Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağı var mı? Bayramda hangi illerde sokağa çıkma kısıtlaması olacak?

Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağı var mı? Bayramda hangi illerde sokağa çıkma kısıtlaması olacak?

'2020 Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağı olacak mı?' sorusunun yanıtı günlerdir araştırılıyor. Corona virüs (koronavirüs) salgın tehlikesinin tamamen geçmese bile etkisini azaltmasıyla birlikte 'yeni normalleşme' kararları çerçevesinde birçok kısıtlama kaldırılmıştı. Fakat vaka sayılarının zaman zaman artışa geçmesi, Bu hafta sonu idrak edilecek Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağının olacağına dair söylentileri beraberinde getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili 'son dakika haberi' geldi...

'Kurban Bayramında hangi illerde sokağa çıkma yasağı olacak?', '2020 Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağı var mı?' sorularının yanıtları sosyal medyada tartışılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'ın geçtiğimiz ay, Kurban Bayramı'nda kısmi sokağa çıkma yasağı olabileceğine dair açıklamaları, 'Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması var mı?' sorusunu vatandaşlara sordurttmuştu. Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya açıklık getirdi. İşte detaylar...

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Temmuz 2020 günü başlayacak ve 4 gün sürecek Kurban Bayramı'nda herhangi bir sokağa çıkma yasağı veya seyahat kısıtlamasının olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Cuma günü vasıl olacağımız mübarek kurban bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Kurban için tüm kurumlarımız hazırlıklarını tamamlamıştır. Ülkemizde kesilecek büyük ve küçükbaş kurbanlıkların tamamı yerli üretimdir.

* Gerek kurbanlıkların kontrolü, kesim yerleri, temizlik hususunda gereken tedbirler ağırlıklı olarak yerel yönetimler vasıtasıyla alınmıştır. Kurban kesim yerlerinde yoğunluk oluşmaması için bayramın ikinci ve üçüncü günlerinin de değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Yola çıkacakların dikkatli olmalarını rica ediyorum.

* Temizlik, maske, mesafe kurallarından bayramda da asla taviz vermiyoruz. Sıkıntılı ve zahmetli olduğunu bildiğimiz bu kuralları kendimizin ve sevdiklerimiz için bu kuralları harfiyyen uygulayalım. İnşallah çoğu gitti azı kaldı. Güzel günler bizi bekliyor.

* Milletimizin salgın dönemindeki istihdam kaybını önlemek ve sosyal destek ihtiyacını karşılamak için 26,5 milyon liralık karşılıksız nakit ödeme yaptık. Her bir vatandaşımızın yanında yer almayı sürdüreceğiz.

* Mersin, Mut ilçesinde askerleri taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu maalesef ölü ve yaralılarımızın olduğunu öğrendik. Milli Savunma Bakanımız olay yerine intikal edip mevcut bilgileri aldılar. Şehit olan askerlerimize rahmet diliyorum, yaralılarımıza da Allah’tan şifalar diliyorum.

* Geçtiğimiz Salı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2 yıllık değerlendirilmesini kamuoyuyla paylaşmıştık. Hamdolsun Allah’ın yardımı, milletimizin desteğiyle tüm zorlukların üstesinden geliyor, hedeflerimize doğru adım adım ilerliyoruz.

* En büyük gücümüz birlik, beraberlik ve kardeşliğimizdir. Vesayet oyunları, terör örgütlerinin saldırıları, darbe girişimlerine rağmen bir ülke oluşumuzda bu haslete sıkı sıkıya borçluyuz.

* Türkiye’yi hala geçmişin zayıf ve ürkek sananlar üzerimizde yeniden tahakküm kurmayı planlıyorlar. Halbuki egemenlik haklarını kullanma iradesine sahip bir Türkiye var. Kendi gerçeklerinin ve gücünün bilincinde bir Türkiye var.

* Bizim kimsenin toprağında, zenginliğinde gözümüz yok. Dayatmayla karşımıza çıkanlara cevabımızı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru gücümüzle vermekten asla çekinmiyoruz, çekinmeyeceğiz.

* Hem geçmişte uğradığımız haksızlıkların telafisi hem bugünkü haklarımızın müdafaası, gelecekteki hedeflerimize ulaşmak için ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlıyız.

* Siyasi, ekonomik, sosyal, askeri her türlü rekabetin değişen diline, tarzına uygun şekilde kendimizi sürekli yeniliyoruz. Sahada ve masada yeni dönemin gereklerine göre mücadelemizi veriyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı anlayış ve azimle yolumuza devam edeceğiz.

* Ayasofya’nın Fatih’in vakfiyesine uygun şekilde yeniden ibadete açılması, ülkemizin egemenlik haklarını kullanma konusundaki son örneklerinden biridir. Fethin en önemli hatırası olan Ayasofya’nın hangi şartlar altında camilik vasfından çıkartılarak müzeye dönüştürülmesinin bir anlamı olmadığına, kalmadığına inanıyoruz.

* Fatih’in 1453 yılında camiye çevirdiği İstanbul’un gözbebeği Ayasofya milletimize, tüm müslümanlara ibadethane olarak hizmet vermeyi sürdürecek. Buradan müslümanlar dışında hristiyan alemi aynı şekilde gelip ziyaretlerini yapabilecektir.

* Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu mabedin cami vasfına yeniden iade edilmiştir. Ayasofya’nın kubbeleri yeniden ezan, kuran, salavat, tekbir sesleri ile yeniden inledi. Ayasofya’yı üç neslin hayalinde yaşattığı şekilde bir cuma günü aslına rücu etti.

* Şehri İstanbul’un artık bize tebessümle baktığını tüm kalbimizle hissediyoruz. Bize bugünleri gösterdiği için Allah’a şükrediyoruz. Eyüp Sultan Hazretleri başta olmak üzere tüm ilim ve hikmet erlerini rahmetle yadediyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han’ı minnet ve şükranla yadediyoruz.

* Bu ulu mabedin kubbelerini kuran, eza, sala, dua sesleriyle canlandıran ecdadımızı dualarla yadediyoruz. Bu ulu mabedin yeniden ibadete açılması veren büyüklerimizin her birini saygıyla yadediyoruz. Yaşadığımız tarihi günlerin anlamı ve önemini her zerremizle hissediyoruz.

* Ayasofya’nın yanındaki gençlik günlerimizi hatırlıyoruz. Tam 567 yıl önce cami sıfatıyla şereflenin bu mabedin sıradan bir müze yerine yapılış amacına uygun şekilde ibadethane olarak kullanılmasının her inançtan insanı mutlu ettiğine inanıyoruz.

* Bir asır önce İstanbul işgal edildiğinde İstanbullu Sultanahmet ve Ayasofya’da buluşup ‘yemin ediyoruz’ diye ahitlerini tüm dünyaya haykırmıştı. Bu milletin önünde kimsenin duramayacağı birkaç yıl içinde ortaya çıkmıştır. Milletimiz düşmanı topraklarımızdan attıktan sonra da yine bu mabedin kubbeleri, şükür dualarıyla çınlamıştır.

* Tüm camilerimizin minarelerinin önünde yemin ediyoruz ki, milletimizin son ferdi de son nefesini vermeden bu mabetler mahsun kalmayacaktır. Ezan, vatan, bayrağımıza kimsenin el uzatmasına izin vermeyeceğiz.

* Şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımızın yurdumuzun üzerinde ebediyyen inlemesi için gerekirse kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Türkiye bugün yeni bir diriliş mücadelesi veriyor.

* Hiç kimsenin bu ülkenin ve bu milletin istiklal ve istikbaline el uzatmayı aklından dahi geçirmemesi için büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa ediyoruz. Dahili ve harici bedbahların gizli veya açık saldırısına karşı tek bilet, tek vücut olarak yedi düvele karşı vatan müdafaası yapıyoruz.

* İstiklal mücadelesini yürütürken ülkemizi her alanda mamur etmeyi, geliştirmeyi, ileriye taşımayı ihmal etmiyoruz. Eğitim, sağlık, tarım, enerji, sanayi, sosyal destek, istihdama kadar her alana kadar cumhuriyet tarihinin tamamına denk hizmetle ülkemizi geliştiriyoruz.

* Bu maddi altyapıyı manevi iklimle de kuşatıyoruz. İstanbul’da Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye’yi, Fatih’i yanlız bırakmamak için Çamlıca, Ataşehir camilerini yanlarına yoldaş eyledik. Şimdi de Levent ve Taksim’i inşa ediyoruz.

* Ülkemizin dört bir yanında okul, hastane, yol, köprü ve diğer eserlere camilerimizle adeta ruh inşa ediyoruz. Bu vatanı ne düşman saldırıları, ne siyasi ve ekonomik krizler ne de kokuşmuş zihniyetlerini topluma dayatanlar çökertebilir. Milletimizin inancını besleyen kaynaklar diri kaldığı müddetçe bunların hepsinin üstesinden Allah’ın izniyle geleceğiz.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arife günü - 30 Temmuz 2020 Perşembe günü

1. gün - 31 Temmuz 2020 Cuma günü

2. gün - 1 Ağustos 2020 Cumartesi günü

3. gün - 2 Ağustos 2020 Pazar günü

4. gün - 3 Ağustos 2020 Pazartesi günü

2020 YILI RESMİ TATİLLER

İSTANBUL KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ BELLİ OLDU

İBB 'ASKIDA KURBAN' BAĞIŞI VE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SİNYALİ!

EMEKLİLERİN BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

2020 KURBAN VEKALET ÜCRETİ NE KADAR?

KURBANLIK HAYVAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

AKİKA KURBANI NEDİR VE ADAK YERİNE GEÇER Mİ?

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN