Çocukların bağırsaklarını çökertiyor! Lezzetli diye şapur şupur yiyorlar ama… Tehlike büyük

Çocukların bağırsaklarını çökertiyor! Lezzetli diye  şapur şupur yiyorlar ama… Tehlike büyük

Sağlıklı beslenmek hayatımızın her alanında önemli iken özellikle de sıcak havalarda daha da dikkat edilmesi gereken bir konu. Hele ki söz konusu çocuklarsa yaz mevsiminde yetişkinlerin görevi çok daha büyük. Öyle ki uzman doktorlar, yaz mevsiminde nelerin tüketilmemesi gerektiğini açıkladı. Siz de bu listeye dikkat edin ve çocuğunuzu koruyun…

Son günlerde artan sıcaklık hem sosyal yaşantımızı etkiliyor hem de sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle de yenilen ağır yemekler hemen halsizliğe ve mide bulantısına neden oluyor. Dolayısıyla yaz aylarında daha hafifi ve sağlıklı yiyecekler tüketmek önem arz ediyor. Özellikle de çocuklar için yetişkinlere ayrı bir görev düşüyor. Onların beslenme tarzlarına yön vermeleri ve yaz aylarında her yiyeceğe onay vermemeleri gerekiyor. Peki, yaz aylarına nasıl beslenilmeli? Çocuklar ne yemeli? Yetişkinler çocuklara neler vermeli?

“ÇOCUKLARDA ÇOK SIK GÖZLENİYOR”

Son günlerde sıcaklıkların birden artması terleme sorununu da aynı doğrultuda artırıyor. Dolayısıyla insan vücudu suya, şekere ve tuza ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden beslenme şekli ve tüketilen gıdalarda farklılık gözlemlenebiliyor. Lakin dikkat edilmesi gereken konu ise tam burada başlıyor.

cocuk.jpg

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, özellikle de yaz mevsiminde çocukların kış mevsimine oranlar daha değişik şekillerde beslenmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Yaz mevsiminde çocuklarda ishal sorununun artmasına dikkati çeken Gökyar, bu doğrultuda sağlıklı beslenmenin tüyolarını verdi.

Gökyar, "Enfeksiyon ishalleri sık görülebiliyor, bu yüzden tedbir alınması şart" diyerek "Özellikle süt ürünleri, dondurma ya da et-tabuk gibi gıdalarda zararlı virüs ve bakteriler çabuk üreyebildiği için ishale yol açma riski artıyor" sözlerini ekledi.

DR. GÖKYAR ÖNLEMLERİ SIRALADI

Yaz mevsiminde çocukları ishal sorunundan koruyabilmek için açıklamalarda bulunan Gökyar, bazı önerilerde bulundu. İşte o öneriler…

- Yaz aylarında açıkta satılan yiyecekler çok fazla tüketilmemeli.

- Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı.

- Kremalı yiyecekler çok fazla bekletilmeden taze taze yenilmeli.

- Et, tavuk, balık ya da süt gibi besinler açıkta bırakılmamalı.

- Mikrop tehlikesine karşın eller sık sık yıkanmalı.

“EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI”

Dr. İmre Gökyar, her zaman olduğu gibi kahvaltının yaz mevsiminde de en önemli öğün olduğunun altını çizdi. Gökyar, "Çocukların kahvaltıda karbonhidrat, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yumurta, süt ve süt ürünleri tercih edilmeli" dedi.

Sıcak havalarda kan şekerini olumsuz etkileyebilecek patates, pilav, makarna gibi yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Gökyar, "Bunlar yerine kepekli makarna, bulgur ya da granola gibi yiyecekler tercih edilebilir" diye konuştu.

“GÜNDE EN AZ 2 BARDAK SU”

Dr. İmre Gökyar, özellikle de sıcak havalarda su içmenin önemine değinerek, "Sıcak havalarda terleme ve su kaybı olacağı için kışa göre en az 500 ml daha fazla su tüketilmeli. Bu da yaklaşık 2 su bardağı su içilmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

su.jpg

Ayrıca iştahsızlık yaşanmaması ve hastalığa davetiye çıkarılmaması için dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Gökyar, "Çocukların yazın oyun oynarken ya da yüzerken kaybettikleri kaloriyi yerine koyabilmeleri ya da gereksiz abur cuburdan uzak tutulmaları ve üç ana, üç de ara öğün olarak beslenmeleri gerekir" dedi.

“KIZARTMALARDAN UZAK DURULMALI”

Yaz mevsiminde, ara öğünlerde hafifi yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye eder Gökyar, özellikle de kızartmalarla aramıza mesafe koymamız gerektiğini belirtti. Gökyar, "Hem zararları hem de yüksek kalori değerleri nedeniyle kızartmalar, ketçap ya da mayonez içeren yemekler tercih edilmemeli" diye konuştu.

Gökyar açıklamalarında özellik şunların altını çizdi:

“"Çocukların gelişimi için D vitamini içeren ürünler tercih edilmeli" diyen Dr. Gökyar, "Günde en az 1 porsiyon süt veya süt ürünleri tüketilmesi sağlanmalı.”

DONDURMA TÜKETİMİNE DİKKAT

Özellikle de yaz mevsiminde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri dondurma olurken hele de çocuklar için vazgeçilmez bir yere sahip. Lakin sağlıklı beslenme konusunda dondurmanın fazla tüketilmesi uzmanlara göre doğru bir tercih değil.

dondurma.jpg

Konuya ilişkin olarak bazı açıklamalarda bulunan Gökyar, "Yazın karpuz ya da kavun gibi doğal şeker içerse de şeker oranı yüksek gıdaların yanı sıra dondurma gibi çocukların dayanamadığı tatlı içeren yiyecekler az tüketilmeli" dedi.

Bunların yanı sıra uykudan önce de tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gökyar, "Ufak atıştırmalar yenilecekse şeker oranı düşük, çabuk hazmedilebilecek meyveler tercih edilmeli" uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN