DSÖ’nün masasında üç Kovid senaryosu

DSÖ’nün masasında üç Kovid senaryosu

Salgının bu yıl bitebileceğini ileri süren DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus “En iyi senaryoda, güçlendirici aşı dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az varyant göreceğiz. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini, fakat aşılamalar sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını görebiliriz. En kötü senaryo ise bundan sonra virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı varyantlarının çıkması, yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramaması” dedi.

EDA SANĞU

ütün dünyada 6 milyonun üstünde kişinin yaşamına mal olan Kovid salgınında dünyayı ferahlatan haber Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geldi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus “Kovid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır” dedi. DSÖ’nün Cenevre merkezindeki basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, kuruluşun 2022’de Kovid-19’un küresel acil durumunu sonlandırmaya yönelik yayımladığı planının detaylarını paylaştı. Ghebreyesus, ‘2022’de Kovid-19 Küresel Acil Durumunu Bitirmek için Stratejik Hazırlık ve Mücadele Planı’nın dünya için uygulanılabilir olduğunu vurguladı. Virüsün evrimine dair 3 senaryo bulunduğunu belirten Ghebreyesus, “En iyi senaryoda, bundan sonra güçlendirici aşı dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az varyant görmüş olacağız. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini, fakat aşılamalar sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını görebiliriz. En kötü senaryoya göre ise bundan sonra virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı varyantlarının çıktığını, bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz” şeklinde konuştu.

NÜFUSUN YÜZDE 70’İNE AŞI ŞART

Ghebreyesus, söz konusu senaryolar ışığında DSÖ’nün planının gerçekleşmesi için her ülkenin virüs takibi, aşılama, Kovid-19’a karşı dayanıklı sağlık sistemi, virüsle mücadele araçlarına eşit ulaşımın sağlanması ve küresel iş birliği konularına önem vermesi gerektiğine dikkat çekti. Kovid-19 ile mücadele araçlarının iyi bir şekilde kullanılarak salgının kontrol altına rahatlıkla alınabileceğinin altını çizen Ghebreyesus, “Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz” ifadesini kullandı. Ghebreyesus, bu kapsamda 2022’nin ortasına doğru her ülkenin nüfusunun yüzde 70’ini aşılaması hedefinin kritik önem taşıdığını hatırlatarak, şu görüşlerini aktardı:

“Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çoğunlukla bu hedefi tuttururken başta Afrika ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke bu hedefin gerisinde kalmıştır. Afrika nüfusunun yüzde 83’üne henüz tek bir doz aşı bile yapılmamıştır. Bu benim için kabul edilemez bir durum.”

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, örgütün Ukrayna, Afganistan ve Etiyopya gibi acil insani durumlar karşısında yardımları ve Kovid-19 ile mücadeleye desteklerinin sürdürülmesi için 2,7 milyar ABD doları fona ihtiyacı olduğunu hatırlatarak uluslararası camiaya yardım çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığının aşı verilerine göre, Türkiye henüz nüfusun yüzde 70’inde aşı oranına ulaşamadı. Mart sonu rakamlarına göre Türkiye’de tüm aşılarını tamamlayan nüfusun oranı yüzde 62,8 seviyesinde.

SON BİR AYDIR TEHLİKE ALARMI VERİLMİYOR

DSÖ, en son 9 Mart’ta yeni bir varyantın tespit edildiğini açıkladı. ‘Deltacron’ adlı varyantın Delta ve Omicron varyantlarının bir bileşimi olduğu belirtildi. DSÖ varyantın ‘kaygı verici bir varyant’ olmadığını belirterek, halk sağlığına kayda değer bir tehlike oluşturmadığını söyledi. Şu ana değin Deltacron varyantına Avrupa ülkelerinde, ABD’de ve Güney Amerika’da rastlandı. DSÖ yetkilisi Maria Van Kerkhove, yeni varyantın hasta etme gücünde bir değişim gözlemlenmediğini kaydetti.

Kerkhove, “Maalesef yeni virüs bileşenleri görmeye devam edeceğiz, çünkü bu patojenler zaman içerisinde evriliyor” diye konuştu. DSÖ’nün Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede Kovid kurallarının gevşetildiği sırada gelen bu açıklamalarının ardından Türkiye’de de birçok uzman daha tehlikeli bir varyantın gelmeyeceğine yönelik açıklamalar yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN