Kanye West’e türkü bile söyletebilirsiniz

Kanye West’e türkü bile söyletebilirsiniz

Roberto Nickson’ın yapay zeka ile Amerikalı rapçi Kanye West’in sesini taklit ettiği ve istediği şarkıyı söylettiği video dünyada viral oldu. Nickson’un yayınladığı videoyu izleyenler sanatçının taklit sesini orijinalinden ayıramadı. Herkesin herhangi bir şarkıcının sesinin yapay zeka kopyasını istediği sözlerle kullanmasını mümkün hale getiren uygulama, yapay zeka teknolojisinin ‘müzik endüstrisini tamamen bozacağı’ kaygısını da beraberinde getirdi.

SALİHA SULTAN

Her geçen gün insanoğlunu şaşırtan gelişmelere imza atılan yapay zeka teknolojisi şimdi de şarkıcıların sesini birebir kopya edebilmesi ile gündemde. Müzik, resim, tiyatro oyunu hatta şiir yazabilen yapay zeka teknolojisi ile ilgili yeni gelişmeye, yapay zeka uzmanı ve YouTuber Roberto Nickson imza attı.

Nickson, özel bir yapay zekâ modeli kullanarak Kanye West’in sesini kopyaladı, her şeyden habersiz sanatçıya yapay zeka ile istediği şarkıyı söyletti. Bunu nasıl yaptığını ise 5 dakikadan kısa süren bir videoda anlatarak, kamuoyu ile paylaştı. Nickson’un yapay zekanın herhangi bir müzisyenin sesini istediği bir müzik parçasına uyarladığını gösteren video kısa sürede sosyal medyada viral oldu. Videoyu izleyen müzikseverler dinledikleri sesi Kanye West’in sesi ile ayırt edemedi.

Öte yandan, yorumlarda yapay zeka teknolojisinin ‘müzik endüstrisini tamamen bozacağı’ yönünde görüşler öne çıktı.

Nickson yayınladığı videoda önce kendi sözleri ve sesiyle rap söylüyor, ardından kendi söylediği parçayı yapay zeka ile oluşturduğu Kanye West sesine tekrarlatıyor. Nickson, uygulamanın şaşırtıcı derecede kolay görüldüğü videoda “Tek yapmanız gereken referans vokalleri kaydetmek ve bunları istediğiniz herhangi bir müzisyenin eğitimli bir modeliyle değiştirmek” diyor. YouTuber’ın videoda anlattığı yöntem, meşhur herhangi bir şarkıcının sesini müziğin her türünde istenilen herhangi bir söz dizilimiyle kullanılabilir hale getiriyor.

Diğer taraftan, gelecekte sanatçılar için kötüye kullanılma ihtimali yüksel olan yöntem, sanatçıların albümlerini stüdyoya gitmeden dijital olarak kaydedebileceği bir döneme de işaret ediyor. Fikri mülkiyet ve telif hakkı yasaları kapsamında da kaygı uyandıran uygulama, gelecekte yapay zeka teknolojilerinin farkı ayırt edilemeyecek seviyede işler ortaya koyabileceği izlenimi de veriyor.

kkkk.jpg

Kanye West

Nickson bunun işaretlerini şu ifadeleriyle veriyor:

“Unutmayın, bu yapay zekanın şimdiye kadar olabileceği en kötü durum. Sadece birkaç yıl içinde, her popüler müzisyen, birden fazla eğitimli modeline sahip olacak. Önümüzdeki iki yıl içinde işler çok çok hızlı ilerleyecek. En sevdiğiniz sanatçıların tamamen ayırt edilemeyen şarkılarını dinleyeceksiniz. Onlar olup olmadığını bilemeyeceksiniz.”

rrr.jpg

Roberto Nickson

MİCROSOFT DA KORKUTMUŞTU

Yapay zekâ ve ses konusunda ocak ayında Microsoft da ses getirmişti. VALL-E sistemini tanıtan firma, metin üzerinden otomatik seslendirme yapılmasına odaklanan sistem ile kişilerin sesini sadece 3 saniyelik kayıtlardan analiz ederek uzun seslendirmelerde kullanılabilir hale getirebiliyor. Microsoft, duyurdukları yapay zekanın, duygular ve tonlar da dahil olmak üzere herhangi bir sesi taklit edebildiğini açıklaması kamuoyunda kötüye kullanım açısından kaygılara neden olmuştu.

Teknolojik olarak etkileyici olsa da, bu tür uygulamaların yasal statüsü bütün dünyada tartışma konusu. Teknolojik gelişmeleri endişeyle takip eden sanat dünyası, telif hakları yasalarının güçlendirilmesi çağrısında bulunarak, kendilerinin yerine yapay zeka versiyonlarının kullanmasının önüne geçilmesini istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN