Çalışma: Akdeniz diyeti demans riskini azaltıyor

Çalışma: Akdeniz diyeti demans riskini azaltıyor

Yeni tedavilerin önünü açabilecek umut verici bir araştırmaya göre, fındık, deniz ürünleri, kepekli tahıllar ve sebzelerden oluşan bir Akdeniz diyeti, bunama riskini neredeyse dörtte bir oranında azaltıyor.

İngiltere’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre, bitki açısından zengin bir beslenme tarzı, genetik risklerden bağımsız olarak bunama riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

İngiltere’de yaşayan 60 binden fazla kişiden alınan veriler, bitki bazlı beslenmenin bunamaya karşı "koruyucu bir etkiye" sahip olabileceğini gösteriyor ve araştırmacılar, daha fazla araştırma bulgularını doğrularsa, gelecekteki halk sağlığı stratejilerinin temelini oluşturabileceğini söylüyor.

‘SAĞLIKLI BİR TERCİH OLABİLİR’

Exeter Üniversitesi'nden Janice Ranson, "Bu geniş popülasyona dayalı çalışmanın bulguları, meyve, sebze ve meyveler açısından zengin bir Akdeniz diyetiyle beslenmenin beyin sağlığına uzun vadeli faydalarının altını çiziyor. Bu diyetin bunamaya karşı koruyucu etkisi, bir kişinin genetik riskinden bağımsız olarak açık ve bu nedenle, sağlıklı beslenerek bunama riskini azaltmak isteyen insanlar için muhtemelen faydalı bir yaşam tarzı seçimi olabilir" dedi.

TEHLİKEYİ YÜZDE 23 AZALTIYOR

BMC Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, Akdeniz diyetini uygulama konusunda iki ölçü kullanarak bireyleri puanladı ve her bireyin demans için genetik riskini hesaba kattı. Yaklaşık on yıl boyunca, 882 bunama vakası vardı, ancak katı Akdeniz diyeti uygulayanların, farklı şekilde yiyenlere kıyasla durumu geliştirme riski yüzde 23 daha düşüktü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN