Borderline kişilik bozukluğu nedir, neden olur? İşte borderline belirtileri

Borderline kişilik bozukluğu nedir, neden olur? İşte borderline belirtileri

Borderline kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak tespit edilemese de genetik ve çevresel faktörler olduğu düşünülüyor. Duygu ve davranışları yönetmede zorluklara neden olan borderline kişilik bozukluğu, genellikle ergen ve genç kişilerde görülüyor. İşte, borderline kişilik bozukluğu tedavisi...

Özellikle terk edilme korkusuyla kendini gösteren borderline kişilik bozukluğu, kişi ne kadar sevgi dolu ve kalıcı ilişkiler kurmak istese de davranışları kontrol etmekte yaşanan zorluk nedeniyle insanları kendinden uzaklaştırabilir.

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Borderline kişilik bozukluğu, kendiniz ve diğerleri hakkında düşünme ve hissetme şeklinizi etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur. Öz imge sorunlarını, duyguları ve davranışları yönetmede zorluk ve istikrarsız ilişkiler modelini içerir.

Borderline kişilik bozukluğuyla, yoğun bir terk edilme veya istikrarsızlık korkunuz vardır ve yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilirsiniz. Yine de uygunsuz öfke, dürtüsellik ve sık ruh hali değişimleri, sevgi dolu ve kalıcı ilişkiler kurmak isteseniz bile başkalarını uzaklaştırabilir.

Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken yetişkinlikte başlar. Durum, genç yetişkinlikte daha kötü görünür ve yaşla birlikte yavaş yavaş iyileşebilir.

Sınırda kişilik bozukluğunuz varsa cesaretiniz kırılmasın. Bu rahatsızlığı olan birçok kişi, tedavi ile zamanla iyileşir ve tatmin edici hayatlar yaşamayı öğrenebilir.

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELER?

Borderline kişilik bozukluğu, kendiniz hakkında nasıl hissettiğinizi, başkalarıyla nasıl ilişki kurduğunuzu ve nasıl davrandığınızı etkiler.

İşaretler ve belirtiler şunları içerebilir:

* Gerçek veya hayali ayrılıktan veya reddedilmekten kaçınmak için aşırı önlemlere gitme, hatta yoğun bir terk edilme korkusu

* Birini bir an idealize etmek ve sonra aniden kişinin yeterince umursamadığına veya acımasız olduğuna inanmak gibi istikrarsız yoğun ilişkilerden oluşan bir model

* Öz kimlik ve öz imajda, hedefleri ve değerleri değiştirmeyi ve kendinizi kötü veya hiç yokmuş gibi görmeyi içeren hızlı değişiklikler

* Birkaç dakikadan birkaç saate kadar süren strese bağlı paranoya ve gerçekle temasın kesildiği dönemler

* Kumar oynamak, dikkatsiz araba kullanmak, güvenli olmayan seks, aşırı para harcamak, aşırı yemek yeme veya uyuşturucu kullanımı gibi dürtüsel ve riskli davranışlar veya aniden iyi
bir işi bırakarak veya pozitif bir ilişkiyi bitirerek başarıyı sabote etmek

* Genellikle ayrılma veya reddedilme korkusuna yanıt olarak intihar tehdidi veya kendine zarar verme

* Birkaç saatten birkaç güne kadar süren, yoğun mutluluk, sinirlilik, utanç veya endişeyi içerebilen geniş ruh hali değişimleri

* Devam eden boşluk duyguları

* Sık sık öfkenizi kaybetme, alaycı veya sert olma veya fiziksel kavga etme gibi uygunsuz, yoğun öfke

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

Diğer akıl sağlığı bozukluklarında olduğu gibi, borderline kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Çevresel faktörlere ek olarak (çocuk istismarı veya ihmali öyküsü gibi) sınırda kişilik bozukluğu şunlarla bağlantılı olabilir:

Genetik

İkizler ve aileler üzerinde yapılan bazı araştırmalar, kişilik bozukluklarının kalıtsal olabileceğini veya aile üyeleri arasındaki diğer ruh sağlığı bozukluklarıyla güçlü bir şekilde ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Beyin Anormallikleri

Bazı araştırmalar, duygu düzenleme, dürtüsellik ve saldırganlıkla ilgili beynin belirli bölgelerinde değişiklikler olduğunu göstermiştir. Ek olarak, serotonin gibi ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bazı beyin kimyasalları düzgün çalışmayabilir.

BORDERLİNE RİSK FAKTÖRLERİ

Kişilik gelişimiyle ilgili bazı faktörler, sınırda kişilik bozukluğu geliştirme riskini artırabilir. Bunlar şunları içerir:

Kalıtsal Yatkınlık

Yakın bir akrabanız (anneniz, babanız, erkek kardeşiniz veya kız kardeşiniz) aynı veya benzer bir rahatsızlığa sahipse, daha yüksek risk altında olabilirsiniz.

Stresli Çocukluk

Bozukluğu olan birçok kişi çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel istismara uğradığını veya ihmal edildiğini bildirmektedir. Bazı insanlar gençken bir ebeveyni veya yakın bakıcıyı kaybetmiş veya onlardan ayrılmış veya madde kullanımı veya diğer akıl sağlığı sorunları olan ebeveynleri veya bakıcıları olmuştur.

BORDERLİNE KOMPLİKASYONLARI

Borderline kişilik bozukluğu, hayatınızın birçok alanına zarar verebilir. Yakın ilişkileri, işleri, okulu, sosyal aktiviteleri ve öz imajı olumsuz etkileyebilir ve sonuçta:

* Tekrarlanan iş değişiklikleri veya kayıplar

* Bir eğitimi tamamlamamak

* Hapis cezası gibi birden çok yasal sorun

* Çatışmalarla dolu ilişkiler, evlilik stresi veya boşanma

* Kesmek veya yakmak gibi kendine zarar verme ve sık sık hastaneye yatma

* Taciz edici ilişkilere dahil olma

* Dürtüsel ve riskli davranışlar nedeniyle planlanmamış gebelikler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, motorlu araç kazaları ve fiziksel kavgalar

* İntihara teşebbüs

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN