Türkiye’nin ‘Suçlular’ından Oscar sürprizi

Türkiye’nin ‘Suçlular’ından  Oscar sürprizi

94. Akademi Ödülleri’nde, 10 kategoride Oscar için yarışacak filmler açıklandı. ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisinde geçen hafta Altın Küre’ye de aday gösterilen İranlı yönetmen Asgar Farhadi’nin ‘A Hero-Kahraman’ filmi öne çıktı. ‘Bağlılık Hasan’ filmi listeye alınmayan Türkiye’nin yüzü ise Serhat Karaaslan’ın ‘En İyi Kısa Film’ kategorisinde Oscar’a aday gösterilen ‘Suçlular’ filmiyle güldü.

SALİHA SULTAN

10 kategorideki Oscar yarışı, Akademi’nin orijinal şarkı, görsel efektler ve tüm kısa film kategorileri de dahil olmak üzere birkaç önemli grubun kısa listelerini açıklamasıyla başladı. Listenin heyecanla beklenen ve bu yıl 93 ülkenin başvurduğu En İyi Uluslararası Film kategorisi de açıklandı. 15 yapımın yer aldığı listede Türkiye’nin Bağlılık Hasan filminin yer almaması ise hayal kırıklığı yarattı. Ancak Türkiye ‘En İyi Kısa Film’ için yarışacak filmlerin arasında 130 yapımı geride bırakarak boy gösteren Serhat Karaaslan’ın Suçlular (The Criminals) filmi ile sevindi. Öte yandan Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan ve Oscar’ın güçlü adayları arasında görülen Fransız yapımı Titane filminin de listede yer almaması dikkat çekti.

‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisinde ise geçen hafta aynı kategoride Altın Küre’ye de aday gösterilen İranlı yönetmen Asgar Farhadi’nin ‘A Hero-Kahraman’ filmi öne çıktı. Daha önce iki Oscar alan yönetmenin filmi, Japonya’nın ‘Drive My Car’ı, Finlandiya’nın ‘Compartment No. 6’, İzlanda’nın ‘Lamb’ ve Danimarka’nın ‘Flee’ filmleri ile birlikte listenin en güçlü yapımları arasında görülüyor. Tabii, yine listede yer alan, Venedik Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü dâhil iki ödül alan, Paolo Sorrentino’nun İtalyan draması ‘The Hand of God’ filmi bir sürpriz yapmazsa. Listede dikkat çeken bir detay da, bu yılın başlarında Sundance’te prömiyeri yapılan, eleştirmenlerce beğenilen bir mülteci hikayesi olan Danimarka yapımı Flee’nin ayrıca ‘En İyi Belgesel’ listesinde de aday gösterimesi oldu. Belgesel listesinin diğer güçlü yapımları ise ‘Billie Eilish: The World’s a Little Blurry’ ve koronavirüsü anlatan ‘The First Wave’ ile ‘In the Same Breath’ yapımları oldu. 2022 Oscar adayları, 27 Ocak’ta başlayacak oylama ile belirlenecek. Resmi adaylar 8 Şubat’ta açıklanacak. 94’ncü Oscar Ödülleri ise 27 Mart’ta Los Angeles’ta düzenlenen törenle sahiplerini bulacak.

20 FESTİVALDE ÖVGÜ TOPLADI

Suçlular’ filmi, Sundance Film Festivali’nde ‘Jüri Özel’, 37. Avrupa Sineması Festivali‘nden ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Senaryo’, SEMINCI Valladolid Uluslararası Film Festivali’nde ‘ En İyi Uluslararası Kısa Film’, Palm Spring ve Meksika Guanajuato festivallerinde Oscar Yeterlilik ödüllerini kazandı. Başrollerini Deniz Altan, Lorin Merhart, Erdem Şenocak ve Ercan Kesal’ın paylaştığı film, birlikte romantik bir gece geçirmek için otel arayan ancak evlilik cüzdanları olmadığı için şehirdeki otellerden geri çevrilen üniversite öğrencisi genç bir çiftin bir gece boyunca başlarına gelenleri konu alıyor.

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM ADAYLARI

Avusturya - Great Freedom Belçika - Playground Bhutan - Lunana: A Yak in the Classroom Danimarka - Flee Finlandiya - Compartment No. 6 Almanya - I’m Your Man İzlanda - Lamb İran - A Hero İtalya - The Hand of God Japonya - Drive My Car Kosova - Hive Meksika - Prayers for the Stolen Norveç - The Worst Person in the World Panama - Plaza Catedral İspanya - The Good Boss

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN