Hokusai’nin Fuji açıklarındaki dalgasından yeni rekor

Hokusai’nin Fuji açıklarındaki dalgasından yeni rekor

Christie’s Müzayede Evi’nin açık artırmaya sunduğu Katsushika Hokusai’nin ‘Büyük Dalga’ tahta baskısı 2,8 milyon dolara (yaklaşık 54 milyon lira) satılarak, Japon sanatında rekor kırdı. Sanatçının ‘Büyük Dalga’ eseri, yıllar boyunca tsunami, kasırga, volkanik patlamalar gibi doğa olaylarının dehşetini anlatan bir sembol olarak kullanıldı.

Christie’s Müzayede Evi’nin açık artırmaya sunduğu Katsushika Hokusai’nin ‘Büyük Dalga’ tahta baskısı 2,8 milyon dolara (yaklaşık 54 milyon lira) satılarak, Japon sanatında rekor kırdı.

Sanatçının 1831’de yaptığı eser Tokyolu balıkçıların Fuji Dağı’nın açıklarında dalgalarla mücadelesini tasvir ediyor.

Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen Hokusai’nin hayatı boyunca 30 binin üzerinde çalışma yaptığı biliniyor. 1800’lerin başında yaptığı 36 baskıdan oluşan dalga serisi ile ünlenen sanatçı Hokusai’nin çalışmaları 19’ncu yüzyılın ortalarında Avrupa pazarına tanıtıldı. Sanatçının müzayedede satılan baskıyı yaptığı sırada 70’li yaşlarında ve maddi ihtiyaç içinde olduğu belirtiliyor.

vbh.jpg

Sanatçının ‘Büyük Dalga’ eseri, yıllar boyunca tsunami, kasırga, volkanik patlamalar gibi doğa olaylarının dehşetini anlatan bir sembol olarak kullanıldı. Birçok kez yeniden yorumlanan eser küresel bir simge haline geldi. Hokusai bir önceki rekorunu, 2021’de yine aynı müzayede evi tarafından tarafından 1,6 milyon dolara satılmasıyla kırmıştı. Özellikle Japon koleksiyonerlerin ilgi gösterdiği eserin kaç kopyasının yapıldığı veya kaç tanesinin hala ortalıkta olduğu bilinmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN