65 Yaşındaki Türk Köylüsü İtalya'yı Fethetti! Fatma Teyze'nin Bal Sirkesi Yok Satıyor

65 Yaşındaki Türk Köylüsü İtalya'yı Fethetti! Fatma Teyze'nin Bal Sirkesi Yok Satıyor

Şile'nin Oruçoğlu köyünde yaşayan Fatma Çetin ürettiği kestane balı sirkesiyle İtalya'da ödül olarak uluslararası üne kavuştu. 65 yaşındaki Fatma Çetin, atalarından miras olan mesleğini sürdürerek doğal malzemelerle 36 çeşit sirke üretiyor.

ŞİLE'DE ÜRETTİĞİ KESTANE BALI SİRKESİYLE İTALYA'YI FETHETTİ

Yurt içi ve yurt dışında hatırı sayılır bir müşteri portföyü olan Fatma Çetin, aynı zamanda gençlere sirke üretimi konusunda eğitim veriyor.

Şile Oruçoğlu köyünde yaşayan Çetin, kayınvalidesinden öğrendiği sirke üretimini dördüncü kuşak olarak devam ettiriyor. Ailesinin yaklaşık 45 yıldır sirke ürettiğini belirten Fatma Çetin, topladığı doğal ürünlerden elde ettiği sirkeleri meşe fıçılarında bekletiyor.

Fatma Çetin'in ürettiği elma sirkesi, yabani armut sirkesi, muşmula sirkesi, kuşburnu sirkesi, kızılcık sirkesi gibi birbirinden farklı 36 çeşit sirke, hem Şile’deki Yeryüzü Pazarı'nda hem de yurt dışında alıcı buluyor.

bal-sirkesi.jpg

KESTANE BALI SİRKESİ İLE ULUSLARARASI ÜNE KAVUŞTU

Çetin'i uluslararası alanda üne kavuşturan ise kestane balı sirkesi oldu. Dünya genelinde yerel ürünleri korumak, küçük üreticinin kalkındırılması, aracısız satış ve tüm dünyanın bu ürünleri tanımasını sağlamak amacıyla başlatılan Uluslararası Nuh’un Ambarı Listesi’ne giren kestane balı sirkesi Fatma Çetin'in ününü uluslar arası alana taşıdı.

bal-sirke.jpg

KÖYE TAŞINMAK HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ

Sirke üretimine başlama serüvenini anlatan Fatma Çetin, “Ben sirke üretmeye İstanbul'dan Oruçoğlu köyüne taşındığım zaman başladım. Bal sirkesi bizim atalarımız tarafından yapılan bir şey. Biz bu işi üçüncü, dördüncü kuşak olarak yapıyoruz. Bal sirkesinin de satışını 15-16 senedir yapıyoruz. Daha önce dedemin arıları vardı ve kendi ürettiğimiz ballardan sirkeyi yapardık şimdi çevredeki arı üreticilerinden alıyoruz. Tabii balları gıda mühendislerine denetletip alıyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN