Sinema yazarlarının seçimi Nuri Bilge Ceylan oldu

Sinema yazarlarının seçimi Nuri Bilge Ceylan oldu

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) 56’ncısını düzenlediği SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu. İstanbul Modern’de gerçekleşen törene yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi, en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dahil 9 ödülle damga vurdu. Filmin oyuncuları Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu da en iyi oyunculuk ödüllerini aldı. Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘Hayat’ filmi ise geceden Cem Davran’a verilen ‘Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüyle döndü.

SALİHA SULTAN

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) bu yıl 56’ncısını düzenlediği SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu. 4 Mart akşamı İstanbul Modern’de Yetkin Dikicilerin sunuculuğunda düzenlenen törene Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi damga vurdu. Ceylan’ın 11 adaylığı bulunan filmi ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ da dahil olmak üzere toplam 9 ödül aldı.

05kr02man1.jpg

Törende Nuri Bilge Ceylan’a ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü Emin Alper (solda) takdim etti.

Ceylan, ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü alırken yaptığı teşekkür konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:

“Bu filmin biraz farklı oldu diğerlerinden biraz ayrıştırıcı oldu galiba. Sevenler oldu, sevmeyenler oldu. Hiç sevmeyenler oldu. Nefret edenler de oldu. Aslında bekliyordum böyle bir şey ama bu kadarını beklemiyordum. Sinema Yazarlarının en azından çoğunluğnunu sevenler kısmında yer alması beni mutlu etti, iyi ki varsınız.”

‘En İyi Film’ ödülünü almak için de sahneye çıkan yönetmen Ceylan, bu kez film ekibine ve oyuncularına teşekkür ederek, “Nuray Karakterini yaratmamızı sağlayan, başına gelen onca şeye rağmen dik duruşuyla hayran olduğum bir kadın, Günay Karakuş’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ceylan’ın filminde Samet karakterini canlandıran Deniz Celiloğlu gecede ‘En İyi Erkek Oyuncu’, Nuray karakterini canlandıran Merve Dizdar ise ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerine layık görüldü. 10 adaylığı bulunan Özcan Alper imzalı ‘Karanlık Gece’ filmi ise sadece ‘En İyi Müzik’ ödülünün sahibi oldu. Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘Hayat’ filmi de geceden Cem Davran’a verilen ‘Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüyle döndü.

05kr02man2.jpg

Ahmet Uluçay ve Nuri Bilge Ceylan, 1998

‘ULUÇAY’IN O FOTOĞRAFINI BEN ÇEKTİM’

Yönetmen Ceylan SİYAD tarafından bu yıl ‘Çilingir Sofrası’ filmi ile Ali Kemal Güven’e verilen ‘Ahmet Uluçay Umut Ödülü’nün ardından yaptığı konuşmasında, ödül görselinde kullanılan Uluçay fotoğrafının hikayesini ise şöyle anlattı:

“O fotoğrafı ben çektim. ‘Mayıs Sıkıntısı’ filminde Ahmet’ten de küçük bir anektod almıştım izniyle. Sonra senaryonun birlikte üzerinden geçelim diye Eskişehir’e gidiyoduk. Domaniç bölgesinden geçerken birden kar gördük, arabayı durdurup birbirimizin fotoğrafını çektik. Fotoğraf makinesini koyacak yer yoktu, ikili bir fotoğrafımız var orada, aslında ikili çekilmedik, onu ben sonradan iki fotoğrafı birleştirerek yaptım. Üç gün ok sevdiğim bir insandı, büyük bir sanatçıydı. Onun gibi hayata bakan bir sanatçı tanımadım. Bazen kavga ederdik, bağırır çağırırdık. Çok derin bir insandı, sizi devamlı şaşırtırdı, bakkala giderdi mesela, orda bir hikaye yazardı, orada gördüğü bir adamı öyle bir anlatırdı ki şaşırırdınız.”

05kr02man.jpg

Merve Dizdar ödülünü oyuncu Selahattin Paşalı’dan aldı.

GECEDEN ÖDÜLLE AYRILANLAR

56. SİYAD Ödüllerini kazananlar şöyle:
En İyi Film: Kuru Otlar Üstüne - Nuri Bilge Ceylan
En İyi Yönetmen: Kuru Otlar Üstüne - Nuri Bilge Ceylan
En İyi Senaryo: Kuru Otlar Üstüne - Nuri Bilge Ceylan / Ebru Ceylan / Akın Aksu
En İyi Erkek Oyuncu: Kuru Otlar Üstüne - Deniz Celiloğlu
En İyi Kadın Oyuncu: Kuru Otlar Üstüne - Merve Dizdar
En İyi Kurgu: Kuru Otlar Üstüne - Oğuz Atabaş / Nuri Bilge Ceylan
En İyi Görüntü Yönetmeni: Kuru Otlar Üstüne - Cevahir Şahin / Kürşat Üresin
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Hayat - Cem Davran
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Kuru Otlar Üstüne - Ece Bağcı
En İyi Müzik: Karanlık Gece - Cansun Küçüktürk
En İyi Sanat Yönetimi: Kuru Otlar Üstüne - Meral Aktan
En İyi Uzun Metraj Belgesel: Kavur - Fırat Özeler
En İyi Kısa Belgesel: 8 Mart 2020 Bir Günce - Fırat Yücel
En İyi Kısa Film: Avrupa Fatihi - Onur Yağız
Ahmet Uluçay Umut Ödülü: Çilingir Sofrası - Ali Kemal Güven
Dijital Platformlarda Gösterilen En iyi Uluslarası Film: Güneş Sonrası - Charlotte Wells
Sinemalarda Gösterime Giren En İyi Uluslararası Film: Bir Düşüşün Anatomisi - Justine Triet
Dijital Platformlarda Gösterilen En İyi Yerli Film: Ayna Ayna - Belmin Söylemez
Giovanni Scognamillo Fantastik Film: Aç Karnına Çıkmayalım - Yiğit Hepsev.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN