Bir başkadır İstanbul’da Ramazan

Bir başkadır İstanbul’da Ramazan

On bir ayın sultanı Ramazan çoşkusu İstanbul’da belediyelerin düzenlediği özel etkinliklerle taçlanacak. Eyüpsultan şehrin ziyaretçilerini Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde kitap kokuları arasında, Fatih de Beşir Ayvazoğlu gibi usta edebiyatçıların yer alacağı sohbetlerle ağırlayacak. Üsküdar’da bir Osmanlı geleneği olan Enderûn usulü teravihi yeniden canlandırılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise şehrin dört bir yanındaki meydanlarda 29 ücretsiz konseri İstanbullularla buluşturacak.

SALİHA SULTAN

Onbir ayın sultanı Ramazan İstanbul’da birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Ramazan günlerinde özellikle İstanbul’un manevi şehirleri Eyüpsultan, Fatih ve Üsküdar’ı ziyaret edenler kitap fuarından, konserlere, söyleşilerden, Enderun teravihine birçok özel etkinlikte oruç günlerinin iklimine uygun özel etkinliklere şahit olacak.

KİTAP KOKULU EDEBİYAT SOHBETLERİ

Her yıl Ramazan ayında Türkiye’den olduğu kadar dünyanın dört bir yanından Müslümanları ağırlayan Eyüpsultan şehrinde Ramazan bu yıl da bir başka yaşanacak. Ramazana günler kala tarihi Eyüpsultan Camii’ni gül suyuyla yıkayan Eyüpsultan Belediyesi, iftar sonrasında ziyaretçilerini tarihi Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde düzenlediği kitap fuarından, söyleşiye birçok etkinlikle ağırlayacak. Timaş’tan Şule’ye, Dergah’tan Profile, Kronik’ten Yapı Kredi’ye, İş Bankası’ndan Can Yayınları’na 66 yayınevinin kitaplarının yer aldığı kitap fuarında, ziyaretçiler diledikleri kitaplara ulaşmanın yanı sıra, birçok söyleşiyi de dinleyebilecek. Her akşam saat 22.00’da gerçekleşecek söyleşilerde ay sonuna kadar sürecek Ffuar boyunca Ömer Karaoğlu, Tufan Gündüz, Nurullah Genç, Mevlana İdris Zengin, İhsan Süreyya Sırma gibi birçok isim konuşmacı olacak.

ÇOCUKLARA ÖNCE HACİVAT SONRA PAMUK ŞEKER: Eyüpsultan Camii meydanında ise çocukları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin etkinlik alanında birçok gösteri bekliyor. Çocuklar için her gün 18.00’da başlayacak etkinliklerde, ibiş, kukla, Karagöz Hacivat gölge oyunu, sihirbaz gibi birçok gösteri saat 23.00’a kadar çocuklar için sahnelenecek. Belediye etkinlik alanında ayrıca şeker, geleneksel şeker ve balonlar hediye ederek bir Ramazan geleneğini sürdürecek, çocukların yüzünü güldürecek.

KÜLTÜR SOHBETLERİNİ SEVENLER DAVUTPAŞA MEDRESESİ’NE: amazan günlerinde Müslümanların önemli manevi ziyaret durakları Ayasofya, Sultanahmet, Fatih ve Süleymaniye camilerini de içine alan Fatih bölgesini ziyaret etmek isteyenleri de Fatih Belediyesi’nin düzenlediği birçok etkinlik bekliyor. Fatih’te Ramazan bugün iftar vakti Sultanahmet’teki Alman Çeşmesi önünde asırlık gelenek top atma ve mehter gösterisiyle başlayacak. Belediyenin Davutpaşa Medresesi de haftada iki gün çeşitli sohbetlere ev sahipliği yapacak. Kültür ve edebiyat dünyamızın usta yazarlarından Beşir Ayvazoğlu 13 Nisan’da, Mehmet Çelik 15 Nisan’da saat 20.30’da burada konuşmacı olacak. Ramazan’ın ruhuna uygun konserleri sevenler ise Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserlerde ağırlanacak. 9 Nisan’da açılacak Diyanet Kitap Fuarı da her yıl olduğu gibi Ramazan ayının önemli etkinliklerinden biri olarak ziyaretçileriyle buluşacak. Belediyenin Kadırga Sanat Galerisi’nde ise ay boyunca usta sanatçı Nusret Çolpan’ın günümüz minyatür sanatına yön veren eserlerini görmek mümkün.

ENDERÛN USULÜ TERAVİH ÜSKÜDAR’DA

Mihrimah Sultan, Aziz Mahmut Hüdayi, Ahmediye, Şemsi Ahmet Paşa gibi tarihi camilere ev sahipliği yapan Üsküdar’da da bu yıl Üsküdar Belediyesi birçok etkinliği ziyaretçileriyle buluşturacak. Belediyenin imza atacağı en önemli etkinlik ise Enderûn Usûlü Teravih adıyla bilinen ve Itrî diye bilinen Buhurîzâde Mustafa Efendiye dayandırılan teravih namazı olacak. Belediye, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde birçok söyleşi programına da imza atacak belediye, ayrıca Nevmekan Sahil Galeri’de Efdaluddin Kılıç’ın ‘Denizler Mürekkep Olsa’ adlı hat sergisini de ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. İstanbul’un dört bir yanına yayılan Ramazan etkinlikleri, ilgili kurumların sosyal medya hesaplarından gün gün takip edilebilir.

MEHTERDEN İLAHİYE MÜZİK DOLU AKŞAMLAR

22.jpg

Uzun Ramazan akşamlarında iftar sonrası gezilerinde müzik dinlemek isteyen İstanbulluları ise şehrin dört bir yanında İBB Orkestralar Müdürlüğü’nün düzenlediği 26 ücretsiz konser bekliyor. İBB Orkestralar Müdürlüğü Ramazan ayı boyunca 21’i açık 5’i İBB ile ilçe belediyelerin kültür merkezlerinde olmak birçok konser verecek. Ramazan ruhunu en iyi şekilde yansıtabilmek için 26 konserin 13’ü, İBB Mehteranı tarafından verilecek Mehter Marşları konserinden oluşacak. Tamamı özel temalarla gerçekleşecek konserlerde İBB Mehteranı ‘İlahiler ve Marşlar’ temasıyla duyguları harekete geçirirken, İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu ise ‘İstanbul’da Ramazan’ konseptiyle dinleyenleri zamanda yolculuğa çıkaracak. Avcılar, Yenikapı, Maltepe, Esenler, Kartal, Ataşehir, Bağcılar, Tuzla gibi ilçelerin etkinlik alanlarında iftar sonrası düzenlenecek Ramazan konserleri kapsamında ayrıca İstanbulluların daha önce keyifle dinlediği ‘Unutulmaz Aranjmanlar’ da 5 Nisan’da Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yeniden müzikseverlerle buluşacak.

ÇOCUKLUK HAFIZAMIZDAKİ RENGÂRENK KOKULAR

23.jpg

Yıldız Holding’in koleksiyonundaki sanat eserleri de Ramazan ayında ‘Yıldızlar Geçidi’ adıyla sanatseverlere sunuluyor. 30 Mart’ta Akaretler’deki Artweeks@Akaretler No:12’de kapıları açılan sergi gofretlerden bisküvilere, çikolatalardan krakerlere kadar unutulmaz ürünlerin usta sanatçılar elinden çıkmış yorumlamalarını içeriyor. Sergide, Ahmet Güneştekin, Burhan Doğançay, Ebru Döşekçi, İhsan Oturmak, Laurence Jenkell, Melis Ağazat ve Natalia Stuyk’un eserleri de yer alıyor. Çocukluğumuzun renklerini, lezzetlerini ve kokularını taşıyan, Yıldız Holding’in 1944’te Ülker markasıyla başlayan yolculuğunu da sanat yoluyla anlatan sergiyi bayrama kadar ziyaret edebilirsiniz.

TARİHİ SAAT KULESİNİN ALTINDA NOSTALJİ RÜZGARI

25.jpg

Geçtiğimiz yıl ziyarete açılan İstanbul’un yeni kültür sanat yüzlerinden Galataport İstanbul’da Ramazan ayında eski gelenekleri günümüze taşıyan ‘Nostalji İstanbul’ etkinliğini ziyaretçileriyle buluşturacak. Ay boyu düzenlenecek etkinliklerde tarihi 1848’e uzanan şehrin en eski saat kulesi Tophane Saat Kulesi ile taçlanan Müze Meydanı’nı merkezine alarak Galataport İstanbul’un tamamına yayılacak. Stantlar, lezzetler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve konserler ile İstanbul kültür ve gelenekleri, 7’den 70’e herkese ücretsiz sunulacak. Etkinlikler kapsamında gerçekleşecek söyleşilerde; Esin Çelebi Bayru, Bihter Türkan Ergül, Avedis Kendir, Dinçer Güner, Özge Ersu gibi isimler dinleyicilerle buluşacak. Türk sanat müziği ve opera sanatçısı Elif Efruze de İstanbul Şarkıları repertuarı ile sahne alacak. Hacivat ve Karagöz gösterileri de açık havada yetişkinlerin ve çocukların yüzünü güldürecek. Ebru sanatının duayen ismi Ömer Faruk’un da aralarında olduğu sanatçılar hem ebru sanatını meraklılarına anlatacak hem de canlı performanslara imza atacaklar.

24.jpg

Usta sanatçı Nusret Çolpan’ın günümüz minyatür sanatına yön veren eserleri Ramazan ayı boyunca Kadırga Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN