçbir filmde rol almasa da, birçok film müziğine imza atmıştı. Yeşilçam döneminde birçok film sanatçının müziğiyle bambaşka seviyeye taşınmış, sinema dünyasında kült haline gelmişti. 1974 yapımı, Tarık Akan, Selma Güneri ve Reha Yurdakul’un oynadıkları ‘Boşver Arkadaş’ filmi de bunlardan biriydi. Sevdiği kız zengin bir adamla evlenmeyi tercih eden Akan’ın filmdeki meşhur trip sahnesinde duyulan ‘Boşver Arkadaş’ şarkısı İrem’indi. ‘Yazık Oldu Yarınlara’ şarkısının da duyulduğu film, hikayesi ile bütünleşen müzikleriyle defalarca izlense de bıkılmayan yapımlar arasında.

30kr2-bosver-arkadas.jpg

ŞİİRDEN FOTOROMANA ÇOK YÖNLÜ BİR SANATÇI

İlhan İrem şarkılarının ve bestelerinin yanı sıra bugüne kadar, hikaye, deneme, şiirlerini içeren altı kitap da yayımladı. Sanatçının 1985’te ‘Pencere... Köprü... Ve Ötesi...’ öykü kitabı, 1987’de ‘Uzaklarda Biri Var’, 1994’te ‘Delirium’ 1998’de ‘Mellennium’ denemeleri yayımlandı. 1990’da ‘Katastrof’ şiir kitabını yayımlayan İrem, enson 2007’de ‘Siyah Kuğunun Şarkısı’ adlı senfonik şiir kitabını yayımlamıştı. İlhan İrem, Türkiye’de son dönemde yaşananları kendi penceresinden kaleme aldığı ‘Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları’ isimli yedinci kitabını 2014 yılında yayınladı. Çok yönlü bir sanatçı olan İrem, ayrıca ‘Sevecen’ isimli bir fotoromana da imza atmıştı.--

EN ACI DUYGULARI TESKİN EDEN O ROMANTİK SES

1955 yılında Bursa’da dünyaya gelen sanatçı İlhan İrem, ortaokulda solfej ve şan dersleri almaya başladı ancak müzik hayatına girmesi, 1969 yılında üst dönemler tarafından okul orkestrasına solist olarak seçilmesi ile oldu. 1970 yılında üyesi olduğu Meltemler Orkestrası, Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması’nda Marmara bölgesi birinciliği kazandı. İlhan İrem sanat hayatında 1970’li yılları ‘romantik dönem’ olarak adlandırır. Bu dönemde single plaklar ve romantik hit parçalar üretmiştir. Plak firmasının bestelerini başka sanatçılara söyletme isteğini geri çevirdikten sonra yapmış olduğu ikinci 45’liği ‘Yazık Oldu Yarınlara-Haydi Sil Gözlerini’ sanatçıyı bir anda Türkiye’deki en popüler şarkıcılardan biri yaptı. 1975 yılında yayınlanan üçüncü 45’liği ‘Anlasana’ ile başarısını devam ettirdi.

30kr2-kitaplari.jpg

İlhan İrem sanat yaşamı boyunca 6 kez Altın Plak olmak üzere pek çok ödül aldı. Aralarında Hey ve Ses de olmak üzere çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından pek çok kez ‘yılın erkek sanatçısı’ ve ‘yılın sanatçısı’ ödüllerine layık görüldü. Birçok şarkısı ve albümü çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından ‘yılın şarkısı/yılın albümü’ seçildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi psikoloji mezunu olan eşi Hansu İrem ile 1 Ekim 1991 tarihinde evlenen İrem’in son dönem eserlerinin pek çoğunun şiirlerini eşi yazıyor, aynı zamanda albümlerinin kapak fotoğraflarını çekiyordu. Hansu İrem aynı zamanda İlhan İrem’in sanat yönetmenliğini de yapıyordu.

30kr2-fotoroman.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN