‘Grand Turco’ fethettiği topraklarda

‘Grand Turco’ fethettiği topraklarda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Londra’da mezata çıkan Fatih madalyonunu satın alarak, Türkiye’ye kazandırdı. Napolili ressam Ferrara’nın Fatih’i bizzat görüp resmederek yaptığı madalyon Avrupa’da ‘Grand Turco’ (Büyük Türk) olarak anılan Fatih’i daha tanınır hale getirmesiyle öne çıkıyor.

Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği 540 yıllık madalyon İstanbul’a geliyor. Christie’s Müzayede Evi’nin 27 Ekim’de Londra’da düzenlediği müzayedede satışa çıkan eser, tarihçi Murat Bardakçı’nın 15 Ekim’deki yazısıyla Türkiye’nin gündemine girdi.

Yazısında Fatih’in bizzat ‘Kayzer-i Rûm’, yani ‘Roma İmparatoru’ unvânını kullanmış olduğunu vurgulayan Bardakçı, “Fatih Sultan Mehmed’e ait bu çok önemli madalyonu Türkiye’nin alması gerekir, zira madalyonun olması gereken yer burasıdır diyeceğim ama mâlûm Bizans kompleksi yüzünden böyle bir teşebbüse girişilip girişilemeyeceğinin tereddüdündeyim” ifadelerini kullandı. Bardakçı’nın yazısının ardından gözler müzayedeye, dile getirilmese de 2020’de Bellini’nin Fatih, 2021’de Kanuni Sultan Süleyman portrelerini müzayedelerden satın alarak evine geri getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) çevrildi. Beklenen oldu, İBB müzayededeki Fatih madalyonunu satın aldı.

Haberi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter’dan şu ifadelerle duyurdu: “Üzerinde ‘Bizans İmparatoru Muhammed’ yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır.” Paylaşımın ardından sosyal medyada binlerce İstanbullu İmamoğlu’nu ‘Fatih’in hatırasına sahip çıktığı’ için tebrik etti. Ardından, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da eserin İstanbul Sanat Müzesi’nde sergileneceğini duyurdu. İBB’den yapılan açıklamada ise madalyonun 38 bin sterline (yaklaşık 821 bin Türk lirası) satın alındığı, bu paranın da restorasyon sonrası turistlerin akın ettiği Yerebatan Sarnıcı’nın dört aylık gelirinden elde edildiği vurgulandı.

SANATÇI SULTAN’I BİZZAT GÖRÜP RESMETTİ

Fatih’in 1481’deki vefatından sonra Napoli’de bronzdan dökülen madalyon, Avrupa’da ‘Grand Turco’ (Büyük Türk) olarak anılan Fatih’in talebi üzerine Napoli kralınca İstanbul’a gönderilen Constanza de Ferrara tarafından yapıldı. Ferrara, madalyonu hazırlamak için 1464-1475 yılları arasında İstanbul’a geldi, Fatih’i bizzat görüp, çizimi yaptı. Fatih’in ölümüne kadar da İstanbul’da kalan sanatçının yaptığı çizimden üretilen madalyonlar Fatih’in Avrupa’da daha fazla tanınmasını sağladı. Şehzadeliği döneminde madalyon yaptırmaya başlayan Fatih’in koleksiyonu içerisinde Ferrara madalyonu ince işçiliği ile diğerlerinden ayrılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN