Bakanlığın ‘Altın Portakal’ kararında geri adım yok

Bakanlığın ‘Altın Portakal’ kararında geri adım yok

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 27 filmin ve jüri üyelerinin festivalden çekilmesinin ardından geri aldığı ‘Kanun Hükmünde’ belgeselini Kültür Bakanlığının çekilme kararının ardından ikinci kez seçkisinden çıkardı. Ancak Kültür Bakanı Ersoy festivalden çekilme kararından geri adım atmadı. Türkiye’nin köklü festivalinin akıbeti merak konusu oldu.

SALİHA SULTAN

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kriz büyüdü. FETÖ’den yargılanan bir hükümlünün yer aldığı gerekçesiyle ‘Kanun Hükmünde’ belgeselini festival seçkisinden çıkarmasının ardından jürisi istifa eden, yarışmalardaki 27 film de yapımcılar ve yönetmenler tarafından geri çekilen festival önceki gün geri adım atmış, belgeseli geri aldığını açıklamıştı. Festival yönetimi bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sert tepkisiyle karşılaşmış, Bakanlık festivalden desteğini çektiğini açıklamıştı.

Belgeseli geri alan festivalin FETÖ terör örgütü propagandasına sahne olduğunu ileri süren Bakanlığın, “Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır” ifadeleriyle festivalden çekilmesinin ardından, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kriz daha da büyüdü. Bakanlığın ardından festival sponsorlarının da art arda festivalden çekilme kararı aldıkları öğrenildi. Festival sponsorluğundan çekilme kararı alan Türk Hava Yolları’nı Corendon Airlines takip etti.

Gün boyu yaşanan gelişmelerin ardından 60. Altın Portakal Film Festivali’nde, Kanun Hükmü filmi ikinci kez seçkiden çıkarıldı. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu tarafından akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, “Filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır. Oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik. Geldiğimiz noktada olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak kabul edilmemiz mümkün değildir” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, 29 Eylül’de belgeselin ikinci kez programdan çıkarılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Ersoy, “En başından beri bakanlığımızın tavrı çok net. Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz ancak sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılmasına son derece karşıyız. Konuyla ilgili detaylı açıklamayı bakanlığımız zaten kamuoyuna yaptı” ifadelerini kullandı. Yaşanan gelişmelere rağmen festivalin ev sahibi Antalya Büyükşehir Belediyesi hiçbir açıklama yapmadığı dikkati çekerken, 7 Ekim’de açılışı planlanan köklü festivalin bu yılki akıbeti merak konusu.

yeni-kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-kimdir-kac-yasinda-95.jpg

Mehmet Nuri Ersoy

ADIM ADIM BÜYÜYEN KRİZ

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 22 Eylül’de belgesel kategorisine yer alan ‘Kanun Hükmü’ belgeselindeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yapımı festivalden çıkardığını açıkladı. Aynı gün festival jürisi ‘sansüre hayır’ diyerek jürilikten istifa ettiklerini açıkladı. 27 Eylül’de de ulusal yarışmalarda yer alan 27 filmin yönetmeni ve yapımcısı ortak bir açıklama yayımlayarak belgeselin seçkiden çıkarılması nedeniyle filmlerini festivalden çektiklerini açıkladı. Filmlerin çekilmesinin ardından Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu 28 Eylül sabahı yaptığı açıklamada, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu. Ardından öğle saatlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sert bir açıklama ile kamuoyuna festivalden çekildiğini duyurdu. Akşam saatlerinden yeniden bir açıklama yayınlayan Boyacıoğlu filmi festivalden tekrar çıkardıklarını açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN