Ayasofya Camii'nin 'İmparatorluk Kapısı'ndaki tahribata inceleme

Ayasofya Camii'nin 'İmparatorluk Kapısı'ndaki tahribata inceleme

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bizans döneminin miraslarından Ayasofya Camii'nin tarihi 'İmparatorluk Kapısı'nda tahribatla ilgili inceleme başlatıldığını, idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirildiğini açıkladı.

Bizans döneminin miraslarından Ayasofya Camisi'nin İmparatorluk Kapısı'na zarar verildiği ortaya çıkmıştı. Sanat Tarihi Derneği, Twitter hesabından paylaşım yaparak gelen bir şikayet üzerine "Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef" demişti.

Sanat Tarihi Derneği’nin tweetini paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise konunun savcılığa taşınması gerektiğini belirtmişti.

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından zarar gören kapının önüne bariyer kurularak önlem alındığı belirtildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bugün Twitter üzerinden, “Ayasofya Kebir Camii İmparatorluk Kapısı’nın tahribatına yönelik incelemenin yapılması için idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.

MAHİR POLAT: SAVCILIĞA TAŞINMALI

Ana salona açılan dokuz kapıdan biri olan ve yalnızca imparator tarafından kullanıldığı için ‘İmparator Kapısı’ adı verilen kapıdaki hasara tepki gösteren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat dün gece şu açıklamayı yapmıştı:

“Ayasofya’nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı Kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu işlem tarihi yapıya kasten zarar verme ve tahrip etme suçudur. Kanunda karşılığı ‘iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN