Çin’e Omicron darbesi: Vuhan yine tecritte

Çin’e Omicron darbesi: Vuhan yine tecritte

Ulusal çapta üç gün üst üste 1000’in üzerinde vaka tespit edilen Çin Omicron varyantının etkisine girdi. Pandeminin doğum yeri Vuhan’da birçok bölge tecrit altına alınırken diğer şehirlerde de milyonlar eve hapsedildi. 300 bin kişinin çalıştığı en büyük iPhone üretim fabrikası kapandı.

Çin, yaklaşık üç yıl önce koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Vuhan kentinde yeni bir kısmi kapanmaya gitti. Kentin bazı caddeleri ve apartmanları mühürlenirken 800 binden fazla insan eve hapsoldu.

Vuhan’ın yanı sıra kuzeybatıda yer alan birçok şehirde de kapanma tedbirleri iki katına çıkarıldı. Böylece tecrit edilen insan sayısına milyonlar daha eklendi. Dün ülke çapında üst üste üç gün 1000’den fazla vaka tespit edilirken sıfır-Kovid stratejisi gereği daha fazla kapanma ve karantina birbirini izledi. Vuhan bu hafta ortalama günlük 20-25 vaka bildirdi. Kentte son iki haftada 240 vaka kayıtlara geçti. Yerel yöneticiler sadece bir semtte 800 binden fazla insana 30 Ekim’e kadar evde kalmalarını emretti. Vuhan’da ayrıca bir vakanın domuz tedarik zincirinden kaynaklandığının belirlenmesiyle domuz satışı da askıya alındı. Çin’in ekonomik üretim açısından dördüncü büyük kenti olan Guangzu’da da tecrit edilen cadde ve mahallelerin sayısı giderek artıyor.

Qinghai eyaletinin 2.5 milyon nüfuslu başkenti Xining’de gıda sıkıntısı başlarken, yaşamsal ürünlerde fiyat enflasyonu yaşandığı bildiriliyor. Çin’in koronavirüs vaka yükü küresel standartlara göre küçük kalsa da, son derece bulaşıcı Omicron varyantına karşı son derece katı önlemler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ağır bir şekilde hasar verdi ve finansal piyasaları sarstı.

Datong ve Xi’an dahil olmak üzere Çin’deki diğer büyük şehirler, yerel salgınları kontrol altına alabilmek için bu hafta yeni kısıtlamalar getirdi. Pekin’de Universal Resort tema parkı, en az bir ziyaretçinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından Çarşamba günü kapatıldı. Zhengzhou’da, yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığı ve dünyanın en büyük iPhone üreticisi olarak bilinen bir fabrikada salgın meydana geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN