Öğrencisinin yaptığı sanılan eser Rembrandt’ın çıktı

Öğrencisinin yaptığı sanılan eser Rembrandt’ın çıktı

İki yıl önce 15 bin dolar değer biçilen ‘Kralların Tapınması’ adlı tablo, Hollandalı ressam Rembrandt’ın olduğu ortaya çıktı. Tablo iki yıl önce Christie’s tarafından Amsterdam’da satışa çıktı. Bu satış sırasında Christie’s tablonun ünlü sanatçının bir öğrencisi tarafından, İncil sahnesini ‘Rembrandt’ın Çevresi’ne atfederek yapıldığını öne sürerek 10 bin 600 ila 15 bin 900 dolar arasında değer biçti.

İki yıl önce 15 bin dolar değer biçilen bir tablonun, Hollandalı ressam Rembrandt’ın olduğu ortaya çıktı. ‘Kralların Tapınması’ adlı tablo, koleksiyoncu J.C.H. Heldring tarafından 1955’te Amsterdam’da satın alındı. Koleksiyonerin ölümünden sonra eşi tarafından 1985’te Alman bir aileye satıldı. Tablo iki yıl önce Christie’s tarafından Amsterdam’da satışa çıktı. Bu satış sırasında Christie’s tablonun ünlü sanatçının bir öğrencisi tarafından, İncil sahnesini ‘Rembrandt’ın Çevresi’ne atfederek yapıldığını öne sürerek 10 bin 600 ila 15 bin 900 dolar arasında değer biçti.

Tablo, satışta anonim bir alıcı tarafından, biçilen değerin 50 katına, 910 bin dolara alındı. Ardından tablo 6 Aralık 2023’te Sotheby’s müzayedesinde yeniden satışa çıkarak yaklaşık 13,8 milyon dolara satıldı. Yeni satıştan önce yayınlanan Sotheby’s basın bülteninde tablo Hollandalı ressamın ‘büyük öneme sahip bir eseri’ olarak duyuruldu.

İki yıl önceki isimsiz alıcının tabloyu Sotheby’s’e göndermesinin ardından müzayede evi, tablonun gerçek atfına ve değerine ulaşmak için 18 aylık bir araştırma yaptığını kaydetti. X-ışınları ve kızılötesi görüntülemenin yanı sıra önde gelen Rembrandt akademisyenleriyle yapılan görüşmelerin ardından Sotheby’s tablonun ‘Rembrandt’ın imzalı bir eseri’ olduğuna karar verdi.

Satış öncesinde müzayede evi esere 12,6 milyon ila 18,8 milyon dolar arasında bir tahmini değer biçti. Müzayede evi, ‘eserin Rembrandt’ın kariyerinin başlarında, 1628 civarında, 21 ya da 22 yaşındayken ve Hollanda’nın Leiden kentinde yaşarken yaptığına inanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN