Narsist nedir? Narsizm hastalık mı, belirtileri neler? İşte bilinmesi gerekenler...

Narsist nedir? Narsizm hastalık mı, belirtileri neler? İşte bilinmesi gerekenler...

Narsist olduğumu nasıl anlarım? Diğer insanlara göre kendilerini üstün görme, sürekli beğenilme, ilgi ve onay beklentisi içinde olan kişiye 'narsist' denir. Narsizm kişilik bozukluğu olanlar, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremez. İşte, tedavi yöntemleri...

Narsist kişiye göre en güzel, en yakışıklı, en parlak, en zeki odur ve o olacaktır. Bu özsevicilikte hayal kırıklarına ve incinmelere sık rastlanır. Beklentileri karşılanmayınca özsaygıları düşer, bu nedenle kişiler depresif hissedebilir. Narsist kişiler, eleştiriye dayanamaz; sürekli övgü bekledikleri için davranışları da bunları elde etmeye yönelik olur.

NARSİST NE DEMEK?

Abartılı şekilde kendine hayran olma, kendini beğenme, tüm güçlülük ve büyüklenmecilik olarak tanımlanabilir. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler kendilerini yüceltirken, diğerlerini küçümseme ve aşağılama eğiliminde olurlar. 

Üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, hayranlık beklentisi ve empati yapamama, narsist kişilik bozukluğunun temel özelliklerindendir.

Narsistler, genellikle insanların takdirini, onayını, sevgisini, beğenisini ve hayranlığını kazanmanın peşinde koşarlar, yürekten ve derinden sevemezler ya da üzüntü duyamazlar.

Dışarıdan soğuk, mesafeli, kibirli, kendini beğenmiş ve çekici görünen narsist kişinin bu görüntüsünün altında, aslında incinmeye karşı aşırı derecede duyarlı, kırılgan, kendine güveninde ve kendine verdiği değerde eksiklikler bulunan bir yapı vardır.

3611191.jpg

İNSANLAR NEDEN NARSİST OLUR?

Kişilik bozukluğunun gelişiminde 0-6 yaş çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuk aileyle ilişki kurar. Özellikle anneyle kurduğu ilişki, onun kişilik gelişiminde ve sonraki yaşamında etkili olur.

Çocuk aileden gelen beklentileri karşılamak durumundadır ve aile çocuğu bu beklentileri karşılaması için, belli bir seviyede tutar. Ancak, aile bunu bilinçli olarak yapmaz. O, aile için en zeki, en başarılı, en uslusu olmalıdır. Durum böyle olunca, çocuk kendi potansiyelini ortaya koyamaz ve kendi kararlarını alamaz hale gelir.

Narsist kişilik bozukluğunun temelinde, erken çocukluk döneminde anne babanın yeterli eşduyum göstermemeleri, çocuğun uygun anne babalık ortamında gerçek dünyanın düş kırıklıkları ile yeterince karşılaşamaması yatmaktadır.

Anne babanın, çocuğun özelliklerini aşırı yüceltmeleri ve vurgulamaları ile sürekli beslenen çocuk, gereksizce büyüklenen özbenlik duygusu oluşturur. Bunun da narsizmin oluşumunda önemli bir payı vardır. Ayrıca narsistlerin öykülerinde, çocuklukta duygusal ihmal belirgindir.

Narsist kişilerin derinlerine bakıldığında, yoğun bir değersizliğin hakim olduğu görünür. Bu duygudan kurtulabilmek için, sürekli değerlerini yükselten aktiviteler içinde bulunurlar. Bunlar başarılı olmaya çalışmak ve başarı peşinde koşmak gibi olabilir. Ancak, tüm bu süreçlerin farkında değildirler, bunları bilinçsizce yaparlar.

1069339-1920x1080.jpg

NARSİSİZM BELİRTİLERİ NELER?

* Narsist insanlar karşılarındaki insanları dinlemeyi sevmezler.

* İlgi odağının daima kendileri olmasından hoşlanırlar.

* Kurallara uymaktan hoşlanmaz, üstünlük tavrını kabul edemezler.

* Eleştiri kaldıramazlar.

* Yeni fikirlere açık değillerdir, daima haklı olduklarını düşünürler.

* Kolay sinirlenip bu durumdan karşı tarafı sorumlu tutarlar.

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ VAR MI?

Narsistik kişilik bozukluğunun belli bir tedavisi olmamasına rağmen, terapiler iyileşmeye yardımcı olabilir. Bu tedavilerin amacı kişinin zayıf duygularını geliştirmek ve gerçekçi beklentiler yaratmaktır.

Narsistik kişilik bozukluğunu tedavi edecek hiçbir ilaç yoktur. Bununla birlikte, psikoterapistler depresyon ve anksiyeteyi azaltmak için kişiye bazı ilaçlar önerebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN