Bu sebzeyi buzdolabınızda hep bulundurun! Kansere meydan okuyor: Hücreleri yeniliyor!

Bu sebzeyi buzdolabınızda hep bulundurun! Kansere meydan okuyor: Hücreleri yeniliyor!

Çağımızın hastalığı haline gelen kanserin birçok çeşidi bulunmakta. Hem kadın hem de erkeklerde kansere bağlı ölümler birinci sırada yer alıyor. Uzmanlara göre pazar ve manav tezgahlarında görmeye alışık olduğumuz o sebze ise kansere karşı tam bir koruyucu kalkan...

Hayatı tehdit eden hastalık olan kanser etrafındaki korku yüksektir. Sessiz katil olarak adlandırılan, hastalığın ileri evrede teşhis edildiğine inanılıyor ve birçok vakada görülüyor. Kanser semptomlarının çok geç olana kadar ortaya çıkmadığı yaygın bir algıdır. Bununla birlikte, araştırmalardaki ilerlemeler ve hastaların tıbbi geçmişi, hastalığın ilk ancak belirsiz belirtilerine ışık tutmuştur. İnsanlar sadece sağlıklarına biraz dikkat ederek hastalığı tespit edebilirler.

Kanser ve beslenme arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, bazı yiyeceklerin kanser riskini artırabileceği veya azaltabileceği göstermektedir. Örneğin, yüksek miktarda kırmızı et ve işlenmiş et tüketmenin, kolorektal kanser riskini artırabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, yüksek miktarda alkol tüketimi de kanser riskini artırabilir. Bununla birlikte, bazı yiyeceklerin kanser riskini azaltabileceği de gösterilmiştir. Örneğin, sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve yüksek lifli gıdalar gibi besinler, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yiyeceklerdeki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller, vücudun kanserle mücadele etmesine yardımcı olabilir.

kuskonmaz-nedir-faydalari-shutter-12.jpg

BU SEBZEYİ BUZDOLABINIZDA HEP BULUNDURUN! KANSERE MEYDAN OKUYOR: HÜCRELERİ YENİLİYOR!

Kuşkonmaz, zambakgiller (Liliaceae) familyasına ait, çoğunlukla bahar aylarında yetiştirilen bir sebzedir. Genellikle yeşil, beyaz veya mor renkte olabilen ince saplı, uzun ve ince yaprakları vardır. Yenilebilir kısımları ise yapraklarının alt kısmında bulunan ve çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen sürgün uçlarıdır.

Kuşkonmaz, A, C, E ve K vitaminleri ile folat, demir, bakır, kalsiyum ve protein gibi besin maddeleri açısından zengindir. Ayrıca, antioksidan özelliklere sahip flavonoidler de içermektedir. Kuşkonmaz, çoğunlukla haşlanarak veya ızgara edilerek tüketilir ve lezzet olarak hafif tatlımsı bir tada sahiptir. Sağlıklı bir sebze olarak, diyetlerde sıklıkla yer almaktadır.

kuskonmaz-nasil-yetistirilir-shutter-14.jpg

KUŞKONMAZIN SAĞLIĞA FAYDALARI

1. KANSERLE SAVAŞMAYA YARDIMCI OLUR

Bu otsu bitki, avokado, lahana ve Brüksel lahanası ile birlikte, kanserojenleri ve serbest radikaller gibi diğer zararlı bileşikleri parçalamaya yardımcı olan detoksifiye edici bir bileşik olan özellikle zengin bir glutatyon kaynağıdır. Bu nedenle kuşkonmaz yemek, kemik, meme, kolon, gırtlak ve akciğer kanserleri gibi belirli kanser türlerine karşı korunmaya ve bunlarla savaşmaya yardımcı olabilir.

2. BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLER

Kuşkonmaz, sindirim sistemimizde yaşayan faydalı bakterileri besleyen, çoğalmalarına ve gelişmelerine yardımcı olan prebiyotik görevi gören çok sayıda sebzeden biridir. Cesaret verici bir şekilde, araştırmalar pişmiş kuşkonmazın sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olduğu, böylece iltihabı azalttığı ve onarımı desteklediği için gastrointestinal koşullarda yararlı olabileceğini göstermiştir.

3. AKŞAMDAN KALMAYI KOLAYLAŞTIRABİLİR

Kuşkonmazın hem lif hem de flavonoid (koruyucu bitki bileşiği) içeriği nedeniyle akşamdan kalma semptomlarının bazılarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Araştırma, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, kuşkonmazın alkolün neden olduğu karaciğer hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bile öne sürüyor.

kuskonmaz-653306-1.png

4. ZENGİN FOLAT KAYNAĞI

Kuşkonmaz, kırmızı kan hücreleri yapmak ve hücre bölünmesi için önemli olan bir vitamin olan zengin bir folat kaynağıdır, bu vitaminin sentetik versiyonu folik asittir.

5. ENFLAMATUAR DURUMLARI HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLABİLİR

Kuşkonmaz sadece C ve E vitaminleri gibi vitaminler açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda hepsi anti-inflamatuar etkilere sahip olan polifenoller adı verilen bitki bileşiklerini de içerir ve bu nedenle kuşkonmaz yemek inflamatuar durumları hafifletebilir.

6. TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR

Tuzu azaltırken potasyum alımını artırmanın yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkisi olduğu anlaşılmıştır. Kuşkonmaz iyi bir potasyum kaynağıdır ve bir kısmı günlük referans alımınızın (RI) yaklaşık %5'ini sağlar. Buna ek olarak, hayvan çalışmaları, kuşkonmazdaki doğal bir bileşiğin, kan damarlarını genişletmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir ACE inhibitörü gibi davrandığını göstermektedir. Bunu, vücudunuzdaki bir enzimin kan damarlarını daraltarak kan basıncınızı yükselten bir madde olan anjiyotensin II üretmesini önleyerek yapar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN