Cengiz Aytmatov vefatının 15. yılında anıldı

Cengiz Aytmatov vefatının 15. yılında anıldı

Eleştirdiği rejim ile tanınan Cengiz Aytmatov'un ardından tam 15 yıl geçti. Türk dünyasının ünlü edebiyatçılarından Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov'un yıl dönümünde anıldı.

Sovyetler Birliği döneminde yazdığı eserlerde, gizliden gizliye rejimi eleştirmekle tanınan Kırgız yazar, dönemin yetkilileri tarafından eleştirilse de edebi yeteneği ve eserlerindeki derinlik, eleştirilere rağmen onun daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasını sağladı.

7145727.jpg

ESERLERİ İLE TARİHE ADINI YAZDIRDI

Aytmatov, en ünlü eserleri arasında yer alan Cemile, Beyaz Gemi, Selvi Boylum Al Yazmalım, Toprak Ana, Gün Olur Asra Bedel gibi romanlarında Kırgız halkının kültürünü, tarihini, insanın doğa ile olan ilişkisini sade ve akıcı bir dille anlattı.

46 DEVLET ÖDÜLÜ ALDI

Kırgızistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından sonra siyasete atılan Aytmatov, 2008 yılına kadar birçok ülkede Kırgızistan'ı büyükelçi olarak temsil etti. Eserleri 176 dile çevrilen ve 128 ülkede yayımlanan Aytmatov, Lenin Ödülü, Sovyet Devlet Edebiyat Ödülü, Japonya Doğu Felsefesi Enstitüsü Akademi Ödülü, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ve UNESCO Kırgızistan Milli Komisyonu'nun Özel Ödülü gibi farklı ülkelerden 46 devlet ödülü aldı.

mdsfghghj.jpg

BÖBREK RAHATSIZLIĞI GEÇİRMİŞTİ

Cengiz Aytmatov, 2008'de Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da ani böbrek rahatsızlığı geçirirken, tedavi için götürüldüğü Almanya'da 10 Haziran 2008'de 79 yaşındayken hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov 18 Eylül 2004'te yaptığı bir açıklamada son zamanlarda en büyük idealinin 'Ortak Türk Dili'nin oluşturulması olduğunu belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN