180 bin yetişkin incelendi! Et mi, sebze mi? İşte en sağlıklısı...

180 bin yetişkin incelendi! Et mi, sebze mi? İşte en sağlıklısı...

İngiltere'de 177 bin 723 sağlıklı yetişkin ile yapılan biyogösterge araştırmasının sonuçları açıklandı. Avrupa Obezite Kongresi'ne sunulan rapor 'et mi yoksa sebze mi daha sağlıklı tartışmasına son verdi. İşte et mi sebze mi sorusunun net yanıtı....

İngiltere'de 177 bin 723 sağlıklı yetişkinle ilgili verilerin değerlendirildiği araştırmanın sonuçları, Avrupa Obezite Kongresi'nde sunuldu. Uzmanlar vejetaryenlerde total kolesterolün yanı sıra karaciğer fonksiyonlarıyla bağlantılı belli başlı göstergelerin düşük olduğunu da bildirdi. 

Araştırma çerçevesinde beslenmenin, yaşları 37 ila 73 olan yetişkinlerin kan ve idrarlarında hastalığa işaret eden biyogöstergelerin seviyelerini etkileyip etkilemediği incelendi.

Carlos Celis-Morales liderliğindeki araştırma ekibi, vejetaryenlerde 13 biyogöstergenin daha düşük seviyelerde seyrettiğini tespit etti. Bunun, kardiyovasküler rahatsızlık ve kanser riskinin azaldığına işaret ettiği belirtildi.

Son 5 yıldır beslenmelerinde büyük değişiklikler yapmadıklarını dile getiren kişilerin yaş, kilo, alkol ve sigara tüketiminin bulguları etkilemediği kaydedildi.

Celis-Morales, bulgulara rağmen kişilere etten tamamen vazgeçmelerinin önerilemeyeceğini vurgulayarak kırmızı et tüketiminin azaltılarak bunun yerine omega-3 zengini yağlı balıklar gibi sağlıklı seçeneklerin koyulabileceğini söyledi.

vejetaryenler.jpg

VEJETARYEN NE DEMEK?

Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince “Vegetus” tan gelir. Et, balıki kümes hayvanlarının tüketilmediği süt ürünlerinin ve yumurtanın ise isteğe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına denir. Kısaca "et yememek" anlamına gelen ve yedi ayrı grup altında farklılık gösteren bir yemek yeme kültürüdür.

vejetaryen.jpg

VEJETARYENLER NE YER?

Vejetaryen yemek tercih edenler; menülerini, ait oldukları vejetaryen grubunun özelliklerine göre belirliyorlar. 

Vejetaryenlik çeşitleri ise şu şekildedir;

Hayvan eti ve olası bir yaşamı sona erdirme kaygısıyla yumurta da yenmez. Süt ve süt ürünleri yenebilir.

Süt Tüketmeyen Ama Yumurta Yiyen Vejetaryenler (Ovo Vejetaryenler)

Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yenmez. Ama yumurta yenebilir.

Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejeteryanlar (Vegan)

Hayvan eti ve hayvan ürünleri (yumurta, süt ve süt ürünleri) yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar kullanılmaz.

Balık Yiyebilen Vejetaryenler (Pesketeryan)

Kırmızı ve tavuk eti yenmez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yenebilir.

Kırmızı Et Yemeyen Vejetaryenler (Semi-Vejetaryen)

Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenebilir.

Yumurta ve Süt Tüketen Vejetaryenler (Lakto-Ovo Vejetaryen)

Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.

Yumurta Yemeyen Ama Süt Tüketen Vejeteryanlar (Lakto Vejeteryanler)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN