Batı Trakya Türklerinin efsanevi lideri perdede

Batı Trakya Türklerinin efsanevi lideri perdede

Sinemalarda üçü yabancı 7 film vizyonda. Filmlerde, ömrünü Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin hakları için mücadeleyle geçiren merhum Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan TRT ortak yapımı ‘Sadık Ahmet’ öne çıkıyor. Film, Türk diasporasındaki soydaşlarımızın geçmişte yaşadığı insanlık dramına ışık tutuyor. Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın ‘Öğretmenler Odası’ filmi de Oscar heyecanına sayılı günler kala Türk izleyicisiyle buluşuyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bu hafta üçü yabancı 7 yeni film vizyona giriyor. Filmlerde, Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin hakları için yıllarca mücadele veren, Lozan Barış Antlaşmasının yıldönümünde şüpheli bir araba kazasında vefat eden Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan TRT ortak yapımı ‘Sadık Ahmet’ öne çıkıyor.

02kr02-resss.jpg

Filmde 24 Temmuz 1995’te Lozan Antlaşması’nın 72. yıldönümünde, Gümülcine şehrine bağlı Susurköy köyünün dışında şüpheli bir trafik kazası ile hayatını kaybeden Dr. Sadık Ahmet’e oyuncu Turgay Aydın hayat veriyor.

Filmde, 1947 yılında Gümülcine’de doğan ve tıp eğitimi aldıktan sonra Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkının devlet tarafından hiçe sayılmasına karşı siyasi bir mücadele sürdüren Dr. Sadık Ahmet’e oyuncu Turgay Aydın hayat veriyor.

Senaryosunu Mert Dikmen’in kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Hakan Yonat’ın oturduğu filmde ayrıca Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Taner Rumeli, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Erdal Beşikçioğlu, Suzan Kardeş ve Doğukan Güngör gibi başarılı isimler yer alıyor. Çekimleri Edirne’de gerçekleşen, Sadık Ahmet’in son nefesine kadar milleti için çabaladığı kahramanlık hikayesi üzerinden Türk diasporasındaki soydaşlarımızın insanca yaşam mücadelesine ışık tutuyor.

02kr02-man.jpg

AŞK MEVSİMİ: Yönetmen koltuğunda ‘Çakallarla Dans’ serisiyle tanınan Murat Şeker’in oturduğu ‘Aşk Mevsimi’ filmi de beyazperdede romantik bir hikaye izlemek isteyenlerin ilgisini çekecek. Senaryosunu Ali Tanrıverdi ile yönetmen Şeker’in kaleme aldığı film Bozcaada’dan İstanbul’a uzanan bir aşk hikayesini anlatıyor. Filmde Dilan Çiçek Deniz ‘Şirin’ isimli bir ressama hayat verirken, Cem Yiğit Üzümoğlu ise ‘Ali Yaman’ adlı bir sigortacıya hayat veriyor. Filmde ayrıca Fırat Tanış, Duygu Sarışın, Hakan Bilgin, Ertuğrul Postoğlu, Lila Gürmen, Mert Asutay, Çiçek Dilligil, Murat Karasu ve Perihan Savaş gibi oyuncular da yer alıyor.

EFSANE: Selçuk Aydemir yönetmenliğinde vizyona gireN haftanın komedi filmlerinden ‘Efsane’, izleyicileri başrollerini Ahmet Kural, Cengiz Bozkurt ve Cemile Canyurt’un paylaştığı bir kahkaha tufanına davet ediyor. Film, Çorum’da ailesiyle birlikte binlerce yıllık aile geleneğini sürdürerek yoğurtçuluk yapan Sadık’ın bu yoğurdun sırrını dedelerinden alma mücedelesini işliyor.

HANNAS 2: Haftanın yerli korku filmi ‘Hannas 2’, ailelerinin evlenmelerine izin vermemesi üzerine kaçmaya karar veren Ali ve Jale’nin yaşadığı paranormal olayları konu ediniyor. Gökhan Arı’nın yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Ali Oğuz Şenol, Sibel Ecenur Öztürk, Tayfun Sav rol alıyor.

02kr02-man5.jpg

Argylle: Gizli Casus

ARGYLLE: GİZLİ CASUS: Henry Cavill, Bryce Dallas Howard ve Samuel L. Jackson’lı kadrosuyla vizyona giren ‘Argylle: Gizli Casus’, kurgusal dünya ile gerçek dünya arasındaki çizginin bulanıklaştığı bir casus hikayesini konu ediniyor. Hafıza kaybı yaşayan bir romancının yaşadığı heyecan dolu olayları izleyiciye aktaran filmin yönetmen koltuğunda Matthew Vaughn oturuyor.

02kr02-man1.jpg

Bars

‘ANADOLU PARSI’NIN PEŞİNE DÜŞEN İKİ ZOOLOG

Yönetmen Orçun Köksal’ın 2023 İstanbul Film Festivali Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü alan ‘Bars’ filmi bugün vizyonda. Görkem Kasal, Münircan Cindoruk, Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Muttalip Müjdeci, Sencar Sağdıç, Sezin Bozacı gibi oyuncuların rol aldığı film, Veysel ve Emre adlı iki zoologun soyu tükenmiş olan Anadolu parsına dair bir iz bulabilmek için Anadolu’da bir yolculuğa çıkmasını konu ediniyor.

Filmde Veysel, halk arasında büyük bir mite dönüşmüş olan bu efsanevi varlığın vahşi bir hayvandan öte Anadolu’nun ve insanlarının kaybettiği ve halen aradıkları bir tarafı olduğuna inanırken, Emre ise parsın kırk yıldır çekilememiş fotoğrafını çekebilmenin peşinde koşuyor. Film, nesli tükenmiş kadim bir varlık üzerinden onun yaşadığı topraklara ait ve kaybolmakta olan değerleri, kültürü ve kimliği izleyiciye aktarıyor.

02kr02-man4.jpg

Öğretmenler Odası

İLKER ÇATAK’IN OSCAR ADAYI VİZYONDA

Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın Almanya’nın bu yılki Oscar adayı filmi ‘Öğretmenler Odası’ bugün vizyonda Türk izleyicisiyle buluşuyor. Öğretmenliğe yeni başlayan bir kadının okulda karşılaştığı hırsızlık olayıyla mücadelesini konu edinen filmde başrole Leonie Benesch hayat veriyor. Yönetmen Çatak 2015 yılında ‘Sadakat’ filmi ile öğrenci Oscar’ını kazanmayı başarmıştı. 1984’te Berlin’de doğan, liseyi İstanbul’a okuyan, Berlin’de sinema ve televizyon eğitimi alan yönetmen, 73. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde bu filmi ile Cicae Art Cinema ve Label Europa Cinemas ödüllerini kazandı. Sıradan bir suç dramasının ötesine geçerek okul sistemindeki hiyerarşi, güven eksikliği ve insan ilişkilerini sorgulayan derin bir hikaye sunan film Oscar’ın güçlü adayları arasında.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN