'Figüran sözleşmeli sanatçılara' kadrosuz perde: 'İş barışına darbe vuruldu'

'Figüran sözleşmeli sanatçılara' kadrosuz perde: 'İş barışına darbe vuruldu'

Devlet Opera ve Balesi’ndeki 100’ün üzerinde 'figüran sözleşmeli sanatçı' kadro düzenlemesinde kapsam dışı bırakıldı. Duruma tepki gösteren ‘Devlet opera ve tiyatrosu sanatçıları’, yeni düzenlemeyle iş barışına darbe vurulduğunu belirtti. Tiyatro, opera ve balede tam zamanlı çalışma düzeninin olmadığı belirtilen açıklamada figüran sözleşmeli sanatçılar için de kadro istendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kamuda personel reformu” olarak duyurduğu kadro düzenlemesinde Devlet Opera ve Balesi’nde çalışan "figüran sanatçılar" düzenlemeye dahil edilmedi. Plan ve bütçe komisyonunda ki görüşmelerde figüran olarak nitelendirilen sanatçılar kısmi zamanlı çalıştıkları gerekçesiyle kapsam dışı kaldılar.

Kadro kapsamına alınmayan sanatçılar "Bizlere bir dönem acil eylem planı gibi ‘figüran sözleşmesi’ vermişlerdi. Yıllarca kadrosuzluk nedeniyle bale ve orkestra gibi alanlarda da başrollerde çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bizler de kadro kapsamına alınmalıyız" diyerek taleplerini dile getirdi.

'KISMİ YA DA TAM ZAMANLI ÇALIŞMA GİBİ BİR ÇALIŞMA DÜZENİ YOK'

Figürasyon sözleşmesi üzerinden sanatçıların 'kamuda personel reformu'na dahil edilmemesini skandal olarak değerlendiren ‘Devlet opera ve tiyatrosu sanatçıları’ ise konuya dair şu açıklamayı yaptı:

"Tiyatro ve opera çalışanları figüran olmamalarına rağmen sadece sanatçı kadrosu yetersizliğinde "figürasyon sözleşmesi" imzalatılmış, sanatçılardır. Bu sanatçıların büyük bir kısmı başrol ve önemli rolleri oynayan, konservatuar ve sanat okulları mezunlarıdır. Bu figürasyon sözleşmesi sadece sanatçılarla değil, projelerde kullanılan hayvan dostlarımızın sahipleriyle, günü birlik ihtiyaç duyulan müzisyenlerle, teknik personelle ve kütüphane personelleriyle imzalanarak içinden çıkılması zor bir durum yaratmıştır. Bu skandalın üstü bu sanatçıların kısmi zamanlı çalıştıkları söylenerek kapatılmaya çalışılmaktadır. Tiyatro, opera ve balede, kısmi ya da tam zamanlı çalışma gibi bir çalışma düzeni yoktur. Sanatçılar dünyanın hiç bir yerinde 9-6 çalışan insanlar değillerdir."

'ÇALIŞMA ŞARTLARI FİGÜRAN SÖZLEŞMELİLER İÇİN AYNI'

Kapsam dışı bırakılan figürasyon sözleşmeli sanatçıların diğerlerinden farklı olarak sözleşmelerinde iş tanımı ve aylık ücret dışında bir farklılığın olmadığı ifade edilen açıklamada şöyle devam edildi:

"Bu çalışma biçimi 40 yıllık kadrolu sanatçı içinde, kadro kapsamına alınan 1441 sanatçı içinde, figüran sözleşmeli sanatçı içinde aynıdır. Devlet tiyatroları genel müdürlüğü bu sanatçıların kapsam dışı kalma sebeplerinden birinin sınavsız girmiş olduklarına bağlamıştır. Fakat bugün kadro verilecek olan 1000 e yakın devlet tiyatroları sanatçısının sadece 80 tanesi 2021 de yapılan sınavla alınmıştır. Geri kalanı 2019-2020 sezonunda cumhurbaşkanı kararıyla sınavsız olarak 4b sanatçı pozisyonlarına alınarak düzenli maaşa bağlanmıştır. Fakat bu sanat kurumları zaten aldıkları bütün oyuncuları seçmeye tabi tutarak alır. Bu seçmeler çoğu zaman yapılan genel bir sınavdan daha zorlayıcıdır. Bazen bir rol için 200 kişi bile başvurabilmektedir. Kısacası bu sanatçılar zaten belirli niteliklere sahip eğitimli kişilerdir.

'İŞ BARIŞINA DARBE VURULDU'

Mecliste yasalaşan sözleşmeliye kadro yasasının kültür bakanlığıyla ilgili gerekçesinde sözleşmeli görev yapan sanatçı ve personellerin, sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye geçirilmesi amaçlandığı belirtilmiştir. Fakat bu, eksik uygulanarak bir grup sözleşme mağduru sanatçı kapsam dışı bırakılarak iş barışına darbe vurulmuştur. Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi figüran sözleşmeli sanatçıları yapılan yanlıştan geri dönülmesini, acilen kapsama alınmalarını en azından boşalacak olan 4b kadrolarına yerleştirilerek 3+1 den yararlanmayı talep etmektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN